Банкеръ Daily

Съдби

Изложба представя златарството по българските земи XVI – XX век

На 5 март (понеделник) от 16 часа в Националния исторически музей се открива изложбата "Златарството по българските земи през XVI-XX век".

В настоящата експозиция се представят повече от 500 избрани образци на най-голямата и представителна частна сбирка на накити и други златарски произведения. Колекцията на Антонио Василев, събирана повече от 20 години, представя развитието на златарското изкуство по българските земи в периода XVI-XX век.

Всички експонати в изложбата показват високите ювелирни майсторски умения българските златари при обработката на благородни метали и инкрустации. В изключително богата експозиция от пафти могат да се видят уникални християнски изображения върху седеф, невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и  гравирана кована украса. Сред експонираните накити за глава са много редките надушни накити с формата на нокът, носени като амулет, предпазващ от лош поглед и урочасване.

В сбирката от обици с много висока стойност са арпалиите. Името им идва от турската дума "арпа" - ечемик, заради зърната, наредени около филигранно изработения кръг в средата.

Чрез богата колекция от тепелъци може да се видят  апотропейните (предпазващите) символи, които защитават жената от негативна енергия и болести.

Сред пръстените е показан и уникален пръстен - нокът, рядък, декоративно изработен вариант на средновековните пръстени, предпазващи лявата ръка от излитащата стрела на лъка.

Голям е и броят на изложените амулети - магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. Сред тях са нагръдните кутийки с изображения на светци и рядко срещаният и характерен за района на Котленско накит куна.

Представената изложба с образци на златарското изкуство от колекцията на Антонио Василев се превръща във важна част от наследството на българското златарско изкуство, развивало се по българските земи през XVI-XX век. Прецизното изграждане на колекцията дава представа за основните акценти в изкуството през първите векове на Османско владичество и Възраждането, уникалните образци показват елементи на женската красота, както и традиционни вярвания и религиозни представи, характерни за този период.

Изложбата е открита до 1 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във