Банкеръ Weekly

Съдби

ЖЕНАТА, ЧИЯТО МИСИЯ Е ДА СЪЗДАВА КРАСОТА

Невена Николова е един от най-успешните дизайнери у нас. И не само - тя е млада, красива, провокиращо интелигентна, самоуверена, но и учудващо земна. Филолог по образование, полиглот, бизнес дама и преди всичко творец по призвание, чиито вечерни и сватбени рокли са образец за висша мода и носят характерния й почерк - финес, романтична женственост и подчертано отношение към детайла. Невена е от онези вълшебници, които разказват приказки чрез едно капризно изкуство като модата.
Името й често се свързва с емблематичната бяла булчинска рокля на черни точки, която получава силен отзвук в модните среди през 2003 г., а през следващия сезон намира място и в колекциите на световноизвестни дизайнери от ранга на Валентино. Признание за качеството на труда й е и доверието, което й гласуват изявени дами от сферата на бизнеса, медиите, политиката и шоу средите като Цветелина Бориславова, Мариана Векилска, Юдит Ланг - посланик на Унгария у нас и Мария Илиева, която е и рекламно лице на марката заради класата, която притежава. През май Невена представи част от вълшебните си рокли на 19-о яхтено изложение в Монако. По традиция в този форум на лукса не участват модни дизайнери. Организаторите случайно попаднали на брошури с нейни модели във Виена и били толкова впечатлени от видяното, че я поканили да направи ревю. Интересът е огромен, а самият принц Албер II, заинтригуван от личността и изкуството на Невена, пожелал да се запознае с нея и през октомври тя е сред отбраните гости на специалната вечеря, дадена от него в хотел Метропол, Монте Карло.
Талантливата дама говори за успехите си без излишен патос и някак премерено. Има излъчването и поведението на жена, която разбира стойността на това, което прави. Невена е артист, чието изкуство е рефлексия на една богата душевност. Особено силно впечатление прави страстта, с която говори за работата си. А може би страстта в живота изобщо е основният двигател на развитието й като човек и като творец през годините?
Тя никога не е била от онези малки момичета, които си мечтаят да правят рокли за принцеси, когато пораснат.
Модата оцветява живота й ненадейно
но предпоставките за това съществуват още в детството й. Родена е през 1974 г. и расте във време на една по-особена, унифицирана естетика. Майка й е човекът, възпитал у нея усета към красивото. Тъй като съм израснала в изключително сиви като цветове години, това, което майка ми създаваше с ума и с ръцете си, беше ярък контрапункт на тази сивота. Докато навън всички стени бяха бели, нашите вкъщи бяха в различни цветове. Хората страшно се удивляваха. Всичко беше ушито от майка ми, всичко беше изкусно направено... Това беше лицето на нашия дом - много различен от всички останали, разказва дизайнерката. На 5-годишна възраст получава първите си уроци по пиано и музиката е съществена част от живота й и до днес. Тя е помогнала и за развитието на онзи специфичен слух, благодарение на който усвоява чуждите езици с лекота. Немският е като даденост за нея, защото майка й е филолог и преподавател по този език. Невена се записва в Немската гимназия в Пазарджик, а в 10-и клас заминава да учи в частна школа в Германия, където получава две дипломи за особено високи постижения в овладяването на езика. След завръщането й в България работи за германския концерн Бош - поверяват й технически и симултанни преводи, следва в Софийския университет в необичайната по онова време специалност Скандинавистика, получава държавна стипендия за обучение в Осло… Днес Невена владее четири езика - немски, шведски, норвежки и английски. Особено ярки са спомените за живота, работата и обучението й в Норвегия. Имах изключително шарен живот, но не знаех какво е събота и неделя. Образованието там ти дава свобода да правиш каквото и да било, когато проявиш творчество на основата на един тежък материал. Тогава биваш силно оценен.
Елегантната дама винаги е имала афинитет към създаването на красиви предмети и дрехи, но за пръв път проявява потенциала си на талантлив дизайнер именно преди да замине за Норвегия. По това време сключва брак, който не трае дълго, но е повод тя да създаде първата си булчинска рокля. Не тази страница обаче поставя началото на биографията й като
дизайнер и моделиер
Тя започва година след завръщането й от Норвегия през 1999-а, когато приема да помогне на своя приятелка да развие бизнеса си. Нещата тръгнаха оттам, че започнах сама за себе си да изработвам една след друга вещи и дрехи. Оказа, че това е един естествен растеж - било е явление, което е обслужвало емоционалния ми живот много повече, отколкото практичния - и бе страхотна противоотрова на всичко пошло и грозно в днешния свят. Човек трябва да познава много други поприща, преди да стигне до своето и да се усети силен там. Това става само в зряла възраст. Един млад човек първо има съвсем различни очаквания към света, няма житейския опит и затова, според мен, е грешка да се насочи единствено в една посока, без да има интерес и любопитство към нещата встрани. Не говорим за липса на последователност, тя е изключително важно качество за успех, но е необходимо да е отворен към света, да получава различни сигнали и да си дава свободата да следва някои от тях, ако докосват сърцето му. Това не е толкова красиво и лесно, колкото звучи, а е свързано с постоянна борба и много труд.
