Банкеръ Weekly

Съдби

Как Дейвид Рокфелер се разпореди с наследството си

Дейвид Рокфелер
S 250 5063954f a007 4539 a5f4 ed45e847a274
S 250 d4519e8e cf35 4e42 9096 a29612ac9cb3

Дейвид Рокфелер беше последният внук на основателя на компанията Standard Oil Co - Джон Рокфелер. Роден в приказно богатство, той имаше слабост към съвременното изкуство и прекара по-голямата част от живота си, колекционирайки платна на Пол Гоген, Диего Ривера, Анри Матис и други. Днес, когато цената на тези произведения на изкуството е нараснала значително, те представляват значителна част от неговото състояние.

От 8 май 2018-а аукционната къща Christie’s ще разпродава в продължение на няколко дни колекцията на Дейвид Рокфелер. Когато почина през 2017-а на 101 години, той беше притежател на най-малко четири картини на Клод Моне, потресаващи творби на Едуард Хопър, Джорджия О`Киф, Жорж Сьора и стотици други съкровища, включително и на сервиза на Наполеон  (който го взел със себе си в изгнание). Някои от тези предмети са били придобити за жълти стотинки в сравнение със сегашната им стойност. Например цената на картина на Пикасо от колекцията е нараснала хиляда пъти. През 2007-а Рокфелер продава на Sotheby’s в Ню Йорк картина на Марк Ротко за почти 73 млн. долара. Милиардерът я купил през 1959-а за 10 хил. долара.

Съпругата на Дейвид Рокфелер - Пеги, умира през 1996-а. Двамата планирали да жертват по-голямата част от личното си състояние за благотворителност. Затова даряват 13 работи на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, основан от майката на милиардера Аби Олдридж Рокфелер. Но в края на краищата Рокфелер разбира, че повечето организации се нуждаят от неговите пари, а не от предмети на изкуството. Така, с изключение на няколко отделни точки в завещанието, според които нюйоркският "Метрополитън Мюзиъм" получава картина на Едуард Мане, той решава цялата му колекция и останалото имущество да бъдат разпродадени след  неговата смърт. Средствата трябва да постъпят в 11 организации, включително и в Рокфелеровия и в Харвардския университет, както и в редица благотворителни фондове.

В продължение на много години семейство Рокфелер обзавежда имението си, жертвайки големи суми и за филантропия. Аукционната къща Christie’s е събрала най-ценните експонати в 1500 лота, които ще бъдат изложени за продажба. По-евтините експонати ще бъдат търгувани онлайн.

Колекцията е оценена на 500 млн. долара, но напоследък в света се наблюдава голям интерес към редките произведения на изкуството, така че най-вероятно реалната печалба от продажбите ще надхвърли 1 млрд. долара. Според експертите на Christie’s картината на Пабло Пикасо "Момиче с кошница с цветя" ще бъде изтъргувана за между 90 млн. и 120 млн. долара. Тези прогнозните цени са твърде високи, но освен уникалността на творбите се отчита и ценността на името на Рокфелер  като предишен собственик.

Организаторите на аукциона очакват платното на Анри Матис "Одалиска, лежаща под магнолиите" да бъде продадена за 70-90 млн. долара. Ако тази прогноза се оправдае, това ще е нов рекорд за творба на Матис (досега най-високата цена, платена за картина на художника, е 46 млн. долара). Известно е, че Рокфелер се възхищавал от творчеството и личността на французина и се е срещал няколко пъти с него през 30-те години на ХХ век. Милиардерът обожавал и произведението на Гоген "Вълна", което Christie’s се надява да изтъргува за 12 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във