Банкеръ Weekly

Съдби

КАК БАБА ПЕЧЕЛИ МИЛИОНИ НА БОРСАТА

Какво е общото между борсов посредник, танцьор на румба от Русия, хърватска бабичка, специалист от американската брокерска компания Мерил Линч (Merrill Lynch), жител на Бруклин на име Елвис, с фамилия Сантана, стриптийзьорка, служител в печатница и инвеститор от малкото градче Рейнбек край Хамбург? Ако се вярва на информацията на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), всички те са замесени в една от най-големите, многостранни и злостни афери - незаконни сделки чрез използване на вътрешна информация, разобличавани от властите.
Уолстрийт гъмжи от мошенически истории. Но подобна на тази не се е случвала вече няколко десетилетия. Както се пошегува вестник Ню Йорк Таймс, от нея би станал добър сценарий за филм. Пък и е трудно да измислиш нарочно подобен сюжет. Последната сцена включва още едно действащо лице - пощаджията.
Главните персонажи на този гангстерски филм са Евгений (Гена) Плотник, 26-годишен, и Давид Пайчин, 29-годишен, и двамата бивши анализатори в компанията Голдман Сакс (Goldman Sachs). Плоткин емигрирал в САЩ с родителите си от Русия. Неговото хоби били балните танци и имал отличия от много състезания, най-вече в латиноамериканската част - ча-ча-ча, румба и самба.
Уговорки в руска баня
Плоткин се запознал с Пайчин в Голдман Сакс. Давид бил роден в хърватско семейство в Ню Джърси и получил образованието си в най-престижни учебни заведения. Успехът обаче не го съпътствал в работата. В Голдман Сакс той се задържал за малко, след което продължил да си търси късмета.
Плоткин и Пайчин продължили да общуват и непрекъснато търсели нови източници на доходи. Идеята да правят изгодни сделки, използвайки вътрешна информация, се родила в една баня, се посочва в гражданския иск на Нюйоркския филиал на надзорната комисия, подаден срещу 14 възможни съучастници. В края на 2004 г. Плоткин, Пайчин и Станислав Шпиглеман, финансов съветник в компанията Мерил Линч (Merrill Lynch) и приятел на Гена, се срещнали в руската баня Spa 88 недалеч от Уолстрийт. Там те се договорили да използват вътрешните сведения, предоставяни от Шпиглеман. Станислав съобщил на приятелите си за тайните сделки, в които участва Мерил Линч, и най-вече за поглъщането на концерна Проктър енд Гембъл (ProcterGamble) от фирмата Жилет (Gillette), както и за купуването на Адидас (Adidas) от Рийбок (Reebok). След като успели бързичко да си купят акции, Плоткин и Пайчин спечелили доста добри пари. Само сделката на Жилет им донесла 94 581 долара. Адвокатът на Плоткин Мартин Шмуклер обясни, че е още твърде рано да се говори за силните или слабите страни на обвинението. Адвокатите на Пайчин и Шпиглеман пък отказват всякакви коментари.
Два милиона за леля Соня
От вътрешната информация са се възползвали и други, твърдят от SEC. Лелята на Панчин - Соня Антисевич, 63-годишна пенсионирана шивачка от Хърватска, открила по поръчение на Плоткин и Панчин сметки в банки в Копенхаген и Залцбург, както и на ИНТЕРНЕТ борсата Кибер Трейдър (CyberTrader). Само благодарение на компанията Рийбок Антисевич спечелила 2 млн. долара. Адвокатът й потвърди тази информация, но заяви, че пенсионерката не е направила нищо незаконно.
Приятелката на Панчин - 23-годишната стриптийзьорка Моника Вуйович, спечелила от инвестициите 313 400 долара, съобщава SEC. Адвокатът на момичето отрича неговата довереница да е била в течение на случващото се.
Другите ощастливени от дейността на младите хора били бащата на Плоткин - Михаил Плоткин (63 хил. долара), приятелят от игрите по софтфутбол Елвис Сантана от Бруклин (463 279 долара) и инвесторът от Рейнбек - Перик Лопандик (735 192 долара).
Рийбок слага точката
През лятото на 2004 г. Плоткин и Панчин завербували 24-годишния Шустер, който работил временно като шофьор на камион в печатница в Уисконсин, където се печатал Бизнес Уик (Business Week). Там той крадял за Плоткин и Пайчин новите броеве на изданието, за да им осигури достъп до информацията за борсовите сводки по-рано от другите. Бандата спечелила от кражбата на вътрешна информация общо 6.4 млн. долара. От тях 6.2 милиона са от сделката между Рийбок и Адидас.
В края на краищата тъкмо тази сделка сложила кръст на незаконната дейност на младите хора. Надзорниците от SEC забелязали, че в навечерието на сделката никому неизвестна пенсионерка от Хърватска придобила почти две хиляди акции на Рийбок, а веднага след обявеното поглъщане на компанията ги продала наведнъж, спечелвайки около 2 млн. долара. На Антисевич било предявено обвинение, а две седмици по-късно последвали и други искове.
Бъбривият пощальон
Сега Плоткин и Пайчин се намират в затвора, защото не са могли да внесат сумата за освобождаване под гаранция. Шпиглеман успял да внесе 3 млн. долара и се върнал при родителите си.
Но с това историята не приключва. Неотдавна полицията арестува 29-годишния пощальон Джейсън Смит, приятел от училище на Пайчин. Бидейки съдебен заседател на закрития обвинителен процес срещу фармацевтичната компания Bristol-Myers Squib, Смит също предавал вътрешна информация на Плоткин и Пайчин. После обаче се изяснило, че тя е лъжлива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във