Банкеръ Weekly

Съдби

ЖОТЕВ СКЛОНИ ДА ЖЕРТВА БЕЗПАРТИЙНИЯ СИ ИМИДЖ

Безпартийният Петър Жотев се оказа тайното оръжие на Обединените демократични сили в размирния по партийна линия и проблемен от синя гледна точка Бургас. Но въпреки безспорния си авторитет на експерт сегашният вицепремиер, министър на икономиката и шеф на Банковата консолидационна компания Жотев страда от липсата на ярка индивидуалност, каквато останалите му конкуренти в града притежават. И досегашният кмет Йоан Костадинов, и зеленият лидер Христо Порточанов се радват на завидна, макар и понякога скандална популярност в Бургас. На Жотев ще му е трудно да защити имиджа си на аполитичен приватизатор, финансист и икономист, след като не може да се похвали с успехи през последните месеци на министерстването си. Предизборният PR на Петър Жотев в Бургас е поверен на вярната шефка на кабинета му Славка Бозукова. Отсега обаче сините партийни лидери в града протестират срещу силния натиск, оказван от София, върху всяко решение на местно ниво. Това може да изиграе лоша шега на Жотев, който не познава обстановката в града и не може да се похвали с безрезервно доверие от страна на местния партиен елит.
Кандидатурата на Жотев бе представена в града в началото на април, когато лично Екатерина Михайлова призова местните СДС-активисти да подкрепят сегашния вицепремиер. Борбата с корупцията и решаването на проблемите на промишлените предприятия в региона са част от приоритетите в предизборната платформа на вицепремиера Жотев. Под вещото му ръководство премина и подбора на кандидатите на синята листа в Бургас. На стратегическото второ място фигурира досегашният заместник областен управител Васил Камберов, а след него се нареждат знайни и незнайни местни сини активисти. В листата липсват изявените имена на СДС от последните изборни надпревари в града, като д-р Лорис Мануелян например. Според бургаската преса, повечето от записаните в синята листа не са сигурни, че ще преминат през цедката на изборната комисия на Раковски 134 и очакват смяна по време на оспорваната заключителна битка в града.
Според наблюдатели отказът на съда да регистрира партията на Христо Бисеров ЕКИП ще повлияе на гласоподаването в полза на ОДС. В Бургас поддръжниците на Йордан Цонев, член на ръководството на ЕКИП, са една от традиционно силните групи в синята партия. Очаква се поне част от тях да дадат вота си за ОДС, а друга голяма част изобщо да не гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във