Банкеръ Daily

Съдби

Каймановите острови - земен рай за гмуркачите

7 юли се отбелязва на Каймановите острови като Ден на конституцията (първия понеделник на юли). И така е от 1959 година.

Каймановите острови (Cayman Islands) са самоуправляваща се отвъдморска територия на Великобритания. Те се намират в западната част на Карибско море - на юг от Куба и на северозапад от Ямайка. Територията им е основен офшорен финансов център на Карибите.

Столица и най-голям град е Джорджтаун, който се намира на на остров Голям Кайман. Тук е главното пристанище и международното летище на островите. В Джорджтаун живее повече от половината население на островите. Каймановите острови и столицата Джорджтаун са голям световен финансов център. Тук имат офиси над 500 банки, затова са наричани още "Швейцария на Карибите".

Светлото офшорно бъдеще на Каймановите острови се очертава още през 40-те години на миналия век, когато са открити преки авиолинии до най-близките центрове на цивилизацията и капиталовата апология - Маями, Хюстън, Мемфис, Кингстън, Атланта, Лондон. С развитието на финансовата мрежа на островите се развива и местната инфраструктура и туризмът.
Много големи световни фирми имат днес офиси на най-големия и най-цивилизован остров от архипелага - Голям Кайман. Наличието на благоприятно данъчно заканодателство и строгото спазване на Закона за тайната на банковите влогове активно стимулират разрастването на финансовия сектор.
През 1984 г. островната администрация сключва със САЩ съглашение за достъп до информация, ако тя трябва да послужи като доказателство за принадлежност към наркобизнеса.
Последните три десетилетия донасят на островите истинско процъфтяване. Смята се, че за това допринася не само общото увлечение по офшорки в света, но и конкретната политическа стабилност в екзотичната страна, гарантирана и от любвеобилните отношения с метрополията. Тази идилия обяснява и защо досега не е бил поставян на дневен ред въпросът за независимост на Каймановите острови. Просто никой няма амбиции да търси промяна, когато нещата и без това си вървят добре - социалната сигурност е на ниво, заетостта и доходите също, расите съжителстват хармонично, престъпността е на най-ниското ниво в Карибския басейн, а равнището на живот - най-високото. БВП (на човек от населението) е 43 800 долара.

Каймановите острови са съставени от три острова - Малък и Голям Кайман и Кайман Брак. Общата им площ е 262 кв. км, като 197 от тях се падат на Голям Кайман. Освен че е най-голям и най-модерен, този остров е и най-атрактивен с удивителните си флора и фауна. Сребърните палми, папагалите, костенурките, палмовите орхидеи (забранени за изнасяне от страната като природен уникат) са станали емблема на Голям Кайман. Основната забележителност тук е плажът "Седемте мили", който е световно известен с чистия коралов пясък и прозрачната си вода с цвят на аквамарин. Залезите са много красиви, природата е живописна. Строителството на хотели и ресторанти е регулирано и затова едно от хубавите неща тук е спокойствието.

Кайман Брак е доста по-малък остров с причудлив релеф, образуван от безброй отвесни скали, надвесени над морето. Главната забележителност там са тайнствените пещери и изобилието от екзотични птици, които са избрали точно това място като спирка по обичайния си прелет от студените към топлите страни.

Малък Кайман е най-слабо развитият от трите острова.

Островте са благословени с прекрасни плажове, докъдето погледът ви стига. Каймановите острови са едно уникално място за гмуркачите. Морето около тях  е опасано с повече от 200 изумителни места за тях: подводни стени, украсени с корали, около вас плуват пъстроцветни пасажи от рибки и водни костенурки.

Най-доброто време за посещение на Каймановите острови е от декември до април, когато средните температури са около 25 градуса и влажността е ниска.

В миналото островите са били известни под името Лос Тортугас заради многото костенурки. Сега на Каймановите острови има специални ферми за костенурки. Месото им се използва за храна, а от черупките и кожата се правят сувенири за многобройните туристи.

Островите са открити от Христофор Колумб през 1503 г. и до 1670 г. са владение на Испания. Тогава тя ги преотстъпва на Великобритания.

Мореплавателят ги открива, пътувайки от Панама към остров Еспаньола (днешно Хаити). Корабите му били застигнати в този район от буря. Тя изхвърлила ескадрата му към неизвестните дотогава острови, чиито най-многобройни обитатели по онова време били морските костенурки. Оттам тръгнало и първоначалното име на архипелага - "Лас Тортугас" (костенурките - на испански).
За моряците тези екзотичните животни били изключително ценни, защото месото им има свойството да издържа дълго време без да се разваля - незаменимо качество при дългите морски пътувания по онова време. Явно костенурковото меню е било особено любимо на зачестилите край островите конкистадори и корсари - и съответно морските костенурки взели драстично да намаляват. Така и името на островите изгубило своята реалистичност. Затова пък сред отбиващите се в дълбоките и живописни заливи мореплаватели взели да се носят легенди за забелязвани из местните реки десетметрови каймани (разновидност на крокодилите). Така се родило и днешното име на островите.

През 1962 г. Каймановите острови стават самоуправляващо се британско владение. Според конституцията правителството се оглавява от губернатор, назначаван от британската кралица.

Официалният език за жителите на островите - общо 54 878 човека, е английският, който се говори от всички. Етническият състав на населението е доста пъстър: 25% от хората са с европейски произход - главно британци. Други 25% са с африкански корени. Останалото е смес от двете раси. Заедно с английския се използва и местен диалект на английския и испански.

Християнството е преоладаващата релегия - 98.7% от островитяните (протестанти са 94.6% от тях, а католици - 5.40%).
Другият силно развит отрасъл на Каймановите острови е туризмът. Островите са ниски със 165-километрова крайбрежна линия и прекрасни плажове. На остров Кайман Брак има многобройни водни пещери, които привличат туристи, водолази и пещерняци. Каймановите острови са обградени от красиви коралови рифове, обитавани от разнообразни животни. На островите растат кокосови палми, махагонови дървета, банани, манго и други.

Развит е крайбрежният риболов и изкуствено отглеждане на костенурки. Промишлеността е представена от малки предприятия за производство на строителни материали, туристически сувенири.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във