Банкеръ Weekly

Съдби

Инвестирайте като Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, който притежава състояние от 66 млрд.  долара, е един от най-известните и най-преуспяващи инвеститори. Принципите му са прости и много ефективни:

Не оценявайте акциите, а бизнеса

Ако искате да вложите средства в една или друга компания, трябва да мислите като неин бъдещ собственик. Разсъждавайки по този начин, ще сте по-склонни към внимателен анализ на ситуацията и ще се отнасяте по-грижливо към вашите сделки. Така ще избегнете необмислени инвестиционни решения, ще се концентрирате върху дългосрочните инвестиции, което ще повиши доходите ви.

Увеличавайте размера на най-добрите си вложения

Влагането на средства в един-единствен актив може да доведе до сериозни загуби. Но разпределянето на средства между прекалено много инструменти също е грешка. Прекалената диверсификация може да намали доходността на вашия портфейл точно както пълното й отсъствие. Затова е най-добре да се съсредоточите върху малък списък от инструменти за инвестиране.

Наблюдавайте основните показатели

Котировките на акциите може да са превъзходен показател за успеха на компанията, в която инвестирате, но Бъфет предпочита да използва други показатели за избор на обект за вложения. Той препоръчва да се анализират икономическите основи на бизнеса, в който ще се инвестира. Ако фирмата е стабилна и води политика, насърчаваща  дългосрочния ръст, цената ще расте от само себе си, а вие ще получите печалба.

Научете се да преценявате вероятностите

Бъфет обича да играе бридж, където трябва да се преценява наличието на едни или други карти у съперниците. Той пренася тази стратегия в света на инвестициите. Според него умението да преценявате вероятностите ще ви даде предимство пред конкурентите.

Игнорирайте пазарните прогнози

През 2007-а почти всички предричаха, че пазарът на инвестициите ще расте, но по време на кризата от 2008-а всички активи се обезцениха. След това всички очакваха намаляване на котировките в периода от 2008-а до 2013-а, но тогава индексът Dow Jones растеше. Бъфет препоръчва да не обръщате внимание нито на оптимистите, нито на песимистите, а да избирате за инвестиция акции, които очевидно са подценени от пазара. Когато той започне да отразява реалната им пазарна стойност,  вие ще спечелите независимо от това, какво се случва в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във