Банкеръ Weekly

Съдби

Изваждане и умножение по кралски

Предсватбените грижи на принц Хари и Меган са добре режисиран сюжет.
S 250 0552dc4e 299a 4ac6 a9af 9fbfaf4045da

До кралската сватба във Великобритания остават малко повече от два месеца и подготовката за нея набира обороти. Полицията оглежда къщите в Уиндзор, а журналистите пресмятат разходите за церемонията, чийто бюджет от 32 млн. паунда може да й осигури място в десетката на най-скъпите бракосъчетания в световната история. Тези харчове обаче ще се възвърнат с лихва за сметка на туристите, сувенирите и пъбовете. 

Британският принц Хари и негова избраница американската актриса Меган Маркъл са изцяло погълнати от предсватбените грижи, които са се превърнали в добре режисиран сюжет. Подробностите за случващото се стават известни на широката публика само когато главните действащи лица пожелаят това. В същото време още несъстоялата се сватба вече наруши множество кралски канони и неписани правила. Например Хари и Меган решиха да се откажат от традиционната многоетажна торта от плътно тесто със сушени плодове и захарна глазура. Вместо това си поръчаха "лека пролетна торта с аромат на лимон и черен бъз, украсена с живи цветя" в модната напоследък Violet Bakery  в Източен Лондон.

Най-голямата тайна, която ще бъде разкрита едва при появата на булката в църквата, си остават дизайнерът и моделът на сватбената рокля. Тя обещава да се превърне в едно от най-скъпите пера в брачния бюджет. Стойността й може да достигне 100 хил. паунда, което е 70 повече от цената на средната рокля за обикновена булка. Впрочем Меган Маркъл е решила да плати сама сватбения си тоалет.

В същото време кралската фамилия е поела всички останали разходи, свързани с организацията на тържеството - от наемането на музикантите и подготовката на поканите  до угощението за 600 гости на самата сватба и приема за народа. Става дума за 2600 грижливо подбрани представители на всички слоеве на обществото, които ще бъдат поканени в Уиндзорския дворец на чаша чай и наденичка в тесто, което ще струва 26 хил. паунда. Все пак има възможност и за известни икономии. Много официални доставчици на кралския двор вече обявиха, че ще бъдат поласкани да доставят безплатно шампанско и други напитки за гостите в Уиндзор.

Има и неща, за които не се налага да се плаща. Тиарата на булката например ще бъде взета "под наем" от Кралската бижутерска колекция, а сватбеният пръстен ще й бъде предоставен за пожизнено ползване. Помещенията за самата сватба и последващия прием са част от монаршеската резиденция. 

Най-скъпата и отговорна страна на сватбата е осигуряването на сигурността на церемонията и на участниците в нея. Международната политическа обстановка и нивото на терористична опасност във Великобритания предполагат, че кралското тържество може да представлява двойна мишена: първо, заради присъствието на множество влиятелни личности сред гостите, и, второ - заради масовото струпване на хора. Подготовката на полицията и специалните служби отсега е като при мащабна спецоперация. Осигуряването на безопасността ще струва 30 млн. паунда, които ще бъдат осигурени от държавата, тоест от данъкоплатците.

Пазителите на реда инспектират всички сгради, прозорци и балкони, които влизат в маршрута на парадната процесия на кралската фамилия по улиците на града. Ще се проверяват дори бездомниците, за да не би сред тях да има предрешени терористи или войнствено настроени противници на монархията. Планира се 1 млн. паунда да бъдат похарчени само за съвременни системи за борба с дроновете, които могат да бъдат използвани както от любопитните медии, така и от нарушители.

Въпреки възраженията на антимонархистите, че данъкоплатците не са длъжни да поемат бремето на "кралската ПР-пантомима",  сватбата ще се превърне в още един източник на доходи за британската икономика. Предполага се, че постъпленията от туризма, продажбата на сувенири и допълнителните часове работа на питейните заведения ще достигнат 700 млн. паунда. Този път не е обявен и допълнителен почивен ден, така че британският БВП само ще спечели. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във