Банкеръ Weekly

Съдби

Изложба показва японските традиции в керамиката

Японските традиции гостуват в София чрез изложба на калиграфии и съвременна японска керамика в традиционен стил. Тя може да бъде разгледана до 30 ноември в Националната художествена галерия.
"Традицията на Япония - ключ към успеха" представя керамиката на старата и известна фамилия от град Таджими, префектура Гифу Нишиура, която отговаря за търговията с местна керамика и порцелан още от епохата Едо (1615-1868 г.) и постепенно задава нов стил в японския порцелан, който се превръща в негова марка по света. Керамиката Нишиура е обявена за национално богатство от японския император.

В София гостува по-новата част от керамичната колекция на фамилия Нишиура, която не е била показвана досега пред света. Тя включва традиционни съдове за чаена церемония, вази, специални чинии и чайници.

Изложбата ще бъде представена от Кихачиро Нишиура, калиграф и продължител на фамилията, който има специални познания в японските традиции по поднасяне на аромати, чаена церемония и икебана. Той ще представи с прожекция историята на семейството си и ще покаже калиграфските си умения. Творбите муса са специално създадени за изложбата на традиционната японска хартия Washi.

Facebook logo
Бъдете с нас и във