Банкеръ Weekly

Съдби

ЖУРНАЛИСТКА ИНВЕСТИРА В КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Канадката Джулиана Фара е основателят на ИНТЕРНЕТ компанията Дилетант Мюзик (Dilettantemusic.com), която обединява виртуално обществена мрежа от музиканти и ценители на класическата музика. Целта на проекта е да я популяризира сред младежката аудитория този жанр, а след време да реализира печалби от продажби на албуми и реклама на изпълнители, концерти и други събития.
Джулиана Фара е родена през 1966 година. Доведеният й баща - Йозеф Кун, е известен производител на струнни инструменти, а майка й допринася за развитието на семейния бизнес с цигулки. Но след като завършва Университета в Торонто, Джулиана започва да работи като журналист в канадската медийна корпорация Canadian Broadcasting Corporation (CBC). След известно време става редактор на младежкото списание Уотч (Watch). През 1997 г. младата жена присъства на музикален фестивал във Франкфурт и това променя възгледите й за класическата музика. Тогава Джулиана решава да се включи в работата на семейната компания и започва в нея като мениджър по маркетинга. След седем години канадката заминава за Великобритания, където получава магистърска степен по Арт администрация от Голдсмитс Колидж в Лондонския университет.
Джулиана основава компанията си с 60 хил. британски лири, взети назаем от американската HSBC. Преди това посетих две големи банки, които непрекъснато гърмят, че подкрепят женските бизнес начинания, но там ми казаха, че досега не са отпускали пари за подобни проекти, спомня си канадката. Отказите я разочароват, но не я разколебават да осъществи плановете си.
Компанията Дилетант Мюзик започна дейността си през 2008-а, затова членовете на виртуалното класическо общество все още са малко. Сред тях обаче вече има професионални музиканти и няколко организации, включително и известната Лондонска филхармония.
Искам моят проект да е нещо повече от сайт за социални контакти. Ентусиазирана съм от възможността да създавам връзки между авторите на класическа музика и феновете на този жанр, разказва Фара. Начинанието на Джулиана е поредният конкурент на ИНТЕРНЕТ страниците от типа на Facebook.com, Myspace.com и други. За разлика от тях Дилетант работи с Ол Медиа Гайд (All Media Guide) - медиен архив, който предлага експертни оценки и мнения за всякакъв вид музика под формата на статии и рецензии. Това ще обогати допълнително съдържанието на сайта с професионални коментари за класическа музика.
На виртуалния адрес на Дилетант Мюзик ще се помества информация за предстоящи музикални събития във Великобритания, организирани от и с участието на известни и изгряващи артисти. А след време списъкът ще се развие и допълни с новини за международни прояви. Всичко това ще е достъпно за потребителите в календара на Дилетант Мюзик.
Стремим се към стратегическо партньорство с компании, които продават музика, казва Джулиана. Тя възнамерява да търси различни източници на печалба, сред които рекламирането на други фирми от музикалния бранш и най-вече потенциални доходоносни връзки. Младата бизнес дама вярва, че точно сега е назряла необходимостта от подобен ИНТЕРНЕТ сайт. Сред потребителите са хора от Полша, Аржентина, Китай и Индия. Това доказва, че навсякъде по света има публика, гладна за класическа музика.
На последното издание на Мидем, фестивал с дългогодишни традиции, който събира най-различни организации от музикалния бизнес, Фара успява да се запознае с много хора. Появата на Дилетант беше забелязана и отразена в един журналистически блог. Малко след това ми позвъниха от една голяма компания, която иска да работим заедно, споделя тя. Обнадеждена и приятно изненадана е от позитивните реакции спрямо Дилетант Мюзик. Още повече че те не са предизвикани от предварителна мащабна реклама, което също дава големи надежди за бъдещото развитие на фирмата.
Фара се омъжва през 2007-а за английския политик Кит Малтхаус, с който се запознава по време на обучението си в Лондон. През цялото време той подкрепя съпругата си в бизнес начинанието й.
Впрочем Джулиана продължава да се изявява и на журналистическото поприще. Тя пише за оригиналната рубрика Коментарът е свободен (Comment is Free), която е част от електронното издание на британската медийна компания Гардиън Ънлимитед. Всъщност рубриката е ИНТЕРНЕТ блог, в който пишат журналисти от вестниците Гардиън и Обзървър, както и външни автори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във