Банкеръ Weekly

Съдби

КАФЕВАРКАТА ВИ Е РАДИОАКТИВНА? - НИЩО ЧУДНО!

Миналия месец, когато френските власти изплашиха цяла Франция, че поне в 500 асансьора из страната са монтирани радиоактивни бутони, това се оказа само върхът на айсберга.
Безразборно изхвърляне на всякакъв вид индустриално и медицинско оборудване позволява доста радиоактивни материали да попаднат в съоръженията за претопяване на отпадъчни метали и по веригата стават част от най-различни потребителски стоки. Миналата година САЩ отказаха да освободят 64 пратки, пристигнали на митниците им по море, защото продуктите вътре имали радиоактивни показатели. Става въпрос дори за дамски чанти, за прибори за хранене, за мивки и различни ръчни инструменти. Индия била най-големият доставчик на такива пратки, следва я Китай.
Светът доста късно се пробужда за тези проблеми - казва Пол де Бруин от Jewometaal Satinless Processing BV в Холандия - най-голямото депо в света за отпадъчна неръждаема стомана. - Ще има още много такива случаи, защото значително количество скрап, пристигащо сега при нас, е от края на 70-те и 80-те години на миналия век, когато в различните сфери на индустрията са проникнали съвсем безконтролно различни радиоактивни елементи, допълва той.
Френският регулаторен орган по ядрена енергетика, който оповести за наличието на опасните копчета на асансьорите, уточнява, че сплавта за направата на тези елементи съдържа радиоактивен метален компонент, доставен именно от Индия. Фабриката, която ги е произвела - Мафелек (Mafelec), твърди, че вече е прекратила връзките си с доставчика.
Много уреди, използващи атомни технологии през 70-те години, не са били лицензирани, когато са били използвани за първи път в различни отрасли. Оттогава насам много страни са въвели по-строги изисквания, но въпреки това е доста трудно да се проследи какво е състоянието на най-първото поколение оборудване, чийто полезен живот вече идва към края си. Според международната Агенция по ядрена енергия фирмите за управление на отпадъци често прибират изхвърлени медицински скенери, устройства за обработка на храни и минно оборудване, съдържащи радиоактивни метали като цезий-137 и кобалт-60, които после изпращат за претопяване. Сега по света липсват повече от 1 милион радиоактивни източника, заключава агенцията.
Идва краят на първата ера на ядрените устройства и употребеният материал се увеличава - твърди Вилмос Фридрих, инспектор в агенцията по ядрена енергия. - Досега нямаше лицензиране за уредите, ползвани в различните клонове на индустрията - продължава той - но скоро алармите ще се разпищят.
Претопяването на такива отпадъци замърсява както новопроизведените стоки, така и местата, където се извърша то. А почистването на една такава пещ може да струва 30 млн. долара, твърди Бюрото по международно рециклиране в Брюксел.
Опасността става още по-голяма с нарастването на цената на металите, защото тя тласка търговците с тях да събират и продават за преработване дори материал, който не трябва да се рециклира. Цените на отпадъчната стомана в Ротердам са нараснали до 665 щ. долара за тон - четирикратно увеличение за последните пет години.
Според американската Агенция за защита на природната среда постоянното излагане на организма на малки количества радиация може да доведе до рак, да причини появата на пердета на очите, а също и да предизвика аномалии при новородените. Едно проучване сред 6.252 тайванци, обитаващи жилища, при построяването на които е била използвана радиоактивна калена стомана, показва, че за периода от 1983 г. до 2005 г. сред тях са регистрирани 117 случая на рак. Статистиката показва значително по-голяма заболеваемост от левкемия и рак на гърдите. Хората не разбират риска - казва Питър Чан, професор в националния диагностичен център на Тайван - имаме ужасяваща липса на образованост в тази насока.
През 1998 г. испанската фирма Ацеринокс (Acerinox), която е и най-големият производител в света на калена стомана, регистрира голям облак радиация, идващ от пещите й за претопяване. Спирането на пещта и последвалото почистване заедно със загубите от преустановеното производство струваха на компанията цели 25 млн. долара. Оттогава насам Ацеринокс е похарчила повече от 100 млн. евро (129 млн. долара) за системи за сигурност, които да откриват радиацията, преди материалите да отидат за претопяване. Не във всички страни по света обаче се дават пари за подобна превенция.
Няма никаква гаранция, че стоките, за които е бил отказан достъп до пазара на САЩ още на митницата, няма да се появят на някоя граница с по-хлабав контрол. Което пък прави възможно точно кафеварката във вашата кухня да е радиоактивна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във