Банкеръ Daily

Съдби

Жана д'Арк е една от светците-покровители на Франция

През 1909 г. папа Пий Х я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт ХV я канонизира.

На днешния ден през 1909 г. Жана д'Арк е обявена за светица в Рим.

Света Жана д'Арк (Jeanne d'Arc), известна още като Орлеанската дева (La Pucelle d'Orléans), е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Селското момиче, родено в Източна Франция, успява да убеди всички, че е напътствана от Бог и е призвана да спаси страната си. Тя повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която започва през 1337 г. като следствие от спора за френския престол, с кратки прекъсвания и периоди на относителен мир. Тя проправя пътя на Шарл VІІ Победителя (Charles VII le Victorieux), от династията Валоа, към короната. Провъзгласен е за крал в 1422 г., а екоронясан в 1429 година и управлява до смъртта си (1461 г.).

Жана д'Арк  е пленена от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, съдена от църковния съд в Руан и изгорена на кладата на 30 май 1431 г., само на 19-годишна възраст.

Двадесет и пет години след екзекуцията й папа Каликст ІІІ (с рождено име Алфонсо ди Борджия)  преразглежда делото, признава я за невинна и я провъзгласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920-а. Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи ІХ и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

Жана д'Арк остава важна фигура в Запазната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения.

След края на войната в Нормандия през 1452 г., Шарл VII нарежда да се съберат всички документи, свързани с процеса на Жана, и да се предприеме разследване на неговата законосъобразност. Разследването разглежда документите на процеса, разпитва оцелели свидетели и единодушно решава, че по време на процеса са допуснати груби нарушения на закона. През 1455 г. папа Каликст ІІІ нарежда да се започне нов процес и назначава трима представители да следят за неговото съблюдаване.

Съдът в Париж, Руан и Орлеан провежда разследвания в родните земи на Жана. Легати на папата и съдията разпитват 115 свидетели, включително майката на Жана, нейни другари по оръжие и обикновени жители на Орлеан.

На 7 юли 1456 г. съдията прочита присъдата, която е, че всяко обвинение срещу Орлеанската дева се опровергава от разпита на свидетелите. Първият процес е обявен за невалиден, а копие от протоколите и обвинителния акт символично са скъсани пред събралата се тълпа. Доброто име на Жана д'Арк е възстановено.

През 1909 г. папа Пий Х я обявява за блажена, а на 16 май 1920 г. папа Бенедикт ХV я канонизира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във