Само след година и половина съвместна работа със своята колежка, Невена решава да продължи сама. С малък екип от съмишленици, сравнително малък начален капитал, силна мотивация и голяма любов към изкуството отваря първия си самостоятелен бутик. Още тогава има изградена концепция за естеството на дейността си, но не и предначертан бизнес план - положителният опит идва по естествен път - с времето. Не ползва кредитиране и предпочита да реинвестира голяма част от приходите на модната къща в скъпи платове, шивашки материали и аксесоари, тъй като е безкомпромисна по отношение на качеството. Философията, върху която е изграден бизнесът й, се оказва печеливша: Неподражаема и неповторима хармония от много мисъл, висока технология, творчество, гъвкав ум, фантазия и реално стъпване на земята. Никога не се самозабравям, много съм критична и мисля, че мога винаги да правя това, което всъщност е правилно - подбрана мода за хора, които търсят класическите стойности. Посланието, което отправям с моите дрехи, е толкова ясно разпознаваемо и силно, че при мен идват клиенти, знаещи точно какво искат.
Невена признава, че е
перфекционист в работата си
и предпочита почти изцяло сама да изработва всеки модел. Не рисува предварителни скици, идеите са продиктувани от материята, която е също толкова важна, колкото и творческият заряд. Когато пипна един плат, знам как да го ползвам, разчета и усетя, познавам характера му. Ако нямам ясна и точна преценка за нещо, което ми предстои да правя, давам свобода на фантазията си и опитвам различни неща. Когато усещам, че не се получава или че съм се изчерпила обаче, имам мъдростта да спра и да не насилвам нещата. Роклята също има душа, понякога иска да бъде оставена намира, подрежда се от само себе си. Трябва да знаеш кога да спреш и в отношенията си с хората. Чувството за мярка е много важно качество - колко да сложиш по роклята, колко да дадеш на човека отсреща като емоция, как да опазиш него от свръхемоция…
Вдъхновението за една красива рокля безспорно идва и от контакта с жената, която ще я носи. В работата си Невена избира индивидуален подход, съобразен с личността на всяка клиентка. Аз работя с едно от най-трудните за разбиране неща - женската психика. Необходими са много разнородни качества - да си силен, твърд, но не за сметка на женската мекота, на морала, на чувствителността. Възприемам човека срещу себе си през това какво носи в себе си като настроение и като морални стойности. Много важен момент е деликатността при общуването с клиента, психологията, защото човек идва с целия си свят - и с радостите, и с проблемите си, и тук никога не е било студено място.
За моделиерката е важно да спечели доверието на жената, за която ще твори, да я предразположи към откровено разкриване на същността й, да й създаде усещането, че е специална, да й напомни, че е необходимо да цени високо себе си, а не просто да се стреми към оправдаване на очакванията на околните. Атмосферата в луксозния й бутик също допринася за това. Комфортът и спокойствието съжителстват в хармония с трескавия ритъм на работа, в която активно участват майка й и брат й. Може би тяхното присъствие придава допълнително усещане за уют. Невена твърди, че е много близка със семейството си, но работи с тях най-вече защото споделят общи възгледи. Напрежението и стресът в работата обаче се тушират от самия акт на съзидание. Може да се каже, че мисията ми е да създавам красота. Но
талантът не е достатъчен
за да имаш успех в модния бизнес. Той ми даде възможността да изразя това, което чувствам, виждам и мога, да правя това, което е любовта в живота ми. Но и взе много от идеализма ми, от времето за себе си, от чувствителността ми. Научих се да бъда малко по-твърда и сурова. Това не ме прави щастлива, но ми дава резистентност към лошото в света. И го научих болезнено, така е със всички чувствителни хора. Балансът между бизнес и изкуство изисква самоотверженост, сто процента присъствие, всеотдайност. Това не означава че е необходимо да си потопен в работата си по 24 часа. Трябва да си даваш сметка къде и колко да инвестираш и да построиш бизнеса си така, че да контролираш всичко, но и да изпитваш удоволствие. Изисква се голяма дисциплина, за да го постигнеш. Дизайнерката споделя още, че обича работата си, защото й дава пълната свобода да разгърне себе си и увереността, че резултатът зависи изцяло от нея.
Според Невена модата е мощен манипулатор за масите и не се налага тенденциите да се следват безусловно. Дрехата е преди всичко външният белег на човешката същност наред с израза на лицето, тя облича не само тялото, но и душата. Дрехата е роля, код, носител на информация за този, който я носи, но е допълнение и не бива да се превръща във фикс идея. Самата дизайнерка не робува на марките, а избира дрехите си по същите критерии, по които създава висша мода - високо качество на материалите, кройките, цялостното излъчване на модела и усещането за лукс и комфорт, който създава. Наред с взискателното отношение към изкуството си и перфекционизма тя признава, че носи и много висока чувствителност, която много ми дава и много ми отнема. Един човек може да ме отвори и да почувствам съзидателния порив, но може и да убие много неща в мен. Не мога да остана равнодушна, вълнувам се и реагирам на всичко. Това е червената нишка, която свързва действията ми. Но мога и да преценя с хладен ум кое е извън мен, какво не бива да променям. Аз съм многолика, човек на контрастите - колкото твърда и целеустремена в бизнеса, толкова отстъпчива и толерантна в личния си живот, безкомпромисна и взискателна към себе си.
Вероятно тази чувствителност е един от факторите, определящи динамиката в развитието на човек като личност. Невена казва, че едни от най-важните неща, които е научила във времето, са умението да се наслаждаваш на всеки миг от живота си, да цениш приятелството, без да очакваш прекалено много от близките си, да не се стремиш непременно да се харесаш на всички, да не съжаляваш за грешките си, а да се учиш от тях. Благодарна е за възможността да изразява себе си чрез изкуството, съумявайки да се опази от самозабравяне и излишно високомерие. Невена е щастлива жена, която живее обградена от любов и красота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във