Банкеръ Weekly

Съдби

Жертва на любовен триъгълник

Франсоа Оланд е обвинен в опит за натиск върху съда

Френската преса и десните политици обвиняват Франсоа Оланд в натиск върху съдебната власт. Президентът написал писмо на съдиите, които разглеждат иск на неговата приятелка. От Елисейския дворец твърдят, че държавният глава е изпратил посланието като частно лице. Въпреки това писмото може да струва скъпо на Оланд. Във Франция не обичат, когато изпълнителната власт се намесва в делата на съдебната.


За краткия период от избирането на Франсоа Оланд за президент французите свикнаха с факта, че приятелката му Валери Трирвильор се обръща към съда след всяка обида. Сега тя съди шефа на политическия отдел на телевизионния канал TF1- LCI - Кристоф Жакубишин, и старши репортера в политическия отдел на телевизионния канал France 2 Алекс Булаже. Трирвильор обвинява журналистите, че са нарушили правото й на личен живот. Двамата написаха книга с красноречивото заглавие Lafrondeuse(Бунтарката). Валери настоява авторите да й платят компенсация в размер на 80 хил. евро. В книгата, която представлява биография на Трирвильор , се твърди, че докато Франсоа Оланд все още е живеел със Сеголен Роаял, Валери е въртяла любов не само с него, но и с още един политик, при това с десни убеждения. От написаното излиза, че сегашната първа дама е била едновременно с трима мъже - Франсоа Оланд, десния политик и тогавашния й съпруг. Приятелката на президента атакува и списание Point de Vue. През октомври изданието се осмели да публикува интервю с тримата замесени, в което те повториха твърденията в книгата. Първата дама иска от Point de Vue 70 хил. евро.


Това далеч не е първият съдебен иск на Валери Трирвильор, която многобройните й противници наричат ротвайлер. Най-вероятно той щеше да мине незабелязано, ако не беше президентът, който написа кратко писмо на съдиите, разглеждащи иска. В него Оланд не споменава и дума за любовния триъгълник, а само съобщава, че информацията на страниците 46 и 47 от книгата не съответстват на действителността. Там авторите на Смутителката на спокойствието твърдят, че през 90-те години Оланд е водил преговори с десноцентристите тайно от своите съпартийци. Той държал връзка с тях чрез Патрик Деведжян, който според Жакубишин и Булаже бил негов съперник в любовта.


Написвайки подобно писмо, президентът формално не е нарушил нито един закон. В посланието му няма преки указания как трябва да бъде разгледано делото. Но задкулисната кореспонденция между длъжностни лица и съдиите винаги се е възприемала крайно отрицателно във Франция и се счита за неетична постъпка.


Според френската преса Оланд би могъл да потуши скандала, ако се извини публично и признае вината си. В този случай рейтингът му няма да пострада много. Според френските журналисти обаче Елисейският дворец е реагирал на обвиненията в опит за натиск върху съда твърде непохватно. Пресслужбата на Оланд заяви, че той е написал посланието си изключително като частно лице. Но от там така и не обясниха защо писмото на частното лице е върху гербова хартия с емблемата на президента на Франция.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във