Банкеръ Daily

Съдби

Юта – американският щат на мормоните

На днешния ден през 1896 г. Юта (на английски: Utah) става 45-ят американски щат. Той е разположен в центъра на страната в района на Скалистите планини, някъде в далечния див запад. Жителите му - 2 645 330 души, около 70% от които са мормони, населяват територия с обща площ от 219 887 кв. километра. До 1890 г. многоженството е било нещо обичайно и официално разрешено от църквата. Но когато Юта става щат на САЩ, Мормонската църква (Църква на Исус Христос на светиите от последния ден) забранила многоженството.

На североизток Юта граничи с Уайоминг (най-слабонаселеният щат в САЩ ), на изток с Колорадо, на юг с Аризона (един от двата щата (другия е Хавай), които не ползват лятно часово време) и на запад с Невада. На север се намира щатът Айдахо. Най-голямата река в щата е Колорадо (с дължина около 2330 км), а в северна Юта се намира едно от най-големите езера в САЩ - Голямото солено езеро.

Климатът е континентален и 30% от територията на щата е покрита с гори. Името Юта идва от индиански и означава "хора от планините".

Природата на Юта е една от най-разнообразните в геологическо отношение. Щатът има пет национални парка, а териториите на още два от съседните щати навлизат и в Юта. Релефът му варира от високопланински до пустинен.

Повече от 75% от населението е заето в сферата на обслужването. В Юта е развита информационната технология и научноизследователската работа, а също така и туризмът.

Тук се добиват 200 вида полезни изкопаеми с промишлено значение. Най-важните са нефт, природен газ и въглища. Находищата от черно злато се разработват и експлоатират от 1948 година.

Юта има една от най-високите раждаемости и една от най-ниските смъртности. Жителите на щата са много консервативни и като правило гласуват за Републиканската партия.

Солт Лейк Сити (Salt Lake City, в превод "Град на Соленото езеро") е столица и най-голям град в щата Юта. Населението му е около 178 097 жители. Мормонската култура доминира в Солт Лейк Сити. Градът е основан върху голо поле от мормоните, които са дошли тук през 1847 година. Те са основали щата с много труд и досега се славят като много упорити и работливи хора, което е в основата на икономическия му просперитет.
Градът е разположен в поле, оградено от всички страни с планини, а ски-курортите са навсякъде. И логично при това положение (и с помощта на някои членове на МОК, както се говори) Солт Лейк Сити е определен за домакин на ХІХ-те Зимни олимпийски игри през 2002 година. Те се провеждат при изключително засилени мерки за сигурност, тъй като атентатите на 9 септември 2001 г. са се случили едва пет месеца по-рано. Това са първите олимпийски игри, проведени в САЩ, които са открити от президента на страната.

Представянето на България (26 души) е много добро, защото за първи път български спортисти печелят в зимни игри повече от един медал. Евгения Раданова (шорттрек) е с два медала - сребърен на 500 и бронзов на 1500 м, а Ирина Никулчина (биатлон) - с бронзов медал в дисциплината 10 км преследване. Женската щафета (биатлон) в състав Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Ива Карагьозова и Екатерина Дафовска е четвърта, а във фигурното пързаляне танцовата двойка Албена Денкова и Максим Ставийски заемат седмото място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във