Банкеръ Weekly

Съдби

“Карикатурите на Царя”

Близо 100 карикатури, на които главен герой е Симеон Сакскобургготски, показва самият той. “Карикатурите на Царя” са част от личната му колекция и ще бъдат изложени в галерия Credo Bonum по инициатива и на

Либералния институт за политически анализи. Изложбата беше открита на 15 октомври и може да бъде разгледана до 9 ноември.

Карикатурите показват царя в битието му като министър-председател и държавник. Част от тях Симеон си е изрязвал от вестници, други са му изпращани лично от авторите. Творбите в експозицията са на български и чуждестранни автори. Част от тях са публикувани в периодичния печат, като в колекцията има и по-стари творби от времето, когато Кобургът е в изгнание.

Сред авторите са известни български художници като Христо Комарницки, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Чавдар Николов, Румен Статков, Христо Куртев и Анатолий Станкулов.

В края на месеца Симеон Сакскобургготски ще представи на българската публика и най-новата си книга “Една необикновена съдба”. Тя излиза в каталога на издателство “Сиела” на 28 октомври.

През 2012 г. на екран излезе и документалният филм “Момчето, което беше цар” на режисьора Андрей Паунов, показан първо по време на кинофестивала в Торонто и обиколил след това множество международни фестивали, включително и България, представяйки един необикновен документален поглед към образа на последния български цар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във