Банкеръ Weekly

Съдби

Жертва на неприлични домогвания

Скандалът около обвиненията в сексуални домогвания срещу предприемача Хърман Кейн, който се бори да стане кандидат за президент от Републиканската партия, продължава да набира скорост. Отначало се появи информация, че през 90-те години на ХХ в. от действията му са пострадали три служителки на Националната асоциация на ресторантите, която по това време била оглавявана от Кейн . Имената и на трите жени и характерът на домогванията така и не бяха разгласени. И ето че в началото на седмицата се появи още една дама, която разказа подробно за неприличното поведение на Кейн.


Началото на скандала е свързано със сайта Politico, който на 30 ноември публикува информация, че две служителки от американската асоциация на ресторантите са се оплакали от поведението на шефа си Хърман Кейн и в края на краищата били принудени да напуснат. Според публикацията преди това жените получили парични компенсации и подписали документи, които ги задължават да не разгласяват причината за уволняването им.


После стана известно, че компенсацията, изплатена на една от служителките, е в размер на 35 хил. долара, което се равнява на годишната й заплата. От поведението на Кейн се оплака и трета жена, също бивша служителка на Националната асоциация на ресторантите.


Въпреки че скандалът постепенно се набираше скорост, отначало никой не го приемаше сериозно. Вероятно защото не бяха известни нито имената на жените, нито подробности от техните истории. На 7 ноември обаче Шарън Биалек, която се представи като републиканка от Чикаго, разказа за непристойните действия на Кейн на специална пресконференция. По думите й, след като била уволнена от образователния фонд към асоциацията на ресторантите, нейният приятел я посъветвал да се обърне за помощ към Кейн. Той пък й наел стая в скъп хотел, завел я в италиански ресторант и я попитал от какво има нужда. Тя отговорила, че й трябва работа. По пътя от ресторанта към хотела Кейн спрял автомобила встрани от пътя, пуснал ръка под полата на жената и се опитал да наклони главата й към слабините си. Когато Биалек се възмутила, Кейн уж я попитал: Трябва ти работа, нали? Тя го помолила да престане и веднага да я закара в хотела, което Кейн направил. По думите на жената това се случило през 1997-а.


Биалек заяви, че решила да разкаже за случилото се заради другите три жени, които не могат или искат да говорят за поведението на Кейн. Тя отбеляза още, че президентът на САЩ трябва да бъде образец и пример, очевидно намеквайки, че в случая с Кейн нещата стоят по друг начин. Пресконферецията на Биалек беше транслирана в цялата страна.


Като доказателство за правдивостта на разказа си Шарън може да представи единствено свидетелствата на двама свои приятели, които твърдят, че тя им разказала цялата история малко след като се е случила. Двамата вече са дали показания под клетва.


Представител на предизборния щаб на Кейн побърза да опровергае обвиненията в сексуални домогвания. Политикът отричаше и предишните обвинения. Екипът на Кейн обърна внимание върху факта, че Шарън Биалек дълго време е изпитвала финансови затруднения и дори е минала през банкрут. В съобщението на щаба се подчертава, че през 1997-а жената не е подавала никакви жалби за сексуални домогвания от страна Кейн.


Съперниците на набедения политик в борбата за издигане на президент от Републиканската партия не използват публично тази история. Но както твърди шефът на предизборния му щаб, Марк Блок, зад скандала стои избирателната кампания на губернатора на Тексас Рик Пери. В интервю за Fox News Блок дори призова Пери да се извини на Кейн и на семейството му.


Според щаба на Кейн историята с обвиненията в сексуални домогвания е изтекла чрез Кърт Андерсън , който участвал в неуспешната кампания на Кейн за изборите за Сенат през 2004-а. Той я научил от самия Кейн, който го помолил да не казва на никого за обвиненията. Сега обаче Андерсън работи за Пери. В щаба подозират и друг възможен източник на информация - бившия служител в Националната асоциация на ресторантите Крис Уилсън, който в момента също е свързан с избирателната кампания на Пери. И Андерсън, и Уилсън отричат, че са предали бившия си съратник. Щабът на Пери също отрече, че има нещо общо с все по-разрастващия се скандал.


Допитване до общественото мнение, проведено след началото на скандала, но преди изявленията на Шарън Биалек, показа, че Кейн не е загубил подкрепата на избирателите. За него били готови да гласуват 23% от републиканците, а за бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни - 24 процента. Според анкетата Рик Пери изостава много от двамата и може да разчита на подкрепата на едва 13 на сто от избирателите.


След откровенията на Биалек обаче ситуацията може да се промени. Най-неприятното за Кейн е, че е пряко обвинен в търсене на интимна близост срещу възможност за получаване на работа. Ако той не успее да се оправдае, американците едва ли ще искат такъв човек да се настани в Белия дом и да има възможност да прави същото в много по-големи мащаби. Още по-лошото е, че ако обвиненията на засегнатите жени се окажат верни, Кейн ще се окаже в ситуацията на човек, който е лъгал избирателите. А те едва ли ще му простят това.


Досега Кейн се ползваше с голяма популярност сред консервативното крило на републиканците. Ако зад атаката наистина стои лагерът на Пери, тя е била насочена изключително точно. Разочарованите от Кейн консерватори няма да преминат към Мит Ромни, който има имидж на либерал, а ще търсят друг консерватор. Точно такъв е Рик Пери. Той си остава твърд противник на абортите и сравнява системата на социалното затраховане с финансова пирамида. Което със сигурност ще намери отклик в сърцата на консерваторите.


nbsp;


Хърман Кейн започва кариерата си като математик във военноморското ведомство на министерството на отбраната. След това работи като бизнес анализатор в Coca-Cola и като управител на заведенията за бързо хранене Burger King във Филаделфия. От 1986-а до 1996-а ръководи веригата от пицарии Godfather's Pizza, а след това влиза в ръководството на Националната асоциация на ресторантите. През 1995-1996-а е председател на съвета на директорите на едно от регионалните поделения на Федералния резерв. През 1993-а Кейн критикува публично плана за реформи в здравеопазването, предложен от Бил Клинтън. През 2000 г. участва за кратко в борбата за издигане на кандидат за президент от Републиканската партия. През 2004-а кандидатства за сенатор от щата Джорджия, но губи първичните избори. Кейн е помощник пастор в баптистката църква в Алабама. Известен е също като радиоводещ и колумнист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във