Банкеръ Weekly

Съдби

ЖИВОТ НА РЪБА НА ЗДРАВИЯ РАЗУМ

Приживе мнозина смятаха Стив Ъруин за откачен. А и кой нормален човек би пожелал да прекара медения си месец, учейки съпругата си да лови крокодили? Или да храни хищници, прегърнал новородения си син с другата си ръка? Способните да гледат спокойно това не пропускаха нито един филм за безстрашния ловец Стив Ъруин.
Познанството на австралиеца с опасните животни датира още от ранното му детство. На шест години малкият Стив получил питон. А на девет момчето вече само хранело крокодилите в домашния развъдник на семейство Ъруин в Куинслънд. След като завършил училище, Стив решил да започне свой малък бизнес. Той предложил на австралийските фермери да ги избави безплатно от нежеланите крокодили и от други неприятни твари на територията на стопанствата им. Младежът настанявал плячката си в развъдника на семейството си, който скоро се разраснал до Австралийски зоопарк в Кунслънд.
Когато младият ловец на крокодили навършил 29 години, родителите му решили да се оттеглят от бизнеса, поверявайки грижите за зоопарка на сина си. Година по-късно Стив срещнал сред посетителите съдбата си в лицето на момиче на име Тери. Младата дама твърдяла, че не страхува от крокодили, така че Ъруин се оженил за нея, без да му мисли дълго. Сватбеното пътешествие се оказало истински сюрприз за младоженката. Съпругът й решил да й покаже местата, където прекарал младостта си - крокодилските блата в Австралия. Допълнителна екстра бил предвиденият съвместен лов на крокодили. За да не скучаят по пътя, младоженците взели със себе си свой познат - режисьора Джон Стейтън. Той бил дотолкова впечатлен от идеята на Стив за сватбено пътешествие из тези райони, че решил да направи документален филм за него. И не сгрешил - от тези снимки била създадена първата част на прочутия сериал Ловци на крокодили, който бил закупен незабавно от телевизионната програма Дискавъри.
Филмът направил Стивън международна телевизионна звезда. Доказателство за това били поканите, които му отправили такива индикатори за знаменитости като Лари Кинг и Опра Уинфри. Впрочем тъкмо в шоуто на Лари Кинг Стив си признал, че от всички живи твари се страхува единствено от папагалите. Прочутият Ъруин бил поканен и да изиграе самия себе си във филма Доктор Дулитъл 2.
Подвизите на Стив обаче никога не са били приемани еднозначно. Макар че успя да убеди света, че знае как да се справя с хищниците, мнозина смятаха, че поведението на австралиеца доста често е на ръба на здравия разум. За първи път той бил обвинен в излишна безотговорност, докато снимал филм за обитателите на Антарктида. Защитниците на животните били шокирани от епизода, в който Стив безгрижно се разхождал сред тюлените и пингвините. Според тях той осквернил недокоснатата арктическа природа с фамилиарните си действия. Но как може да се обясни тяхното възмущение на човек, който е влачил крокодил за опашката? В този случай обикновените зрители застанали на страната на Ъруин.
Но Ъруин все пак успял да ужаси и най-заклетите си почитатели. Това се случило, когато решил да покаже вълнуващи си занаят на укротител на крокодили на своя син. Малко след раждането на Боб екстравагантният австралиец го занесъл до басейна с влечугите в зоопарка. Там, пред смаяната публика, той започнал да храни зелените си любимци с пилешко месо, държейки в другата си ръка заинтригуваното бебе.
Веднага след това в местните и световните медии се разразила истинска буря от протести както от страна защитниците на децата, така и от защитниците на животните. Всички те смятали, че Стив трябва да бъде лишен от родителски права. Домът на телевизионната звезда дори бил посетен от полицаи, които очевидно искали да се убедят, че във ваната няма крокодил, който полуделият баща храни с невръстни деца. Впрочем след като се установило, че не съществува никаква заплаха за живота на Боб, семейството било оставено на мира. Животът на австралиеца продължил както преди - заедно със съпругата си и с двете си деца той се грижел за собствения си зоопарк и снимал опасните си филми. До 4 септември, когато в 11.00 часа Стив Ъруин се спуснал с акваланг под водата, за да снима скатове край Големия бариерен риф. Както е известно, тези риби носят електрически заряд в края на опашките си. Ъруин събирал материал за поредния си филм Смъртоносно опасните същества в океана. Но очевидно австралиецът твърде дълго е предизвиквал смъртта. Една от рибите го нападнала, докато се намирал над нея. Скатът ударил с опашката си Стив в гърдите и сърцето му спряло да бие, преди някой от екипа му да успее да реагира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във