Банкеръ Daily

Съдби

Италия отбелязва Деня на републиката

Дворецът "Куиринале" - официалната резиденция на Президента на Италия, която вече е отворена и за туристически посещения.
S 250 7430e534 8010 47cc 896e 872092160520

На 2 юни в Италия отбелязват Деня на републиката. На този ден през 1946 г. се провежда референдум за съществуването на монархията. Хората гласуват за промяна на държавното устройство и след него се създава Италианската република. А от 1 януари 1948 г. влиза в сила нова конституция. Членове на кралското семейство са изпратени в изгнание заради връзките си с фашисткия режим, като чак до 2002 г. на лицата от мъжки пол, в това число наследниците, е забранено да влизат в страната.

 Умберто II (Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria di Savoia) е последният крал на Италия, управлявал страната от 9 май 1946 г. до 12 юни 1946 година. Наричан е Майският крал.

Умберто е единственият син от петте деца на крал Виктор Емануил ІІІ и кралица Елена. В опит да възстанови доверието в монархията след падането на режима на Бенито Мусолини, Виктор Емануил прехвърля правомощията си на Умберто през 1944 г., като запазва титлата крал. Тъй като се подготвя референдум за премахването на монархията през 1946 г., Виктор Емануил абдикира в полза на Умберто с надеждата, че може да укрепи монархията. Въпреки това, референдумът е успешен, Италия е обявена за република, а Умберто заминава в изгнание и живее в Кашкайш, Португалия.

След окончателното налагане на власт на Христяндемократическата партия през 1949 г. и преминаването на Италианската комунистическа партия (ИКП) в опозиция, Италия става една от страните-учредителки на НАТО и Европейската икономическа общост (ЕИО) - предшественик на Европейския съюз. Но през годините на Студената война Италия понякога частично подкрепя политиката на СССР и социалистическите страни и си сътрудничи с тях поради силното влияние на ИКП в страната. След разпадането на Източния блок през 1989 г. Италия взима участие в обединението на Европа, приемайки еврото през 2002 година.

Италия (официално название на италиански: Repubblica Italiana - Италианска република) е разположена на юг от Алпите, като заема целия  Апенински полуостров. Включва и двата най-големи острова в Средиземно море - Сицилия и Сардиния, и много по-малки острови  в Тиренско и Адриатическо море. Площта на Италия е 301 338 кв. км, от които 7200 кв. км е водна площ.

Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били градовете Торино и Флоренция.

Италия граничи с Франция на северозапад (488 км), с Швейцария (740 км) и Австрия (430 км) на север, със Словения (199 км) на изток, с анклава Сан Марино (39 км) и с Ватикана (3.2 км), който се намира в сърцето на Рим. Бреговата линия на континенталната част на Италия е с дължина 963 км край Тиренско море, 1128 км на Адриатическо море, 795 км на Йонийско море и 415 км на Лигурско море или общо 3301 километра. Други 2298 км е общата брегова линия на италианските острови. А това е една отлична предпоставка за развитие на морския туризъм. Не случайно Италия е едно от най-предпочитаните места за екскурзия и почивка, които пък отлично се съчетават с множеството исторически и архитектури забележителности, както и с разнообразната храна и напитки с характерни нотки за всеки един от италианските региони.

Днес Италия е демократична парламентарна република с многопартийна система съгласно Конституцията, която е в сила от 1 януари 1948 година.

От 31 януари 2015 г. президент на Италия е Серджо Матарела. Римския дворец "Куиринале" (Quirinale), седалището на 12-ия поред президент Серджо Матарела, е един от най-красивите. И няма нищо чудно в това - все пак е бил притежание на Савойската династия (Haus Savoyen), която от Средновековието владее териториите Савоя и Пиемонт и от 1861 до 1946 г. дава кралете на Италия. С едно от първите си решения сегашния президент отвори голяма част от салоните на двореца за посещения всеки ден. Тъй като дворецът е действаща президентска институция, от мерки за сигурност само една част от него е достъпна за туристи. От лятото на 2015 г. "Куиринале" може да се разглежда пет дни в седмицата (без понеделник и четвъртък) срещу билет, резервиран предварително. Визитите са в организирани групи и са по-кратки и по-подробни.
Първата е безплатна, а втората позволява да се видят и помещения като тези с порцелановите сервизи на Савоите, част от мебелите, градините, музея на колесниците. Много от стаите, използвани досега за офиси, вече ще бъдат част от музея и в тях ще се организират изложби.

Рим (на италиански и латински: Roma, Ро̀ма) е столица и на област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римокатолическата църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287 кв. километра. Предградията му достигат до Тиреско море. В границите на града населението е около 2.9 млн. жители, а почти 3.8 млн. живеят в района на Рим.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското сралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като "la Città Eterna" (Вечният град), "l' Urbe" (от латински "Превъзходен град") или "Градът на Седемте хълма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във