Банкеръ Weekly

Съдби

ИТАЛИАНСКИЯТ ФУТБОЛ ИЗБЕГНА ФАЛИТА

Най-големите инвеститори в италианския футбол си отдъхнаха с облекчение, след като апелативният съд драстично намали наказанията на Милан, Лацио, Фиорентина и Ювентус. Сред ревизираната присъда първите три клуба остават в серия А, като Милан дори ще може да участва в Шампионската лига. Ювентус все пак ще бъде пратен в серия Б остава, но отнетите точки от актива му за идния сезон бяха намалени наполовина и тимът на Валери Божинов има всички шансове да се върне в елита още през 2007-а.
Решението на съда успокои не само спонсорите на италианските грандове, но и шефовете на телевизионния канал Медиасет, който държи правата за излъчване на серия А. От компанията бяха предупредили, че елиминирането на четири от шестте най-популярни отбора от елита ще донесе загуби от стотици милиони евро. Медиасет дори уведоми италианската футболна федерация, че ще настоява за преразглеждане на договора за излъчване на репортажи от срещите и намаляване на цената му от 61.5 до 41.5 милиона евро. След променените наказания компанията все пак ще настоява за известни отстъпки от договорената сума, но те ще са далеч по-малки. На сделките за телевизионните права се падат над половината от всички приходи на италианския футбол, възлизащи на 1.15 млрд. евро (данни от 2004-а).
Торинският в. Ла Стампа побърза да изчисли, че изваждането на Ювентус от елитната дивизия и евротурнирите ще донесе на клуба загуби за поне 70 млн. евро. Ръководството се надява да покрие по-голямата част от сумата с продажбата на част от звездите си. Канаваро и Емерсон вече бяха спазарени с Реал, Дзамброта и Тюрам - с Барселона, а Виейра и Ибрахимович - с Интер. Впрочем новият президент на Ювентус обяви, че не е удовлетворен от решението на апелативния съд и ще продължи да се бори за връщането на клуба в елита пред следващите инстанции. Намерение да продължи съдебната битка декларира и собственикът на Фиорентина Диего Дела Вале. Това е само първата стъпка. Ще отидем докрай, за да изчистим името си, увери той.
Дори собственикът на Милан Силвио Берлускони бил недоволен от втората присъда, твърди Кориере дело спорт, въпреки че клубът му си върна правото да участва в Шампионската лига (което според прогнозите ще му донесе около 30 млн. евро приходи). Обадих се на Берлускони, за да се уверя, че се връщаме в Шампионската лига - сподели Роберто Марони, бивш министър и стар политически другар на магната. - Той ми каза, че според него несправедливостта остава, защото Милан не е виновен в нищо.
На практика единственият клуб, който не оспори облекчаването на присъдите, бе Интер. Решението на съда да отнеме от Ювентус първото място за сезон 2005-2006 означава, че Интер най-сетне ще получи титлата, която безуспешно преследва от 1989 година насам.

ПРОМЕНЕНИТЕ НАКАЗАНИЯ
ФИОРЕНТИНА - остава в серия А, започва следващия сезон с - 19 точки, няма да участва в евротурнирите.
ЛАЦИО - остава в серия А, започва следващия сезон с - 11 точки, няма да участва в евротурнирите
ЮВЕНТУС - изпада в серия В, ще започне следващия сезон с - 17 точки, няма да участва в евротурнирите. Титлата за 2006-а е присъдена на Интер
МИЛАН - остава в серия А, ще започне следващия сезон с - 8 точки, ще участва в третия квалификационен кръг за Шампионската лига

Facebook logo
Бъдете с нас и във