Банкеръ Weekly

Съдби

Юбилейна монета предизвика скандал

Във Финландия се разрази скандал заради юбилейна монета, пусната от монетния двор по случай честването на 100-годишнината от независимостта на държавата. Оказа се, че на една от страните й е изобразена сцена с разстрел от времената на Гражданската война. 

Министърът на финансите Петери Орпо квалифицира изображението като "безвкусно". "Бях шокиран, когато научих, че монетният двор е пуснал юбилейна монета с изцяло неприемливо, според мен, изображение. Не разбирам как то се свързва с настроенията около 100-годишния юбилей на независимостта. Много се надявам, че монетата ще бъде иззета от обращение", каза Орпо в парламента. 

Финансовото ведомство вече предприе действия за отмяна на указа, засягащ юбилейните монети, които трябва да видят бял свят през 2017-а, 2018-а и 2019-а. "Не обърнах необходимото внимание на визуалната компонента на указа, доверявайки се на предложението на художествената комисия, която отговаря за външния вид на юбилейните монети. Поднасям извинения за случилото се. Указът ще бъде отменен и целият казус разгледан повторно", увери министърът. 

Създател на скандалните монети е дизайнерът Ика Супанен. Той твърди, че ще е разочарован, ако творението му бъде застигнато от подобна безславна съдба. Мъжът обясни, че с изображението на разстрела е искал да покаже жестокостта на гражданската война. "Идеята за серията може да бъде формулирана като двете страни на един и същи медал. Всяка епоха има своите постижения и предизвикателства. За мен предизвикателството към младата Финландия е именно гражданската война", заяви пред медиите дизайнерът, на когото монетният двор е поръчал серия от пет монети.

Под гражданска война във Финландия се разбират събитията от януари до май 1918-а, състояли се, след като държавата обявява своята независимост. Тогава противостоенето е между червената и бялата гвардия и завършва с победа на "белите" консерватори. Сблъсъкът е придружен с мащабен терор и от двете страни.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във