Банкеръ Daily

Съдби

Източните Родопи стават част от инициатива за връщане на дивата природа

Източните Родопи бяха официално включени в паневропейската инициатива за връщане на дивата природа на Стария континент. Привлечени са районите на Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река с обща площ 100 000 хектара.

"Родопите са много красива планина, един от районите в Европа с най-голямо биологично разнообразие и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа", обясни Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в БДЗП и член на екипа на Rewilding Rhodopes (По-диви Родопи).

"На основата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси", каза Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe.

Целта е да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата, като основна роля ще имат ключови местни животни - елени, диви коне, вълци, мечки и няколко вида лешояди и грабливи птици. Предвижда се в проекта да бъдат включени местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивита природа и животни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във