Банкеръ Weekly

Съдби

Жълта светлина за Комисията по културата

Призиви за нови протести, подхилквания, недоумения, възмущения, хвърляне на оставки и куп други коментари предизвика по форумите новината, че бившият евродепутат и архонт Слави Бинев става председател на Комисията по културата и медиите в 43-ото Народно събрание. Неочакваната, поне за медийната гилдия, вест роди всевъзможни коментари – от „най-образования и културния“  (Стилияна Георгиева), „Защо продължават да пълнят позициите с безхаберници“ ( Ана Иванова) и „Майтап ли си правите? Откъде култура у Слави Бинев? (Рени Костова), през „Нивото на Слави Бинев съответства на нивото на повечето журналисти. За културата ме е яд. Недоумявам защо ГЕРБ го допускат?“ („читател“), до  „Каквато културата на нацията, такъв и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите“ (Станислав) и „Айде пак на протести“ (анонимен). Според някои пък дори се задава културна революция...

Днес Бинев е депутат от Патриотичния фронт и освен в медийната комисия ще участва и в тази, която контролира еврофондовете. Меракът на бившия атакист бил да оглави втората, но за изненада разпределението на квотите го пратило на културния фронт. На пръв поглед местенцето не е особено важно и забележимо. Но в действителност точно тази парламентарна комисия може да се окаже „перлата в короната“ на НФСБ и с нея хората на Валери Симеонов да държат изкъсо действията или бездействията на управниците. Опитът е показал, че въвеждането на нови медийни правила може да задържи една власт, а може и бързо да я прати в историята.  

Кой всъщност е Слави Бинев?

Той е вицепрезидент на Българската федерация по олимпийско таекуондо и европейски шампион от „Словения '92“. Влиза в политиката с листата на партия „Атака“, където е втори на евроизборите през 2007-а и е избран за евродепутат. През 2009-а е преизбран от същата партия. По-късно се „развежда“ с политическата формация на Волен Сидеров. През 2012-а учредява Консервативна партия "Движение на успеха", присъединила се по-късно към ГОРД - Гражданско обединение за реална демокрация. Днес Бинев е член на НФСБ. Има собствен сайт, от който се вижда, че разполага с голям екип зад гърба си. Според визитката му в Уикипедия в момента защитава докторска степен в Института по психология на БАН.

За него Волен Сидеров каза пред "Нова телевизия", че поставил името му в листите за евроизборите през 2007-а, за да изправи "една мутра срещу друга мутра". "Ако не го бях направил, щяха да го убият както другите фалирали мутри", поясни той, но отчете "спасяването" на бизнесмена Бинев като своя грешка и се извини за нея.

През двата си мандата като евродепутат Слави Бинев е бил член на Комисията по икономически и парични въпроси. Като такъв редовно поставяше въпроса за прозрачността на медиите у нас. Заради това сега в гилдията се питат дали ще спазва същата „линия“ и от другата страна на барикадата?

„Нямаме нито една независима от корупция и олигарси власт, включително и съдебната. Държавните медии са под страшен натиск да работят в изгода на всяка власт“, твърдеше Слави Бинев пред  БНТ миналата година. Вестник „БАНКЕРЪ“ се опита да се свърже с новия шеф на Комисията по културата и медиите, за да разбере от първоизточника какви ще са сега неговите законодателни приоритети. Но мобилния му телефон вдигаше неговият шофьор, който до едно време обясняваше, че депутатът е "в среща", а после – че си бил тръгнал.

Кои ще са заместниците на Бинев в културната комисия? Реформаторският блок ще бъде представен от юриста Борислав Миланов, избран от Благоевград.  Партията на бившия президент Георги Първанов  АБВ също има свой човек в управата – Петър Кадиев, водач на листата в Сливен.  Според информация, публикувана от формацията, той е със средно специално образование - „Ел. обзавеждане и оборудване на промишлени предприятия“, член е на Съюза на запасните офицери, на Съюза на журналистите и е собственик и управител на кабелна телевизия. Преподавателката Красимира Анастасова пък е заместник-председателят на комисията от ГЕРБ. Четиридесет и четири годишната депутатка, избрана от Варна, има опит в тази сфера от предишния парламент.

За протокола: Бинев не е сред заклетите фенове на Бойко Борисов, като гласува „за" кабинета и „против" Бойко Борисов. Надявам се Борисов да ни изненада, отбеляза Бинев. Анонсите обаче показвали, че изненади от лидера на ГЕРБ нямало да има. Може би това е една от причините, напук на предложението на Валери Симеонов, Бинев да не поеме Комисията по европейските въпроси, а да бъде „наказан“, като оглави медийната. Таекуондистът, който иска ревизия на банковата система, разчете действията на ГЕРБ като желание да оказват „тежък контрол върху еврофондовете“. Дали Патриотичният фронт ще инициира нов медиен закон е трудно да се прогнозира - засега оттам дават само сигнал, че ще работят за изцяло нов изборен нормативен документ.  

Малко преди да стане председател на Комисията по културата и медиите, Слави Бинев обясняваше по медиите, че подкрепата за кабинета ще падне, ако се търсят постове за удобни хора, защото те не можели да решат проблемите, а само ги задълбочавали. „Стискам палци, моля се на Бога моята интуиция да ме подведе, но както се казва в песента: „А дано, ама надали“...  Аз няма да си мълча, аз ще бъда жълт светофар, който няма да позволи на всички да се успят, закани се патриотът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във