Банкеръ Weekly

Съдби

Как преуспелите откриват призванието си

Някои хора още в ранна възраст знаят какво искат да постигнат в живота и упорито се движат към набелязаната цел. Други дълго търсят себе си и не могат да открият любимото си поприще, сменяйки по няколко пъти своята професия. Пътят към успеха не е лесен и според изданието Business Insider, което разказва историите на прочути личности, открили призванието си след 25-годишна възраст.


Роман Абрамович

Руският олигарх остава сирак и е отгледан от своя чичо. На 21 години започва първия си собствен бизнес на черния пазар с пари от своята тъща. В началото на 1990-те, когато дейността му става легална, той вече е основал и закрил най-малко 20 компании. На 26 Абрамович е арестуван за кражба на държавно имущество, а на 35 става губернатор на Чукотка. Милиардерът и до ден днешен твърди, че не е извършвал нищо противозаконно в цялата си кариера.


Джоан Роулинг

Идеята за Хари Потър осенява 25-годишната Роулинг по време на четиричасово пътуване с влак през 1990-а. Същата вечер служителката в лондонския офис на Amnesty International започва да пише книга за момчето вълшебник. След като е уволнена за разсеяност на работното място, Роулинг продължава да пише романа си в продължение на няколко години. През този период бъдещата световноизвестна писателка успява да се омъжи, да роди дъщеря си и да се разведе. Роулинг завършва работата върху книгата си през 1995-а, а две години по-късно тя е публикувана.


Лойд Бланкфейн

Пътят към финансите на Лойд Бланкфейн, изпълнителния директор на Goldman Sachs, е твърде нетипичен. Той започва трудовата си кариера като адвокат. Бланкфейн завършва юридическото си образование в Харвард, когато е на 24 години. По онова време той е страстен пушач и голям любител на хазартните игри. Въпреки отличната си кариера в юридическа компания Бланкфейн решава да се заеме с банкови инвестиции. Тогава той е на 27 години.


Мариса Майер

На 24 години сегашният главен изпълнителен директор на Yahoo!, Мариса Майер, била 20-ият по ред служител и първата жена инженер в Google. Тя се трудила в тази компания в продължение на 13 години. По думите й през април 1999-а, когато отишла на интервю за работа в търсачката, там работели седем души, разположени в една-единствена малка стая.


Марта Стюарт

Преди името на известната кулинарка и бизнесдама Марта Стюарт да стане познато във всеки американски дом, тя работи като борсов брокер в продължение на пет години. Преди това е модел и рекламира изделия на компании като Unilever и Chanel. През 1972 г. Стюарт напуска Уолстрийт, за да стане майка и домакиня. Година по-късно открива първата си компания за приготвяне и доставка на храна.


Уорън Бъфет

Когато е малко над 20-те, Уорън Бъфет работи като инвестиционен агент в Buffett-Falk amp; Co. в Омаха. На 26 години той отива в Ню Йорк и става специалист по ценни книжа. През същата година основава инвестиционната компания Buffett Partnership Ltd. в Омаха. Бъфет казва, че се върнал в родния си край, защото не харесал Ню Йорк.


Марк Зукърбърг

Към 25-ата си година Зукърбърг вече бил работил над своята рожба Facebook цели пет години. През 2009-а компанията вече има 300 млн. потребители и за пръв път излиза на печалба. Самият Марк е много доволен, но отбелязва, че това е само началото. През следващата година списание Time го обяви за Човек на годината.


Ричард Брансън

На 20 години Брансън открива първия си музикален магазин, на 22 - собствено студио, а на 23 - звукозаписната компания Virgin Records. Към 30-ия му рожден ден тя вече се е превърнала в международна фирма. По думите му това били тежки години. Да откриеш компания от нулата, означава, да работиш по 24 часа 7 дни в седмицата, твърди британският милиардер.


Шерил Сандбърг

На 25 години главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг завършва икономика в Харвард. След това работи в Световната банка под ръководството на своя наставник и бъдещ министър на финансите на САЩ Лари Самърс, чиято администрация оглавява на 29-годишна възраст.


Хауърд Шулц

След като завършва Мичиганския университет, Шулц работи като продавач в Xerox. На 26 години се прехвърля в шведската компания Hammerplast, която се занимава с производството на автоматични кафеварки. След това случайно посещава първия ресторант на Starbucks в Сиатъл и на 29 години отива да работи в него. Сега той оглавява най-голямата в света верига от кафенета Starbucks.


Jay Z

Шон Кори Картър, по-известен като Jay-Z, израства в беден район на Бруклин и започва да използва сценичен псевдоним на 20 години. Той запазва анонимността си до 27-годишна възраст, когато заедно с двама приятели основава звукозаписната компания Roc-A-Fella Records. През същата година Jay-Z издава първия си албум Обосновани съмнения (Reasonable Doubt).

Facebook logo
Бъдете с нас и във