Банкеръ Daily

Съдби

Как Big Brother работи за рекламодателите

Лицензираните камери могат да ви проследят във всяко кътче на света.
S 250 d12fda08 b44c 41fb a20c 88a209782330

Всичко, което правите в този момент, се записва. Следят ви компютърни програми и камери, инсталирани в монитора. Нещата са стигнали до равнище, което и най-големият фен на теорията на конспирациите допреди няколко години не би могъл да предположи. Може би сте морално подготвени за това, че ви следят през цялото време. Но нещата са по-лоши, отколкото мислите. Вашите тайни се продават, за да ви се предлага реклама, съответстваща на интересите ви.  

 

Facebook събира данни за хора, които не ползват Facebook

 

Дори да не ползвате Facebook, пак ви следят. Почти на всички сайтове има опция "лайк", която може да задействате  дори да не използвате тази социална мрежа. Facebook я е добавила, за да може да споделяте почти всяка статия, която ви е харесала. И не е задължително да я използвате, за да знае компанията какво правите. Просто ако се намирате на определен сайт, там вече са наясно, че разглеждате статията. Проследяват се и коментарите ви, както и сайта, на който ще преминете след това. На свой ред той също продава цялата тази информация. На практика поведението ви - на която и да било страница, се анализира за създаването на реклама.

 

Apple проверява колко пари имате в банковата сметка

 

През 2015-а  Apple се сдоби с патент за програма, която е инсталирана на iPhone. Целта й е да следи как проверявате банковата си сметка и кредитната си карта, да изясни колко пари имате и да продава информацията за баланса на рекламодателите. Те пък не се и стараят особено да скрият това, което правят. В патента е указано, че стоките и услугите са рекламират на целеви групи потребители въз основа на данните за състоянието на техния баланс. Официално шефът на Apple Тим Кук отрече, че възнамерява да използва тази програма. Той произнесе дълга реч, твърдейки, че шпионирането на потребителите с цел извличане на изгода е "лошо" и  не е нещото, с което би искал да се занимава неговата компания.

 

Рекламодателите виждат лицата ви през камерите

 

Мнозина са забелязали, че върху камерата на ноутбука на Марк Зукърбърг има лепенка. Това предизвика редица въпроси и притеснения. Facebook никога не е признавала, че следи потребителите през камери, но самият факт, че тази на основателя на мрежата е "сляпа", подсказва, че той знае нещо, което останалите не знаят.

Други компании се занимават съвсем открито с това. Emotional Analytics например  е  разработила програма, която използва уеб камера, за да наблюдава лицата на потребителите без тяхното разрешение и да анализира израженията и реакциите им на рекламата. Малко фирми биха си признали, че ви наблюдават нерегламентирано, но има причини да се предполага, че това се случва непрекъснато. Неотдавна Android обнови политиката си за сигурност и забрани на приложенията да използват камерата на мобилния телефон за записване на лицата на потребителите.

 

Лицензирани камери ви наблюдават навсякъде

Дори да не използвате електронни устройства, компаниите могат да ви следят където и да се намирате. Съществуват множество фирми, използващи лицензирани камери, които позволяват събирането на данни във всяка точка на света. Цялата тази информация, заедно с информацията за баланса на банковата ви сметка, историята на покупките ви и данните за местожителството ви, може да се продава на рекламодателите. Застрахователните компании също не са против да придобиват такава информация и да я използват за свои цели.

 

Супермаркетите ви следят с Wi-Fi

Ако в супермаркета ви предложат безплатен Wi-Fi, не е само от добрина. Това се прави, за да могат да се проследят действията ви вътре в магазина - кои щандове посещавате и от какви стоки се интересувате. Наред с това "се вижда" какво търсите в телефона си и какво си купувате. Повечето супермаркети вече си признаха, че следят движението на клиентите си.

 

Записват тайно какво говорите

 

Съществуват буквално стотици приложения, които имат тайни програми, запечатващи всичко, което се случва около вас. Повечето от тях са създадени от компанията Alphonso. Тя "държи" микрофона си винаги включен - дори когато приложението е затворено. С помощта на този микрофон може да се подслушва какви предавания гледате по телевизията и как това влияе на поведението ви. Например приложението може да "чуе", че гледате реклама на пица, а след това правите съответната поръчка по телефона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във