Банкеръ Weekly

Съдби

Изгодни ли са безмитните магазини

Повечето пътешественици смятат, че е много по-изгодно да купуват от магазините Duty Free, защото освободени от мита те могат да си позволят да продават маркови стоки на ниски цени. Но това невинаги е така.

Всъщност безмитните търговски обекти плащат наем за помещенията на летищата, чиято стойност е много висока. Затова честичко цените в тях са дори по-високи от тези в обикновените магазини. Например за парфюма Lancome Tresor in Love, който  струва 84 долара в градските търговски точки, на летището в Ню Йорк искат 82 долара, 114 на аеропорта в Дубай и 73 долара в безмитните магазини в Токио. 

Мнозина предпочитат да пазаруват в Duty Free, смятайки, че дават пари за оригинална стока, докато на други места могат да им пробутат фалшификати. Бивш служител в такъв обект разказва, че понякога продукцията отива отначало при градския официален дистрибутор, а след това част от нея се изпраща в безмитните магазина. Излиза, че дистрибуторът за съответната държава и за обектите Duty Free е един и същ.

Предполага се, че в безмитните търговски обекти работят професионалисти. Това често е далеч от истината. В тях се трудят най-вече хора от близките населени места, защото заплатите не са високи. Освен всичко друго не може да се разчита и на постоянни клиенти.

Според статистиката покупките в Duty Free са по-скоро спонтанни и импулсивни, отколкото полезни. Най-често се купуват алкохол и цигари, защото не са обложени с мита. На трето място е парфюмерията. Всичко останало се пазарува без колебания и ясна стратегия.

Ако обаче към покупките се подходи разумно, в магазините Duty Free наистина може да се икономисат пари. Цените в тях зависят от два фактора - местоположението и курса на местната валута. Най-изгодно е да се купува техника в Азия и САЩ, а парфюмерия и козметика - в Западна Европа.

Анализатори са съставили класация в кои държави колко може да се спести при покупката на стоки от безмитни магазини (процентът е изчислен въз основа на цената на същите вещи в градските търговски обекти).

 

-  Франция, Лион, летище "Сент Екзюпери" - 11.9%;

- Франция, Париж, летище "Шарл дьо Гол" - 11%;

- Холандия, Амстердам, летище "Шипхол" - 6%;

- Германия, летището на Франкфурт - 5.6%;

- Великобритания, Лондон, летище "Гетуик" - 5%;

- Испания, летището на Барселона - 5%;

- Испания, Мадрид, летище "Барахас" - 4.7%;

- Италия, Рим, летище "Фиумичино" - 4.7%;

- Германия, Берлин, летище "Шьонефелд" - 4.6%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във