Банкеръ Weekly

Съдби

Катания - едно неочаквано преживяване

От април "Летище София" предлага нова дестинация - Катания. След полетите до "Фиумичино" и "Малпенса", осъществявани от Alitalia и "България Ер", пътниците от София вече ще могат да летят и до Южна Италия. Линията се обслужва от италианската авиокомпания Mistral Air със самолети тип Boeing 737. Клиентите на столичното летище ще могат да се възползват от новата линия до края на октомври.

Катания (на италиански: Catania) е пристанищен град и община на източния бряг на остров Сицилия. Той е административен център на едноименната провинция Катания в област (регион) Сицилия. Местното племе сикули (sicules) дали името на селището – Катания. Смята се, че значението на името на града означава остър нож или друг остър предмет за разфасоване на месо, а също така служи за наименование на неравна камениста повърхност.

Градът е основан през 729 г. пр. н. е. Преди векове Катания е била гръцка колония. Разположен е в подножието на вулкана Етна. Населението му е от 296 286 жители и е втория по големина град на о. Сицилия. Архитектурата на Катания е от римската, норманската и испанската епоха на владичество. Преобладаващите постройки са в стила барок (стил в изкуството, доминирал в Европа почти два века: зародил се след Ренесанса в началото на 17-ти век в Рим, той е изместен от Класицизма в края на 18-ти век). Площадът Дел Дуомо е ограден с такива старинни сгради. Бароковият градски център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там има около стотина църкви, базилики и светилища, които очакват туристите.

Символът на града е u Liotru или фонтана Слон - творение на Джовани Батиста Вакарини, монтиран през 1736 година. Изработен от мрамор и представлява слон с египетски обелиск от древния град Сиене поставен на гърба му.

През 1871 година Катания станала част от обединото кралство Италия. В края на двадесети век новите технологии дават ново име на Катания – европейската Силиконова долина.

В града има запазени римски бани, които привличат туристи от цял свят. Сред забележителностите се откроява и паркът Вила Белини (Villa Bellini). Туристите винаги посещават и руините на римския амфитеатър в града.

Фестивалът на Сан Агата се празнува всеки февруари и е най-големият празник на града. През първия ден се празнува с огромни свещници които тежат над хиляда килограма единият. Празникът завършва с фойерверки на красивия площад Дел Дуомо (del Duomo)

Катания е родно място на някои забележителни творци. Винченцо Салваторе Кармело Франческо Белини (на италиански: Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini) се ражда в музикално семейство на 3 ноември 1801 година. Той е един от най-значимите италиански оперни композитори заедно с Джоакино Росини и Гаетано Доницети, издигнал на нов, по-висок етап италианското оперно изкуство. Написва 11 опери - първата "Аделсон и Салвини"(1825 г.), "Капулети и Монтеки" (1830 г.), "Норма" (1831 г.), "Сомнамбула" (1831 г.), "Пуритани" (последната му творба, 1835 г.). Познава славата приживе и става популярен в Европа. Почива едва 33-годишен от остро чревно възпаление на 24 септември 1835 г. в Пюто близо до Париж. Погребан е в Пер Лашез.

На мястото на родната къща на Винченцо Белини се помещава музей. Има и театър кръстен на него - Teatro Massimo "Vincenzo Bellini". В сградата на операта в периода декември - май се представят множество опери, като по-голямата част са творби на Белини.

Писателят Джовани Верга (2 септември 1840 - 27 януари 1922 г.) е представител на реалистично натуралистичното течение "веризъм". Той описва разорението на сицилианското село в края на 19 век, но без да дава отговор на социалните въпроси и без да набелязва изход от положението. Сред най-известните му книги е сборникът с разкази и новели "Селска чест". По мотиви от нея италианският оперен композитор Пиетро Маскани е написал първата си едноименна опера, която е най-значимото му произведение.

Етна (на италиански: Etna) е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия. Височината му е 3323 м, т.е. той е най-високият в Европа. Изграден е от базалти. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Възрастта му е около 300 хил. години. Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр. На 26 октомври 2013 г. Етна за пореден път изригна, принуждавайки затварянето на въздушно пространство около Сицилия в ранните сутрешни часове. Най-скорошното изригване беше на 23 ноември 2013-а.

Днес Етна е обект на международен туризъм. До около 1900 м височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до 2500 м има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта. Туризмът в този регион е добре платен отрасъл, защото въпреки опасностите, които крие вулканът, той е посещаван от над 10 000 туристи годишно. В селищата, разположени в подножието на Етна се развива винарство и лозарство.

Сицилия (на италиански:Sicilia ) е единият от двата острова, съставящи островна Италия.Той се ползва със специален автономен статут.

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море, с площ 25 460 кв. километра. Островът е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив. Три морета мият бреговете му: Тиренско, Йонийско и Средиземно. От Африка го делят 135 километра. Релефът е предимно хълмист и планински. Административен център на Сицилия и най-голям град е Палермо.

На остров Сицилия живеят около 5 милиона души, от които около 150 хиляди са чужденци. Емиграцията на чужденци в Сицилия е по-висока от тази в другата половина на Островна Италия - остров Сардиния. Един от основните мотиви за емиграцията е благоприятният климат - средиземноморски, с горещо лято и дъждовна зима. Във вътрешните части климатът през зимата може да бъде и студен, което е типично за континенталния климат. В по-високите части (над 900 м) има снеговалежи. Планините Неброди, Мадоние и Етна имат алпийски климат. В района на вулкана Етна често се наблюдават снеговалежи и през летните месеци юли и август, тъй като обикновено по това време на годината температурите се понижават от атлантическите течения.

Италианският език е официален в Сицилия, но повечето жители говорят на сицилиански език, който, подобно на неаполитанския, е определен като отделен език от ЮНЕСКО.

Основните отрасли в Сицилия са земеделието и туризмът. Макар и островът да не може да се сравнява със Северна Италия, като индустрия той все пак е по-развит от повечето региони на Южна Италия, като например само в Катания има три големи действащи индустриални зони, специализирани в най-различни сектори - хранителна промишленост, механика, електроника, химическа промишленост и други. В района на град Рагуза пък се експлоатират залежи на петрол и метан.

Културният и морският туризъм са силно развити във всички части на острова, като на първо място е районът на Месина, който се посещава от около 5 милиона туристи годишно. Сред най-предпочитаните морски дестинации през лятото са Чефалу, Таормина и Алкамо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във