Банкеръ Weekly

Съдби

Живот на Марс?!

НАСА успя в началото на седмицата да спусне успешно изследователската лаборатория Curiosity на повърхността на Марс. За космическата агенция на САЩ това събитие може да се окаже от огромно значение в търсенето на живот на Червената планета. Според Манфред Вархаут, отговарящ за мисиите в Европейската космическа агенция (ESA), този ден е изключително важен за космическите изследвания не само на НАСА, но и за всички нации по света.


Совалката, пренасяща марсохода Curiosity,беше изстреляна от Кейп Канавъръл, Флорида, през ноември миналата година и измина повече от 567 млн. километра, преди да стигне целта си. По думите на Вархаут основната роля на европейската агенция по време на операцията е била да снабдява НАСА с данни, идващи от Марс. Въпреки че американската агенция има свои два сателита, обикалящи около тази планета, те са значително по-стари и ненадеждни от европейския. В суровите условия на открития космос никога не може да се предвиди кога някой от уредите ще излезе от строя и винаги е добре да има стабилна осигуровка. Ето защо подкрепата на ESA е от толкова голямо значение. Освен това европейският сателит е оборудван с доста по-напреднали технологии. Благодарение на тях той откри, че на Марс има внушително количество замръзнала вода под повърхността, равняващо се на близо половината Средиземно море. Отделно Испания даде своя принос, доставяйки високочувствителна антена, инсталирана на марсохода Curiosity. А френската космическа агенция предостави пакет сензори, инсталирани в хай-тек лабораторията.


Крайната цел на мисията е да се открие дали има и дали някога изобщо е имало живот на Марс. Твърде е възможно, смята Манфред Вархаут, да са налице биологични процеси, които и днес да протичат на планетата. Следващата стъпка е събраните проби да се върнат на Земята най-късно до средата на 20-те години на нашия век. Същевременно ESA подготвя собствени мисии към Червената планета, планирани за 2016-а и 2018-а.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във