Банкеръ Weekly

Съдби

ЖЕЛЯЗНАТА ХВАТКА НА АРНИ

През януари губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер отказа да помилва стар, парализиран и глух осъден на смърт, чиято екзекуция предизвика реакции в цял свят. Това далеч не е първият случай, когато железният Арни доказа, че в политиката действа също толкова безкомпромисно и брутално, колкото и екранният му герой в борбата със злото.
Вероятно тъкмо имиджът на непреклонен спасител на човечеството до голяма степен помогна на Арнолд Шварценегер през октомври 2003 г. да стане губернатор на Калифорния. Предшественикът му Грей Дейвис се оттегли предсрочно след импийчмънт, предизвикан от голямата енергийна и финансова криза, в която беше изпаднал щатът. Очевидно калифорнийците избраха заместника на Дейвис повече със сърцата, отколкото с разума си. Едва ли можеше да се предполага, че бившата звезда на бодибилдинга, известна още с прозвището австрийския дъб, ще предложи виртуозен икономически план за спасяването на Калифорния. Избирателите обаче повярваха, че след като Терминатора поеме властта в железните си ръце, нещата по някакъв начин ще се оправят. На самият Шварценегер му оставаше само да следва обявената си програма.
И той започна да действа доста рязко дори в икономическата сфера. Като първи крачки за разрешаване на финансовата криза, новоизпеченият губернатор предложи на щата Калифорния да заеме от своите жители 15 млрд. долара.
Шварценегер беше не по-малко безкомпромисен в изказванията и отношенията си с другите политици и това тутакси беше тиражирано от вестниците с големи заглавия. Широка известност например получи скандалът в калифорнийския парламент, когато по време на дебатите със своите опоненти демократи за бюджета на щата, губернаторът дотолкова се разпали, че ги нарече момиченца. Защитниците на правата на сексуалните малцинства и феминистките веднага обвиниха Арни в хомофобия и ненавист към жените, след което обаче той отказа да се извини. Малко по-късно демократите отмъстиха по твърде обиден начин на губернатора мачо, като поръчаха специална серия кукли с неговия образ, облечени в ярки розови рокли и с бални пантофки. Въпреки това през 2005 г. Шварценегер заяви, че ще наложи вето върху закона за разрешаването на еднополовите бракове в Калифорния.
Не по-малка шумотевица вдигнаха вестниците около демонстративния отказ на губернатора Терминатор да се среща с президента на САЩ Джордж Буш. Той беше предшестван от следната случка - въпреки личната молба на Арнолд държавният глава не отложи посещението си в Калифорния в рамките на обиколката за събиране на пари за фонда на Републиканската партия. По същото време самият Шварценегер събираше пожертвования за референдум и бидейки републиканец, беше принуден да се да се обръща за пари към същите спонсори, както и президентът.
Избирателите обаче бяха впечатлени най-много от отношението на Арнолд Шварценегер към помилването на осъдените на смърт. Право, което той притежава като губернатор на щата. В самото начало на своето управление, когато бившият австрийски емигрант взимаше множество популистки решения, той освободи предсрочно жена, осъдена на доживотен затвор за убийството на любовницата на мъжа си. След като затвърди позициите си обаче, железният Арнолд даде достатъчно храна на своите критици, които още по време на избирателната кампания се опитваха да го дискредитират като човек, възпитан от нацисти. Известно е, че бащата на Шварценегер, наистина е бил функционер на австрийската нацистка партия по време на Втората световна война.
Впрочем обществеността беше готова да му прости за първите двама смъртници, на които губернаторът отказа помилване. В края на краищата двамата бяха просто разкаяли се убийци. Около третия обаче се разгоря истински скандал.
Вярно е, че ситуацията около Стенли Уилямс - Туки, далеч не беше еднозначна. Осъденият на смърт за убийство член на криминална банда, след няколко години в очакване на присъдата си, се разкая напълно за гангстерското си минало и започна да пише книги за деца. В тях той убеждаваше подрастващите да се откажат от идеалите на уличните банди. Делото Туки получи широка известност. От 2001 г. различни учебни заведения в САЩ редовно издигаха кандидатурата му за Нобеловата награда за мир, мотивирайки се с усилията на Уилямс насочени към изкореняване на престъпността сред подрастващите с педагогически мерки.
Въпреки обществения натиск и хилядите петиции, подписани от обикновени хора, както и от прочути артисти и обществени дейци, губернаторът Терминатор се обяви за изпълнението на законната присъда и отклони молбата за помилването на Туки. По този начин той автоматично се лиши от подкрепата на многобройното чернокожо население на щата, както и на сърдечноболните и сантименталните. Дори в родния му австрийски град Грац се отвърнаха от прочутия си съотечественик и преименуваха стадиона, кръстен в чест на Шварценегер.
Но, както и в случая със сексуалните малцинства, това не спря Терминатора. Той тутакси върна с негодувание на родния си град пръстена на честта, подарен му в знак на уважение. И не промени позицията си спрямо осъдените на смърт. Когато месец по-късно му беше представена молбата за помилване на най-възрастния осъден на смърт в САЩ, който освен това се намираше в плачевно състояние, Шварценегер отклони и нея с нетрепваща ръка. Терминаторът си остана Терминатор.
Дали обаче Калифорния продължава да е очарована от своя железен герой, който заяви, че възнамерява да се кандидатира за губернаторския пост и през 2006 година? През лятото на 2005 г., когато Щварценегер още не беше отказал помилванията, анкета на Калифорнийския институт за държавна политика показа, че рейтингът на доверие на калифорнийците към техния губернатор е спаднал катастрофално. Може би защото в политиката, за разлика от виртуалния свят на злодеите, Терминаторът понякога все пак би трябвало да прави компромиси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във