Банкеръ Daily

Съдби

Карл Лагерфелд: Непокорен на 85

Живата легенда на съвременната мода - Карл Лагерфелд, навърши 85 години на 10 септември. На тази почтена възраст дизайнерът управлява френската модна къща Chanel, измисля модели за италианската Fendi и шие дрехи за едноименния си бранд. Неговата работоспособност и творчески нюх го правят един от най-популярните моделиери.

Карл Лагерфелд е човек с твърде традиционни за модната индустрия нрави и не търпи много от нещата, за които се борят младите дизайнери. Обект на критиките му са и все повече явления, свързани с правата на жените не само в модата, но и в политиката, и в сферата на развлеченията.

По повод сексуалното насилие

През април 2018-а Карл ясно даде да се разбере как се отнася към движението срещу сексуалното насилие и моделите, които се борят за промяна на правилата на работното място. Това се случи, когато в медиите избухна поредният скандал и творческият директор на изданието Interview Карл Темплер се оказа под натиска на правозащитниците. След снимки една от манекенките го обвини, че се опитал да смъкне панталоните й. Когато френската медия Numero помоли Лагерфелд да коментира ситуацията, той поясни с рязък тон, че процесът на сваляне и обуване на панталони влиза в служебните задължения на всеки модел. "Ако не искаш да ти свалят панталоните, не ставай модел! Отиди в манастир, там винаги се търсят доброволци", отбеляза дизайнерът. По думите му новите правила, наложени от движението #MeToo, пречат на моделиерите да си вършат работата. 

Лагерфелд бе възмутен и от уволнението на двамата легендарни фотографи Марио Тестино и Брус Уебър, които също бяха обвинени в сексуално насилие. Това сложи кръст на кариерата на творците, уважавани от всички модни издания, които спешно трябваше да търсят техни заместници.

В интерес на истината Карл Лагерфелд не одобрява каквито и да било посегателства, но смята, че без доказателства и свидетели всички обвинения изглеждат голословни, а мерките за борба с явлението са безполезни.

Срещу бежанците

През май 2018-а роденият в Хамбург, но прекарал почти целия си съзнателен живот в Париж, дизайнер обеща да се откаже от немското си гражданство. Той обвини канцлера Ангела Меркел, че е допуснала прекалено много имигранти в Германия. Лагерфелд никога не се е отказвал от наследството на своята страна, макар че от много години олицетворява френската мода. Кайзера, както го наричат, дори организира ревюто на колекцията си  Metiers d'Art 2017/18 за Chanel  в Хамбург. Но за него се оказа мъчително да понесе това, което вършат стотиците хиляди имигранти в родината му, въпреки че живее в съседна държава.

"Наистина ли тя (Меркел) трябваше да казва, че е необходимо Германия да приеме един милион имигранти, докато Франция, която смята себе си за държава на човешките права, обеща да отвори границите си за 30 хиляди?", попита Лагерфелд от страниците на вестник Le Point. След което заяви, че ако "това" продължи, ще се откаже от гражданството си. В същата статия дизайнерът обвини Меркел, че тя е причината дясноконсервативната партия "Алтернатива за Германия" да влезе в немския парламент след изборите през септември 2017-а.

Дизайнерът и плюс сайз размерите

Все пак се наложи ексцентричният Лагерфелд да промени един от малкото аспекти на собствената си идеология, и по-точно отношението си към пълните дами. Преди 15 години самият дизайнер не можеше да бъде наречен слаб, но след като се подложи на строга диета, успя да се отърве от 30 килограма и продължава да е в прекрасна форма.

Впрочем той осъжда не толкова различните женски форми, колкото непознаването на собственото си тяло и неумението да се избират дрехи. В различно време обект на атаките му са били Ангела Меркел, заради кройката и цвета на костюмите й, Мишел Обама, заради прическата и стила й и певицата Адел, която не се притеснява от килограмите си. Любопитно е, че Лагерфелд е голям почитател на британската певица, но когато нещо не му харесва, не може да държи езика си зад зъбите. През 2012-а призна във френската версия на Metro, че Адел има вълшебен глас и прекрасно лице, но е малко и пълничка. Тогава върху него се изсипа буря от критики от страна на останалите поклонници на дивата, а самата тя каза, че не възнамерява да отслабва, само защото на някой не му харесва. 

Година по-късно Лагерфелд отбеляза пред CNN, че не е наричал звездата дебела: "казах, че е малко пълничка, което не означава дебела". Но това не беше разкаяние, дизайнерът добави, че констатацията му явно не е била толкова вредна, щом оттогава Адел е успяла да свали осем килограма.

През 2017-а, Карл Лагерфелд разбра, че е безполезно да се бори с всеобщия стремеж  за въвеждане на средностатистически размери в модата. И прие да сътрудничи на масов бранд, специализиран в изработването на дрехи за пълни дами. Но мнозина в модната индустрия отбелязват с усмивка, че докато Карл управлява модния подиум, на него няма да дефилира плюс сайз модел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във