Банкеръ Weekly

Съдби

ЖЕНА Е ШЕФ НА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ БЪЛГАРИ

МЕНСА е най-старата неправителствена международна организация, която обединява хора с висок коефициент на интелигентност. Членовете на организацията не се занимават в нейните рамки с политика, расови и религиозни проблеми. Този принцип се спазва от създаването й след Втората световна война до днес. Името е избрано от латинската дума mensa и означава маса. Регионални структури на МЕНСА съществуват в около сто страни по всички континенти (без Антарктида). Около 40 от тях имат право на глас и участват в борда на директорите на организацията. С техните вотове се избира управляващият орган - четиричленен изпълнителен комитет, който се състои от председател, двама директори по развитието и ковчежник.
В българското дружество на МЕНСА членуват около 1000 души.Конкуренцията на трите национални телевизии у нас (БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия) нарои на синия екран и развлекателните игри. Най-доволни от това са може би тези, които обичат да се ровят из справочниците и обожават да решават кръстословици, ребуси и главоблъсканици. В този смисъл членовете на дружеството на хората с висок коефициент на интелигентност МЕНСА - определено са облагодетелствани от развитието на телевизионния пазар в страната - полушеговито подхвърля почетната му председателката Росица Алексиева. - Ние често си говорим колко са лесни въпросите в Стани богат по Нова телевизия и че никой от нас не би имал проблем да преодолее десето ниво, на което засега приключват участниците. Но до този момент не се е случвало да изберат някой от нас. Дано не са издирили имената ни и не ни махнат от списъците - смее се тя.
На хората в МЕНСА - България, не са им непознати телевизионните изяви. Тъкмо обратното - събрала ги е телевизията. Първите членове на дружеството са участниците и най-активните почитатели на популярната телевизионна игра Минута е много. През 80-те години около нея се заражда и нашият вариант на руския Клуб на знаещите, който участваше в най-популярното предаване на съветската телевизия Какво, къде, кога. За по-малко от пет години българските мозъци съставят отбор, който разбива в София гостите си от тогавашния Съветски съюз. Техният клуб бе изграждан в продължение на десет години. Ние работихме пет, преди да се срещнем на игралната маса - хвали се Алексиева. - Това беше върховото постижение на българския Клуб на знаещите. Три дни се борихме с руснаците в НДК и накрая ги победихме.
Сега четирима членове на МЕНСА пишат въпросите за Стани богат. Алексиева е сигурна, че ако техен представител бъде допуснат в играта, джакпотът от 100 хиляди лева бързо ще бъде взет. Нищо че един жълт вестник написа как дори ние не знаем отговорите - подчертава тя. - После се оказа, че двамата синове на главния редактор са наши членове. Бащата дойде да им плати членския внос и един час ми се извинява за глупавата статия.
Връзката на почетната председателка с дружеството изглежда генетично предопределена. Неин братовчед е дългогодишният председател на БАН акад. Ангел Балевски. Роднина й е и Банко Хаджийски, брат на автора на Бит и душевност на българския народ Иван Хаджийски. Нейната сестра пък е уважавана професионалистка в средите на банките и финансите - главният изпълнителен директор на Общинска банка Ваня Василева. Самата тя е завършила английска филология и право. Родът на двете известни жени е от Троян. Нали знаете планинската поговорка, че планината ражда хора, а полето - тикви - усмихва се Росица Алексиева. - Но извън шегата смятам, че всички проблеми на едно общество се решават или създават в семейството.
В началото на 90-те години Алексиева се свързва с централата на МЕНСА в Лондон, откъдето получава устава и критериите за членство. През 1991 г. тя и други членове на кръга около Минута е много покриват нормативните 148 точки. Получените от нея 152 точки по онова време са най-внушителният резултат.
Тогава станах един от учредителите на българското дружество, като същевременно работех като юрист в Народната библиотека Св. св. Кирил и Методий - разказва Алексиева. - През 1993 г. напуснах библиотеката и се отдадох изцяло на МЕНСА. През следващата година влязох в управителния съвет на дружеството с двугодишен мандат, а след това бях избрана и за негов председател. Два мандата по две години е най-дългият период, през който един човек може да е начело на МЕНСА. Затова от началото на тази година подготвям и своя заместник - 30-годишния диригент от Народната опера, Грирор Паликаров, който вече е утвърден и като композитор. Аз оставам по устав почетен председател.
Според нея жените по-трудно се решават да се явят на тестовете за интелигентност, но в никакъв случай не показват по-лоши резултати от силния пол. Въпреки това, с изключение на Великобритания, две трети от членуващите в дружествата на МЕНСА по света са мъже и тя намира за естествено наследникът й също да е мъж. Изборът й се спира на Паликаров, защото бил един от малкото разговорливи и контактни членове на обществото. Сред нас има човек с три висши образования, който превъзхожда абсолютно всички - споделя Алексиева. Но е безкрайно мълчалив, интровертен тип и трудно би се справил при интерес от страна на журналисти, при срещи с представители на чуждестранните дружества и т.н. Той самият ме помоли да остане извън ръководството.
В Европа МЕНСА възниква през 1946 г., като неин основател е британецът Ланселот Уеър. В края на 30-те години Уеър започнал да издирва логически задачи за своята сестра, на която не й споряло в училище. По-късно се срещнал с един потомък на белогвардейци - Виктор Серебряков, който определил облика на дружеството и го стабилизирал финансово, въвеждайки платените тестове за кандидатите. След това възникват и други структури, които работят и набират членове на същия принцип - допълва Алексиева. - По света са познати тестовите системи Интертел, Прометей, а от 1983 г. съществува и американската Мегасосайъти. Всички те са с много по-голямата сложност на тестовете, но МЕНСА си остава най-старата и многочислена организация.
