Банкеръ Weekly

Съдби

Как учените печелят от абсурдни разработки

Изследвания за троловете и идеалната форма на сандвича

Великият датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен може да се гордее със своите сънародници. Факт е, че те продължават да обичат приказките и живо се интересуват от приказните същества.


Половин милион за Кроле Боле


Съветът по независими изследвания на Дания отдели 2.5 млн. датски крони (478 хил. долара) за дисертация на аспиранта Кофед Ромера. Неговото изследване е посветено на изучаването на дейността на... троловете от остров Борнхолм и най-вече на главния сред тях на име Кроле Боле.

Кроле Боле е герой от книгата на местния писател Людвиг Малер, отпечатана през 1946-а. Кофед Ромера възнамерява да похарчи отпуснатите половин милион долара за издирването на следи от дейността на приказния персонаж. Зад гърба на аспиранта вече има няколко научни работи - той е изследвал образите на привиденията в датския фоклор, както и връзката на призраците с темата за смъртта.

Освен на Ромера Съветът за независими изследвания е отпуснал пари за още осем проекта, чиито теми са неизвестни. Организацията е част от състава на датското министерство на образованието и науката и всяка година разпределя 22.5 млн. крони за "изследвания извън университетската система".


"Златен дъжд"  за английските патици


Датският учен, получил половин млн. долара благодарение на приказния трол, далеч не е изключение. Известните с екзотичните си изследвания британски учени също не работят за този, дето духа. През 2009-а например английски експерти получиха от министерството на околната среда сериозна сума, за да проучат каква роля играе водата в живота на патиците и кои начини на плуване им харесват най-много. Сбитият извод, представен на министерството от учените, звучи така: "Патиците обичат дъжда". Според официалните документи за установяването на този факт са отишли 300 хил. паунда. В отговор на обвиненията за пилеене на пари ведомството се оправда, че резултатите ще са полезни за усъвършенстване на технологичните процеси в птицевъдството.

Трудно е да се спори със специалистите. Току-виж изследванията им се окажат състоятелни. Например Шведският университет на селскостопанските науки в Упсала навремето получил 590 хил. долара от САЩ, за да проучи кравешкото уригване. Целта на изследването била да се установи зависимостта между количеството метан в оригването и храната на животните. Днес мнозина учени предполагат, че метанът, отделян от кравите, е главният виновник за разрушаването на озоновия слой на Земята. Излиза, че 600-те хил. долара за изучаване на кравешките уригвания не са отишли напразно.


Въпрос - отговор


Британските учени са отделили сериозно внимание и на темата за Бога. През 2008-а Фондът на Джон Темпълтън отпуснал 1.9 млн. паунда на изследователи от Оксфорд, за да отговорят на въпроса дали възникването на феномена на вярата е еволюционно благо за човечеството, или е страничен продукт от културната революция.

В списъка на щедро финансираните изследвания на английските учени фигурира и разработка за идеалната форма на сандвича, проучване на влиянието на Фейсбук върху разпространението на сифилиса, научно доказателство за неспособността на ангелите да летят и т.н., и т.н. Изобилието от подобни изследвания има своето разумно обяснение. Във Великобритания важен показател за качеството на работата на висшите учебни заведения имат резултатите на Research Assessment Exercise (проверка на качеството на научните търсения). Тъкмо те са определящи за държавното финансиране. Но пари за различни изследвания отделят и търговски структури. Например професорът от Оксфорд Чарлз Спенс взел 30 хил. паунда от химически концерн, за да проучи как хората реагират на различните цветове. А една голяма компания за храни го възнаградила щедро за изследването му какъв трябва да бъде звукът при схрускването на картофения чипс, за да го направи най-апетитен за потребителя. Подобни проучвания осигуряват на търговците не само данни, за да подобрят продукцията, но и отлична реклама, която често изплаща с лихвите средствата, които са похарчили.


За здравия смисъл


Друг е въпросът, когато научните работи се финансират от различни структури пряко от бюджета или чрез фондове. В САЩ съществува асоциация "Данъкоплатци за здравия смисъл", която живо се интересува от най-безумните държавни харчове. Нейни експерти са установили, че през 1975-а Националният научен фонд е изразходвал 84 хил. долара за изследване, в чиито рамки е направен опит за разкриване на тайната за появата на любовното чувство. Същият фонд, заедно с Националния институт за психическо здраве, е броил 107 хил. долара за проучване на сексуалното поведение на японските пъдпъдъци в условията на строг лабораторен контрол. А как ви се струват 27-те хил. долара, употребени за изследването на въпроса "Защо затворниците искат да избягат от затвора?". 

Но да не издребняваме. Много по-сериозен е случаят с учените от женската болница "Бригам енд уиминс" в Бостън. Те получили от Националния институт за здравеопазване 1.5 млн. долара, за да установят защо три четвърти от лесбийките в САЩ страдат от затлъстяване, а повечето мъже гейове не са склонни към трупане на излишни килограми.

Навремето един комик твърдеше, че науката е измислена от учените, за да получават заплати! И в това като че ли има нещо вярно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във