Банкеръ Daily

Съдби

Как Джеф Безос ще загуби богатството си

Бизнесът на Amazon процъфтява, както и неговият основател - през 2019-а Джеф Безос отново бе обявен за най-богатия човек със състояние от 131 млрд. долара. Това е с 19 млрд. повече от предишната година. През 2018-а той стана първият, оглавил списъка на милиардерите на Forbes, с капитал, надхвърлящ 100 млрд. долара.

Генералният директор на Amazon е един от четиримата удостоени със званието най-богат в света. Основателят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет е заемал първото място в рейтинга в продължение на една година, бизнесменът от Мексико - Карлос Слим Елу, е носил титлата четири години, докато шефът на Microsoft Бил Гейтс е бил номер едно 12 пъти в периода 2001-2017-а. Експертите отбелязват, че ако Гейтс не беше дарил за благотворителност 35.8 млрд., щеше да запази лидерската си позиция.   

Forbes обяви и най-богатата жена - това е наследничката на козметичната империя L`Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс, чието състояние се оценява на 49.3 млрд. долара. Тя и най-близките й роднини притежават 33% от компанията. В общия списък на най-богатите обаче заема едва 15-о място.

Въпреки че натрупаният капитал е повече или по-малко постоянна величина в рейтинга на Forbes, през следващата година нещата може значително да се променят. Причината е в предстоящия развод на Джеф Безос със съпругата му Макензи след 25-годишен брак. Ако неговото състояние бъде разделено поравно между партньорите, шефът на Amazon ще загуби титлата си най-богат, докато бившата му жена ще се настани в класацията на най-състоятелните дами.

Съобщенията за развода на Джеф и Макензи Безос се появиха в медиите на 9 януари. В съвместното им изявление, публикувано в туитъра на милиардера, се казва, че съпрузите за взели заедно решението да се разделят, като възнамеряват да си останат "истински приятели". "Прекарахме прекрасен период на съвместен живот като съпрузи и виждаме, че ни чака прекрасно бъдеще като родители, приятели, партньори в различни проекти и в качеството на хора, търсещи авантюри и приключения... Ако знаехме, че ще се разделим след 25 години, щяхме да повторим всичко отначало", написаха Джеф и Макензи.

По-късно обаче изданието National Enquirer публикува скандална история, в която се твърди, че разводът на семейство Безос не е толкова дружелюбен. Оказа се, че милиардерът е изневерявал на съпругата си с бившата телевизионна водеща Лорън Санчес, която в онзи момент е била омъжена. Изданието успя да научи и съдържанието на някои от съобщенията, които Безос е изпращал на любовницата си, и ги публикува.

Съществува версия, че зад осветяването на забежките на Безос стои не друг, а президентът на САЩ Доналд Тръмп, който отдавна ненавижда милиардера. В подкрепа на това говори фактът, че собственикът на National Enquirer Дейвид Пекър  е близък приятел и съратник на американския лидер. След тази история Джеф Безос публикува шокиращо писмо, което получил от National Enquirer, потвърждаващо, че служител на изданието е шантажирал милиардера със заплахи да отпечата негови интимни снимки. Таблоидът настоявал Безос да се откаже от думите си, че решението връзката му с Лорън Санчес да бъде направена обществено достояние е политически мотивирано. "Ако аз - на тази си позиция, не мога да противодействам на подобни изнудвания, какво остава за другите хора?", заяви Безос.

Въпреки многобройните обвинения и словесната битка между двете страни  на шефа на Amazon му предстои дълъг бракоразводен процес. Така че на дневен ред идва въпросът дали ще успее да запази контрола върху компанията си - той притежава 16% от нейните акции на стойност 140 млрд. долара? Не е ясно и колко силно ще пострада сегашното му състояние. Според законите на щата Вашингтон, където е регистриран бракът, при развод съпрузите са длъжни да разделят поравно принадлежащата им недвижимост, както и съвместно спечеленото имущество. Ситуацията би могла да се промени при брачен договор, но досега не е известно, дали Джеф и Макензи са сключили такъв. Експертите предполагат, че подобен контракт не съществува, защото двамата са се оженили преди основаването на Amazon.

От това стечение на обстоятелствата най-много може да пострадат инвеститорите на Amazon, които са в неведение за бъдещите планове на Макензи Безос. Засега реакцията им е сдържана, най-вече заради изявлението на двамата, че възнамеряват "да си останат приятели". Проблемът е, че когато става дума за милиарди долари, "дружелюбните разводи" стават все по-голяма рядкост, както отбелязва адвокатът от Сан Франциско Саманта ДеЖен Блей, участвала в битката между Анджелина Джоли и Брад Пит за опеката върху децата ми. "Те винаги започват дружелюбно и се надяваш, че ще продължи така, но опитът ми показва, че става много по-лошо", изтъква юристката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във