Банкеръ Weekly

Съдби

Капани за кръшкачи

Кадър от рекламата на испанските матраци, уличаващи неверните съпрузи.
S 250 43f9358f 8a7b 4bc7 965b e95326169c75

Американец използва неотдавна радиоуправляем дрон с камера, за да проследи жена си и да я уличи в изневяра. В това няма нищо странно, защото съществува цяла индустрия, която печели от съпружеската измяна и ревността.

"Умните" часовници и модерните фитнес тракери (интелигентни аксесоари и компютри за носене върху тялото) запомнят всяка крачка на своя притежател, следят за сърцебиенето и изчисляват изгорените калории. Авторът на изданието Techcrunch Грегъри Фаренщайн забелязал, че събирането на данни с помощта на подобни устройства може без никакъв проблем да издаде съпружеска изневяра. Той обърнал внимание, че датчиците на неговия фитнес тракер регистрират не само спортните му упражнения, но и сексуалните занимания. "Ако имах жена, тя би могла да се заинтересува как, без да направя и крачка съм изгорил сто калории в 1.00 часа през нощта, след което съм заспал веднага", пише Фаренщайн.  

На графиките, които генерира устройството, сексът има характерен вид, който не може да се сбърка с другите типове физическа активност. Събраната информация почти веднага отива за анализ в сървърите на производителите на такива апарати. В резултат на което Apple, Google и Fitbit са в течение на интимния живот на своите потребители. По-лошото е, че при евентуална хакерска атака тези сведения биха могли да попаднат в ръцете на изнудвачи или просто да "изтекат" в интернет.

Данните, които "умните" часовници и фитнес тракери събират за интимните навици  на собственика си, са непредвиден страничен ефект. За разлика от тях матраците, които произвежда испанската фирма Durmet, са специално предназначени за уличаване на неверни съпрузи. Когато матракът "усети", че се върши нещо подозрително, незабавно съобщава това на предварително "запаметен" телефонен номер.

Преди няколко години японската компания Manuscript предложи на пазара мобилно приложение с названието KareLog. В рекламата си тя недвусмислено намекваше, че целевата й аудитория са момичета, които се съмняват във верността на гаджетата си. Ако устройството бъде поставено тайно в телефона на заподозрения младеж, KareLog може да проследи местонахождението му, да осведомява за телефонните му разговори, дори да показва текстовите съобщения, адресирани към някой друг. Устройството обаче не донесе нищо добро на Manuscript. След разразилия се огромен скандал антивирусните фирми сложиха KareLog в списъците на нежелателните програми и създателите на приложението трябваше да отстъпят.

Други шпионски програми засега успяват да избегнат ненужното внимание. Едно от най-известните подобни приложения се казва mSpy. С него може да се четат чужди SMS-и, електронната поща и преписката в месинджърите, да се научава всичко за движението на собственика на телефона и да се наднича в запитванията му в търсачките.

Програмите, които помагат за замитане, се срещат още по-често. Приложението CATE, например позволява незабавно "изчистване" на историята на позвъняванията и може да отстрани всички текстови съобщения. Nosy Trap пък изкарва на iPhon-ите фалшив блокиращ екран. Когато някой (например ревнива половинка) започне неправомерно да рови в телефона, приложението се оплаква на собственика му. А месинджърът CoverMe е измислен специално за тайна кореспонденция между любовници. Съобщенията изчезват автоматично след прочитане, а всичко изпратено може да се отстрани дистанционно от телефона на получателя.

В Китай борбата с изневерите е придобила най-необичайна форма. В тази страна ревнивите жени се тревожат не толкова от самото кръшкане, колкото от неговите последици. За тях разводът е крайно неизгоден вариант, защото могат да останат без нищо. Да търпят съперничките си - също не е работа. В такива случаи на помощ идват специалистите за борба с любовниците, които намират начин да сложат край на връзката и да върнат съпруга при жена му.

Подобни услуги струват десетки, а понякога стотици хиляди долари. Разводът обаче може да излезе още по-скъпо. Чжу Лифей от град Ханджоу, собственик на подобна фирма, твърди пред Los Angeles Times, че постига успех в 73% от случаите. След като получат поръчката, служителите му внимателно проучват съперницата на клиентката, за да установят приоритетите й. Едни от жените се интересуват само от парите, други от секса, а някои наистина се влюбват. Въоръжена с тази информация компанията решава как да се справи с проблема.  

В един от случаите, след като разбрал адреса на любовницата, Лифей изпратил свой служител да живее в съседна къща. Мъжът се представял за заможен организатор на търгове. След това момичето било притиснато от "сътрудници" на фирма за събиране на задължения, които настоявали за връщането на несъществуващ кредит. Съседът се възползвал от объркването на "длъжницата", за да се запознае по-отблизо с нея. След няколко срещи тя се решила да отговори на чувствата му и напуснала съпруга на клиентката.

Друга любовница била убедена да се премести в определен град, за да намери по-високо платена работа, което сложило край на нерегламентираната  връзка. Случва се компанията да подходи към проблема от другата страна. За една от клиентките била изобразена автомобилна катастрофа. Опитвайки се да предизвика съчувствието на съпруга си, жената се обляла с кръв от кокошка и се престорила на жертва. Желаният ефект не бил постигнат от първия опит, но в края на краищата и тази поръчка била изпълнена.

"Хората ни ненавиждат", признава Лифей, който е наясно с този ефект на занаята си. Любовниците, прогонени от компанията му, със сигурност са недоволни, но нещата биха могли да са много по-лоши. При Шекспир подобна ситуация завършва с това, че Отело удушава Дездемона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във