Банкеръ Daily

Съдби

Кабинковият лифт дава един необичаен поглед към Тбилиси

Много от гостите на Тбилиси предпочитат да се повозят в такава кабина, за да се насладият на усещането за полет.

Лято е. Все повече хора излизат в заслужен отпуск - на море, в планината или на вилата. Пред пътешествениците обаче се открива още една възможност за откриване на нови места и забележителности. От националната авиокомпания "България Ер" съобщиха, че нова авиолиния свързва страната ни с Грузия. Самолетите й ще летят до столицата Тбилиси четири пъти седмично с прекачване в Атина. Летището в Тбилиси е удобно за пътниците. Има безжичен интернет и туристически информационен център с безплатни карти на града.

Грузия е една непозна за нас страна, въпреки че като разстояние не е далеч. От България до Грузия са 1000 км по вода. Разположена на източния бряг на Черно море и в Кавказките планини, малката република, на границата между Европа и Азия, от хилядолетия се намира на важни търговски пътища. А всеки преминаващ е оставил тук по нещо от културата си, като в същото време е отнесъл нещо и в своя край.

Тбили́си (до 1936 г. се нарича Тифлис), най-големият град на Грузия, е разположен в югоизточната част на страната, на двата бряга на река Кура (реката, която "се гуши" сред планините). Населението й наброява над един милион жители, повечето от които са източноправославни християни. Надморската височина на града варира между 380 и 770 метра.

Тбилиси е икономическото сърце на Грузия, генерирайки около половината БВП на страната.

Пътешествениците трябва да знаят, че от 1966 г. насам градът се обслужва от метрополитен. Има изградена трамвайна мрежа, но основният начин за транспорт остават маршрутките.

Тбилиси предлага на гостите си древна крепост, музеи, църкви, паркове, площади... Например, от крепостта Нарикала се разкрива невероятна гледка към града (достига се лесно с лифт или пеша), а в Стария град има много магазинчета, галерии и кафенета.

Една от най-популярните забележителности на Тбилиси е един модерен мост, който е открит през 2010 година. Волнообразная му конструкция с дължина 156 метра свързва брега на река Кура. Стъкленият покрив над моста му придава особен чар.

Кабинковият лифт дава възможност на туристите да разгледат всички интересни места, над които преминава. Много от гостите на Тбилиси предпочитат да се повозят в такава  кабина, за да се насладият на усещането за полет.

Градът е основан през 458 г. от цар Вахтанг I Горгасали на мястото на малко селце, съществуващо от 4 век. Интерес представляват и старата и новата част на града. Новата част е смесица от лъскави улици, нощни клубове, хубави ресторанти, маркови магазини.

В старата му част се намират: стария квартал Майданс, църквата Метекхи от XIІІ в., катедралата Сиони (VI - VII в.), църквата Анчисхати от VI в., квартала Абатонутани, където се намират турските бани. В Стария град можете да видите и Голяма синагогата, чието изграждане приключи в началото на XX век. Сред забележителности на Тбилиси е и градската джамия, построена през XIX век. След реставрацията й тя е отворена за посещения.

В града могат да бъдат разгледани и посетени различни обекти - исторически, религиозни и културни. Сред тях са и сградите на Парламента и на Върховния съд. Красивата сграда на Президентския дворец е разположена в историческата част на града.

Никой не бива да пропуска най-посещаваната забележителност в града - крепостта Нарикала, която е тук от далечния IV век. Тя е разположена на стръмен хълм между Сярната баня и изящната ботаническа градина на Тбилиси. От крепостта се открива прекрасна гледка към целия град Тбилиси и река Кура.
В по-долния склон на Нарикала се намира уникален параклис - "Св. Никола", построен през VII век. Параклисът е бил разрушен по време на опустошително земетресение и е открит и реконструиран едва през 1966 година при разкопки в местността. Крепостта Нарикала се вижда от много места в Тбилиси. Днешният архитектурен вид на сградата принадлежи на арабския модел на строителство през VII - XII век точно когато крепостта е била разширена най-обстойно. Крепостта е била снабдена с тайни проходи и система за водоснабдяване.

Впечатленията от всяко едно пътуване се подсилват най-силно, само ако опитате храната на това място. Грузинската кухня е събрала най-доброто от Изтока и Запада, като средиземноморското и азиатското влияние се смесват в едно. Типични съставки в грузинските ястия са зехтин, нар, мляко, агнешко, ароматни подправки, сирене.

Грузинското вино е признато за едно от най-добрите в света. И няма как да не е така - с поред направени археологически проучвания по тези земи се прави вино от повече от 8000 години! Най-добрите винарни ще откриете в град Кахети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във