В българското дружество най-многобройни са математиците, инженерите, компютърните специалисти. Най-известната жена е манекенката Гергана Полежанова. Колкото и да е странно, но негови членове са и осем парламентаристи от закритото 38-о Народно събрание. Българинът живее при такива трудни условия, че не може да си позволи да бъде несъобразителен - това е нестандартното обяснение на Росица Алексиева за добрите резултати на участниците в теста. - Фактът, че нашенецът се слави като индивидуалист, също говори за интелект. Жалкото е, когато той не се впряга в правилна посока.
Любопитно е, че председателят на МЕНСА в Швейцария е българинът Милко Илиев. Илиев е лекар, женен е за швейцарка и от години живее в Женева. Не по-малка била изненадата на нашите мозъци, когато получили имейл на български от председателя на дружеството в Италия. В него пишело: Здравейте, аз съм новият председател на МЕНСА-Италия. Казвам се Джузепино и от 16 години съм женен за българката Лидия от Русе.
В международната йерархия на МЕНСА-обществото българското дружество е пълноправен член с право на глас. В началото регионалните организации се наричат новосформирани, после временни, след това стават пълноправни членове - пояснява дългогодишната председателка. - След набирането на определен брой участници те получават право на глас при вземане на международни решения. Сега на МЕНСА-България й предстои да преодолее последното ниво, при което ще получи право на два гласа.
Централата на МЕНСА в Лондон поставя изискване към регионалните структури периодично да провеждат тестове, сбирки на членовете, да издават свой бюлетин и др. У нас тестът за интелигентност е покрит от около 2000 души, но не всички от тях влизат веднага в дружеството. Въпросите, на които е необходимо да се отговори за 40 минути, са тридесет и шест. Те са от т.нар. пространствен несловесен тип, като решението на логическите задачи представлява попълване на графики. На самия изпит верният отговор се избира измежду осем възможности.
Първите тестове в България са проведени през 1991 г., а съдебната регистрация на дружеството излиза година по-късно. Сега то има сбирки веднъж месечно, на които членовете общуват помежду си и решават различни логически задачи. Познаваме и всички кръчми в района - не пропуска да отбележи председателката. - Вече ви казах, че повечето от нашите хора са доста затворени. Когато сме заедно, те се отпускат и наистина се чувстват сред свои.
Алексиева признава, че голяма част от хората, с които навремето е започнала в българския Клуб на знаещите, вече са извън страната: Това е съвсем нормално, по света членството в МЕНСА се цени изключително високо. Виждала съм формуляри, в които е записано специално условие за принадлежност към някое дружество на МЕНСА, за да те изберат за дадена високоплатена длъжност.
Другата страст на интелигентната дама е Индонезия. Причината е напълно обяснима. Преди 25 години тя се омъжва за служител в посолството на тази държава у нас. Заради него слага и втора фамилия - Суначеп.
Запознах се със съпруга си в посолството, където работех като преводач. През годините на социализма имах доста перипетии заради връзката си с него, даже в един момент за около две години спряхме да се виждаме. След това той ме потърси пак, макар че вече работех на друго място. През цялото време най-много страдаше баба ми. Разни непознати й звъняха по телефона и й говореха срещу мен - спомня си Алексиева.
Любопитна подробност от биографията на съпруга й е обстоятелство, че негов син от първия му брак в България е известният наш бивш световен шампион по борба Рахмат Сукра. За Алексиева-Суначеп бракът с индонезиеца е също втори. От първия си тя има 30-годишен син, а от втория - 25-годишна дъщеря.
От началото на 90-те години Росица Алексиева ръководи и българо-индонезийското дружество за приятелство Нусантара. Преди години - казва тя - посолството ми възложи да организирам едно честване. То се получи толкова добре, че решиха да превърнат срещата в традиция. Наеха апартамент на ул. Шейново и ни го предоставиха за редовни сбирки. На тях идват постоянно живеещи и новопристигнали в България индонезийци и техните български приятели. Аз се чувствам щастлива с работата си в двете организации, а пък трябва и да призная, че успяхме да съхраним МЕНСА в началните години заради любезността на индонезийците. Те ни приютиха на ул. Шейново в апартамента, предназначен за Нусантара.
Алексиева продължава да превежда от английски език, но усилията й са насочени най-вече към въвеждането на своеобразен час по мислене в българското училище: Аз съм убедена последователка на приложната психология на известния професор Едуард де Буно. Искате ли да ви кажа каква е първата грешка на българското образование? Тя се допуска преди да започне обучението в първи клас и от нея произтичат много последващи проблеми. Първокласниците се разпределят по паралелките механично и случайно. Буно казва, че първите десет дни на първи клас малчуганите трябва да се опознаят и сами да оформят помежду си класовете.
МЕНСА - България, вече е успяла да си извоюва правото на алтернативно обучение в експериментален клас в столичното 150-о училище. Председателката Росица Алексиева и колегите й сами се заемат с оформянето и боядисването на училищната стая. Благодарение на това децата сега ходят не по обикновени коридори, а по Млечния път - с оформени съзвездия, рисувани планети...

Facebook logo
Бъдете с нас и във