Банкеръ Daily

Съдби

Жените и мъжете ще се изравнят икономически през 2186 година

Напредъкът в заличаването на голямата разлика в икономическо равенство между мъжете и жените силно се е забавил и то би могло да бъде постигнато едва през 2186 година, прогнозира Световният икономически форум (СИФ), цитиран от Ройтерс.

Причината за тази песимистична прогноза на СИФ, чиято централа се намира в Женева, са хроничните дисбаланси в заплатите и представителството на двата пола на работното място, преобърнали тенденцията на изравнявана, чиято връхна точка бе отбелязана през 2013 година.

"Напредъкът към изравняването по този ключов икономически стожер силно се забави и сега разликата е по-голяма, отколкото е била през 2008 година", се посочва в Глобалния отчет за равенството между половете на СИФ.

Миналата година жените по света са печелели половината от заработваното от техните колеги мъже, въпреки че са работили повече часове и са участвали на трудовия пазар в съотношение две трети спрямо мъжете, посочва авторите на доклада.

Страните с високи доходи са намалили разликата между половете, но бедните държави са постигнали същите резултати като страните със средни доходи. Разликите са били по-силно изразени на регионално равнище, като дори заможни държави от Близкия изток и Северна Африка са постигнали по-слаби резултати.

Скандинавските страни традиционно са начело на напредъка към постигането на икономическо равенство между мъжете и жените: Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция са с най-високи равнища за този показател.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във