Банкеръ Daily

Съдби

Кариера преди президентството

Предприемчивият Клинтън от малък намерил начин да печели допълнително.
S 250 df992898 4ff8 4e67 af49 adc4762af3d4
S 250 e97e3c0a c80c 4655 80ff 235a94662548

Ейбрахам Линкълн е единственият американски президент, който може да се похвали с лиценз на барман. Когато бил на 22 години, решил да се установи в Ню Сейлъм. Неуспешното търсене на работа на новото място го навело на мисълта да открие питейно заведение. Решено било барът да носи фамилиите на двамата си собственици - Berry and Lincoln. В менюто присъствали бира, сайдер, вино, френски коняк, джин, ром и уиски. Срещу допълнително заплащане клиентите можели да нощуват в заведението, а конете им да получат допълнителни грижи.  

Бизнесът се оказал губещ, Ейбрахам прекарвал по-голяма част от времето си, развличайки с разговори посетителите, а партньорът му се оказал алкохолик, което се отразило отрицателно върху продажбите. В края на краищата се наложило барът да бъде продаден. Самият Линкълн успял да изплати дълговете си след почти 15 години, когато станал конгресмен.

Джералд Форд започнал кариерата си с работа, която нямала нищо общо с политиката. Когато бъдещият президент на САЩ бил на 20, започнал да работи през лятото в Йелоустонския национален парк. Той изпълнявал длъжността на въоръжен охранител на камиона, с който разнасяли храна за мечките. И, по думите на началника му, се справял прекрасно с работата.

По-късно Форд си спомнял за времето, прекарано в парка, като за един от най-щастливите периоди в живота си. Тридесет и осмият държавен глава на Съединените щати успял да поработи и в хотелския бизнес. През летните ваканции младият Джералд посрещал VIP-гостите на Canyon Hotel and Lodge и паркирал колите им.

Четиридесетият президент Роналд Рейгън започнал на 14 като общ работник в култовия американски цирк Ringling Brothers срещу едва 25 цента на час. На следващата година станал охранител в Националния исторически парк Лоуъл, където въпреки крехката си възраст се трудел по 12 часа на ден. Докато работел, там Рейгън спасил 77 живота. След това правел бургери, а после миел масите в женско общежитие. Колкото и да е странно, чистенето го привличало повече от готвенето. А що се отнася до актьорската му кариера, тя е добре известна. 

Когато бил на 15 години, на Джеймс Гарфийлд и през ум не му е минавало, че ще е 20-ият президент на Америка. Той искал да стане моряк и дори се решил на самостоятелно пътешествие от Мореланд Хилс до Кливланд. Плановете му така и не се сбъднали и Гарфийлд започнал да кара лодка. В задълженията му влизало транспортирането на медна руда от Кливланд до Питсбърг. За четири месеца работа паднал 14 пъти в канала и решил да си потърси друго поприще. След това се трудил като дърводелец и портиер. 

Въпреки че семейството на Бил Клинтън нямало материални затруднения, бъдещият президент се хванал на работа още на 13 в една бакалия. Но длъжността му не го удовлетворявала изцяло и не след дълго завъртял малък бизнес, като се уговорил със собственика да продава комикси в неговия хранителен магазин. Така предприемаческата му жилка започнала да му носи по сто долара допълнително.

Първата си работа Линдън Джонсън започнал още на девет години. По време на лятната ваканция си изкарвал пари, като чистел обувки. После печелел като пастир във фермата на чичо си. След завършване на средното училище Джонсън тръгнал да пътешества на автостоп по калифорнийското крайбрежие, печелейки периодично като сервитьор. 

Барак Обама още от дете обичал сладоледа. Вероятно затова първата му работа била като продавач в "Баскин-Робинс", най-голямата верига от специализирани магазини за сладолед в света. По думите му този опит го накарал да погледне по друг начин на летните ваканции. На следващата година Обама си намерил две работни места - продавал в сувенирно павилионче и правел сандвичи за местен магазин.

За повечето президенти на САЩ първата им работа е нещо временно, но в живота на Ендрю Джонсън нещата били различни. Майсторлъкът, който овладял като юноша, му помогнал да се издигне над чертата на бедността, да се научи да чете и пише и дори да срещне съдбата си. Когато бил на 14, той и брат му се вслушали в съвета на майка си и започнали работа при местен шивач. За три години бъдещият 17-и президент на САЩ овладял достатъчно навици, за да отвори собствена работилница. Впоследствие, когато Джонсън вече бил губернатор на Тенеси, ушил костюм на колегата си - губернатора на Кентъки.

Първата работа на Ричард Джонсън била твърде странна. Финансовите затруднения го принудили да се труди още като ученик, и по-точно да скубе пилета за местния месар. В живота му имало период, когато помагал на баща си в бакалията и дори изкарвал някой и друг долар, чистейки басейни. Но любимото му занимание било да приканва минувачите да опитат шанса си на "Колелото на късмета".

Ако Хърбърт Хувър не беше станал президент на САЩ, от него би излязъл добър бизнесмен. Предприемаческият му нюх се проявил още докато учел в Станфордския университет, където открил собствена пералня за студентите. Наред с това бъдещият политик се трудел като служител в регистрационния офис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във