Банкеръ Weekly

Съдби

ЖИТЕЙСКАТА ПРОГРАМА НА ЕДИН МУЛТИМИЛИАРДЕР

Състоянието му се изчислява на 21 млрд. евро. Той живее ту в свръхмодерна палатка в пустинята, ту в дворец с 317 стаи, където посреща влиятелни политици от цял свят. Амбицията му е да стане посредник между Изтока и Запада.
Негово кралско височество принц ал Уалид бен Талал бен Абделазиз ал-Сауд, сестрин син на саудитския крал, е на 51 години. Притежава три самолета и суперлуксозна яхта с два хеликоптера. Когато се придвижва по суша, го съпровожда кавалкада от 300 коли. Подарява на лекаря си къща за 1 млн. евро. Известен е като голям меценат - харчи щедро за популяризиране на арабската култура по света. Става в 11 часа, обядва точно в пет следобед. После работи до сутринта, а реши ли да изгледа някой филм, наема цял киносалон в Париж.
Във френската столица 51-годишният принц притежава известния хотел Джордж V. Той става негов собственик преди десет години. Купува го за 185 млн. долара и влага в обновяването му 120 млн. долара, превръщайки го, по собствените му думи, в най-добрия хотел в света. При излизането на неговата биография в Париж наема 50 стаи (450 хил. евро за четири дни). Приема четиримата поканени журналисти един по един - точно в определеното време (точността е учтивостта на кралете, казва поговорката). Принцът се разполага на дивана, а около него се завърта цял рояк млади, сексапилни жени на високи токчета и с миниполи. От мюсюлманските забрадки няма и помен. Макар и много религиозен, ал Уалид е може би единственият представител на династията (саудитските принцове са между 3 и 4 хил. на брой!), който държи да минава за модерен и просветен човек. Убеден привърженик е на модернизацията на Саудитска Арабия. Разбира се - в рамките на исляма.
На всяка крачка го следват двайсетина души. Те подтичват край него дори когато кара летни кънки. Ако принцът падне, всички от свитата също падат. Ако изрече някаква шега, всички прихват в смях на мига. През цялото време около него се суети цяла армия охранители, масажисти, фризьори, секретарки и всевъзможни придворни, всеки от които има точно определени задължения.
Досега многоженецът ал Уалид се е развеждал три пъти. Баща е на две деца. Подчертава специално, че жените са над 60% от персонала на неговата бизнесимперия. На срещите с журналистите е в черни джинси, дълбоко разкопчана риза на сини карета и с модни слънчеви очила. Принцът е дребен, нервен човечец, по чието лице често преминават тикове. Говори със звучен глас, изстрелвайки думите като картечница. Никога не гледа събеседника си в очите. Едното му око е винаги в телевизора, другото в часовника. Отговаря учтиво, но механично на въпросите.
Държи много на имиджа си на сериозен бизнесмен, но обича и да се шегува. Понякога хвърля през прозореца или в морето шепи долари и искрено се забавлява да гледа как придворните се боричкат за тях.
Според неговия разказ богатството му няма нищо общо с факта, че е племенник на краля, нито пък със саудитския петрол. Завършил е мениджмънт в Калифорния. Завръща се в родината си преди четвърт век, във времената, когато страната е истинско елдорадо за чуждестранните инвеститори, които правят състояния за броени месеци. Започва бизнеса си в подарен от баща му офис и само с 15 хил. долара, осигурени със заем. Изплаща го за три години.
Като начало ал Уалид спекулира с недвижимости, печели първите си милиони и полага основите на империята си Кингдъм холдинг къмпани (Kingdom Holding Company). От особено значение за успеха му тогава е един кредит от половин милион долара, отпуснат му от саудитска банка, свързана с могъщата Ситибанк. В наши дни мултимилиардерът ал Уалид е един от главните акционери на финансовия гигант. Той прави големия си удар през 1990 г., когато купува за 600 млн. долара 4.9% от акциите на изпадналата в затруднения Ситибанк. Понастоящем тази инвестиция се оценява на близо 10 млрд. долара.
Принцът обяснява тайната на успеха си с търпението - да купиш добри активи на добра цена, а после да изчакаш своя звезден миг. С това търпение изгражда империята си, която се разпростира от банковия сектор, хотелиерството, новите технологии, телекомите и медиите (Time Warner, eBay, Motorola или Walt Disney) до капиталовложенията в недвижимости. През 90-те години на миналия век вече е въплъщение на успеха. Но и на риска.
В Италия той придобива около 3 на сто от акциите на Mediaset, медийния концерн на Силвио Берлускони, който тогава е изправен пред сериозни изпитания. Във Великобритания буквално спасява проекта Canary Wharf - строителството на деловия комплекс в квартала на доковете в Лондон. Тогава инжектира в начинанието 63 млн. евро, а няколко години по-късно препродава две-трети от инвестицията си за 192 млн. евро. Във Франция помага на Euro Disney. Първият му разговор с Майкъл Айзнър, шефа на концерна Дисни, се провежда по телефона през 1994 година. Принцът е някъде в пустинята, а Айзнър - в Калифорния. Въпреки че американецът отказва да го нарича Ваше височество, накрая все пак успяват да се споразумеят. Саудитецът получава някои отстъпки от централата на концерна, напомпва в Euro Disney 345 млн. долара и придобива 24 на сто от неговите акции. Обещава на акционерите, че след три-четири години ще имат поводи за радост. Тези поводи обаче така и не се появяват.
Това не е единственото му грешно решение. С пълен провал например завършва участието му в Planet Hollywood през 1996 година. От трикратните си инвестиции в основаната от Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун ресторантска мрежа губи 80 млн. долара. Неуспешно е и участието му в World Com, който банкрутира през 2002-ра. Но това едва ли е от особено значение, след като състоянието му нараства с около 20% годишно.
Мечтата на ал Уалид е да стане най-богатият човек на планетата. И това не учудва никого. Майката на принца разказва за невероятната любов на сина си към Мамона: Когато като дете му давахме пари, той ги целуваше с неописуемо уважение.
Това всъщност е и цялата му житейска програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във