Банкеръ Weekly

Съдби

Изложба с илюстрации на книги представя Виктор Паунов

Изложба на илюстрации на книги представя художникът Виктор Паунов. Над 300 негови творби ще бъдат представени в галерия Академияна ул. Шипка 1в рамките на две седмици от 15 до 30 януари. Името на експозицията Ретроспективна изложба 30х55 е игра с думи, базирано на популярния хартиен формат 30х55, широко използван от художниците.


Изложбата показва 30-годишната професионална работа на Виктор Паунов в сферата на илюстрацията и изкуството на книгата. Тя представлява панорама на творчески експерименти и проекти на художника в цялата територия на илюстрацията - от детската и юношеската, през тази за възрастни, информативната, научната и научнопопулярната.


През 80-те и 90-те години Паунов работи като художествен редактор в издателствата Наука и изкуство, Издателство на БАН, Петър Берон и Военно издателство. След това е преподавател в Националната художествена академия, постепенно става доцент и професор, като за известно време е и заместник-декан на Факултета за изящни изкуства в академията. В момента той е заместник-ректор по учебната дейност, акредитацията и развитието на академичния състав.


Участвал е в редица изложби в страната, както и в Кувейт, Германия, Швеция, Унгария, Украйна, Русия, Братислава, Австрия и САЩ. Има реализирани няколко проекта в областта на маркоиздаването. Правил е проекти за дизайн или илюстрации за над 600 книги и други печатни издания на огромна част от големите и малките издателства в София и страната. Сред тях има и около 50 издания за деца и юноши, сред които Алиса в страната на чудесата, Братя Грим - приказки, Вампири, гундураци, върколаци, Донемайкъде и обратно, Вдън прогледния мрак, Български народни приказки в 6 тома, Библията в 365 истории за деца, Малки жабешки истории, Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън, Приключенията на безстрашния Жуау, Хипопотамът Габриел и Шумът на върбите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във