Банкеръ Weekly

Съдби

Италианска селекция на "Банско филмфест"

Специална селекция от италиански филми и гости от световна класа представя тазгодишното издание на "Банско филмфест". Фестивалът ще се проведе между 25 и 30 ноември в Банско, като за първи път българските зрители ще гледат филма "В като Валтер" на Паола Неси. Лентата разказва историята на един от най-известните световни алпинисти Валтер Бонати, който се среща с Расана Подеста в края на кариерата си. Тя е известна международна актриса, а той е обичан изследовател на далечни земи и истински творец на историята в света на катеренето.

Два много различни живота, които, както казва Росана, "бавно се свързват, за да създадат ненарушима връзка". Този филм е последният жест на Росана към Валтер, разказвайки за великия мъж с изключителна сладост и простота. Самият Бонати беше гост на фестивала в Банско през 2009 г., когато представи и книгата си "Моите спомени".

Интересна лента е и филмът "Корени и криле" на режисьора Лиза Вимер. През последните 18 години екстремният немски летец Оливър Гене е пътешествал по света с параглайдера си, докато дъщеря му е растяла без него в Сантиаго де Чили. Уроците по летене се превръщат в голямо приключение в търсене на собствената идентичност и на семейството и за двамата. "Ако наистина искаш да летиш, ще го направим!", обещава Оливър на дъщеря си Елоиза по време на телефонно обаждане за 18-ия й рожден ден. Но тя иска повече от баща си, не само да й бъде учител по летене.
"Банско филмфест" ще представи и специална панорама за първото изкачване на връх К2 от италианци. По този повод ще бъде прожектиран филмът "К2 - една италианска история" (2004) на Алесандро Варкета. Това е съвременен поглед върху историята на К2 (8611 м) с участието на някои от тези, които преди 50 години (31 юли 1954 г.) направиха първото му изкачване - Акиле Компаньони, Лино Лачедели, Уго Анджелино, Енрико Абрам и др.

Истинско съзвездие от световни имена на алпинизма се очаква в Банско, а италианците Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости. Те са една от най-известните свръзки в света с 24 изкачвания на 12 осемхилядника. Двамата ще изнесат презентация на 28 ноември.

Пътят в живота и в планината на една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм е пълно потвърждение на максимата "Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока". През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К2. Две години по-късно малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх. Преди пролетния сезон на 2009 г. двамата италианци имат в актива си по 11 осемхилядника.

В началото на 2009 г. три дами имат по 11 върха от категорията на най-високите и са претендентки за първа Хималайска корона при жените. На Нивес Мерои остава да се справи с Канчендзьонга, Макалу и Анапурна. Тогава медицинско изследване установява, че Романо страда от апластична анемия, дължаща се на увреждане на кръвотворната функция на костния мозък. Мерои веднага се оттегля от спора за Хималайската корона и посвещава всичките си сили на битката за живота и здравето на партньора си в живота и в свръзката.

Мерои е неотлъчно до Романо в процеса на боледуването му и има изключителен принос за оздравяването му и за завръщането му в планините през 2012 г. на Канчендзьонга. В крайна сметка двамата постигнаха мечтата си да стъпят на този връх на 17 май тази година по Класическия маршрут от юг, по който малко по-късно първо българско изкачване на третия връх в света направи Боян Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във