Банкеръ Weekly

Съдби

ИЗНЕНАДИТЕ НА БОЯН РАДЕВ

През седмицата бе закрита изложбата от произведения на живописеца Данаил Дечев (1891-1962), собственост на колекционера Боян Радев. В галерия Ракурси бяха показани 22 платна - пейзажи и портретни композиции, които са основният жанров акцент в творчеството на самоукия художник. Хубави картини, макар Данаил Дечев да е известен с неравностойния характер на живописта си, в която се редуват много силни и сравнително по-делнични работи.
Изложбата от частната сбирка на Боян Радев поражда разсъждения. в две посоки. Първата е свързана с разрешението за износ в Париж на около 80 картини на Данаил Дечев, дадено на дъщерята на художника Ваня Дечева от ексминистъра на културата Емма Москова. Този акт, за който своевременно в.БАНКЕРЪ информира читателите си, бе забележителен с първото нарушаване на забранителния износен режим за произведенията на над 200 покойни художници. Картините и до днес не са върнати в България, а от българската колония в Париж, където живее Ваня Дечева, дойдоха съобщения за опита й да ги предлага - засега безуспешно, за продажба. В този смисъл сбирката на Боян Радев е обикновено напомняне за художника... Радев дори е конкретизирал повода - 115 години от рождението му.
Втората посока може да се разглежда като следствие от заканата на главния прокурор Борис Велчев да ревизира сбирките на големите колекционери у нас и да установи законността на тяхното придобиване. Добре известно е, че Боян Радев е дългогодишен и голям собственик на картини, основно живопис, но и на графики, което го извежда на предни позиции в колекционерския списък. Но в годините на прехода и той, подобно на други свои следовници, се изкуши от придобиването на археологически уникати, икони и църковна утвар. Преди десет години дори направи изложба от тези свои притежания в Националния исторически музей, помещаващ се тогава в Съдебната палата. По-късно периодично даряваше същия музей с римски надгробни плочи, различни стели и пр. археологически раритети, събирани - очевидно - несистемно и без определена методология. Сега тази негова по-нова страст е изложена на сериозен риск и, както твърдят добре запознати наши източници, той е готов да се раздели доброволно с този сегмент на колекцията си. Изложбата с картини на Данаил Дечев иде да подскаже, че Боян Радев държи да се легитимира пред обществеността главно като собственик на богата живописна сбирка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във