Банкеръ Weekly

Съдби

Иновации за милиони

Стефани Си обича да представя идеите си.
S 250 7fd102e5 f10a 46c9 9ac6 b13b2c12079f
S 250 812b7b6b b3bc 4ffa 95ec 37a9abc55533

Forbes публикува годишния си рейтинг на най-добрите иноватори, който обхваща 300 млади хора (под 30-те) от 24 държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително и от Азербайджан и Северна Корея. Участниците в списъка работят в над десет сфери, сред които високите технологии, здравеопазването, спортната индустрия, електронната търговия и други. Една трета са жени. Представяме ви пет от тях, чиито проекти са призвани да направят света по-добър.

През 2016-а  29-годишната Чанг Ли става един от основателите на иновационната компания SoundAI Technology, специализирана в модерните технологии на акустиката и изкуствения интелект. Фирмата създава машини, които могат да имитират и да разпознават гласове, да подбират индивидуален аудиодизайн за различни устройства, включително и за роботехниката. 

През миналата година SoundAI Technology успя да привлече около 15 млн. долара инвестиции, включително и от китайския оператор на търсачката Baidu, лизинговата компания Linkong в Хонконг и китайската инвестиционна компания FreesFund.

Стефани Си също е на 29 и също има значителни успехи зад гърба си. През 2015-а младата дама основава научната фирма Thinking Machines. Целта й е да създаде системи от изкуствен интелект, които биха помогнали на фирмите, работещи в социалния сектор, да вземат най-верните решения.

Thinking Machines има офиси във Филипините, в Сан Франциско и в Калифорния. Един от най-ярките примери за работата й е проектът за борбата със задръстванията в Манила. Компанията предоставя на правителството всички данни от навигационното си приложение Waze.

Двадесет и девет годишната Клеър Мъри е заместник-директор по развитието в частната LeapFrog, която управлява стратегически инициативи, подпомагащи социалните промени в Азия и Африка. Фирмата се придържа към принципа "печалба с цел" и инвестира в предприятия, които предоставят критично важни финансови и медицински услуги на хора с ниски доходи.

Рейхан Джамалова  е само на 15 години, но вече е създала фирмата Rainergy. Момичето е измислило как да се събира дъждовната вода и да се преработва в електроенергия с минимални емисии на въглероден диоксид, изхвърляни в атмосферата. Рейхан е проектирала апарат, който може да генерира около 3626 киловата годишно. Невръстната изобретателка беше най-младият участник на осмата годишна среща на високо равнище Global Entrepreneurship Summit (GES) през ноември 2017-а в Индия и стигна до финалната фаза на ClimateLaunchpad - най-големия европейски конкурс за зелени бизнес идеи. 

Ли Сяоя е главен оперативен директор и съосноватeл на компанията Huishoubao, която предоставя услуги за рециклиране на смартфони. Тя работи както с големи фирми като Huawei, Suning и Gome, така и с обикновени потребители, които може да изпратят  телефоните в Huishoubao и да се възползват от получената сума за покупката на нови модели. От основаването си през 2014-а компанията на 30-годишната Сяоя e привлякла над 4.5 млн. клиенти и е преработила над 5.1 млн. остарели и повредени апарати. През 2017-а тя  получи 45 млн. долара вложения от солидни инвеститори, сред които Haixia Capital и Source Code Capital. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във