Банкеръ Daily

Съдби

Инголщат е с много лица - пълен с традиции и история, но и модерен и жизнен

Изглед от централната търговска част на града. Грижовно реставрираните градски къщи с красиви фасади, внушителни порти, горди кули и крепостни съоръжения определят облика на града.

Да пътуваш по света вече е евтино и лесно. Има множество евтини дестинации, достъпни билети и от вас остава само желанието, удобни обувки и приятел "по интереси". А интересните места в Европа са вече "на една ръка разстояние".

Инголщат (на немски: Ingolstadt) се намира в центъра на Бавария на брега на река Дунав. С население от над 121 000 жители, той е вторият най-голям град в Горна Бавария, след Мюнхен.

Инголщат е град с много лица - пълен с традиции и история и същевременно модерен, жизнен и весел. Инголщат - университетският и търговски град на Дунава, очарова с вълнуващо съчетание на чар и настроение. И не на последно място с Форум Ауди (Audi Forum), който представя темата автомобил по интригуващ начин.

Грижовно реставрираните градски къщи с красиви фасади, внушителни порти, горди кули и импозантни крепостни съоръжения определят облика на града.

Инголщат се споменава в романа "Франкенщайн" от Мери Шели, където е родното място на чудовището, създадено от учения Виктор Франкенщайн. Илюминатите - тайно общество в Бавария, са създадени в Инголщат в края на 18 век. През 1748 г. Адам Вайшаупт, основател на Ордена на илюминатите, е роден в този град.

Главната квартира на автомобилния производител "Ауди" се намира в Инголщат, както и офисите на магазините за електроника "МедиаМаркт" и "Сатурн". Жп гарата на Инголщат е свързана с Нюрнберг чрез високоскоростна линия от май 2006 година.

Инголщат е споменат за първи път в документ на Карл Велики от 6 февруари 806 г. като "Инголдес щат" - мястото на Инголд. Около 1250 г. Инголщат получава статут на град. Първоначално е крепостен град и е обграден от средновековна отбранителна стена. Баварската крепост (действаща между 1537-1930 г.) днес приютява Музея на баварската армия.

Сред любопитните факти за града е, че по време на Първата световна война бъдещият президент на Франция - Шарл де Гол, (френски генерал и политик, президент в периода 1959-1969 г ) е бил пленник в Инголщат. Все още реката в града се пресича от сапьорски учебен полигон, наблизо има две военни бази, едната от които се използва за изпитания на самолети. Вековната военна традиция днес рефлектира върху културния и обществен живот в града.

Инголщат е градът, в който през 1516 г. Вилхелм ІV, херцог на Бавария, и Лудвиг Х, подписват баварския Райнхайтсгебот, който е най-старият закон за храните, все още в действие. Споменатият от Мери Шели в романа "Франкенщайн" "Ingolstädter alte Anatomie" днес е музей по медицинска история. Английската писателка, автор на разкази, драми, есета, биографии, е най-известна със своя готически роман "Франкенщайн или новият Прометей" (1818).
В Инголщат се намира Училището по мениджмънт на Инголщат, едно от най-добрите бизнес училища в Германия. То е клон на отдела по бизнес администрация и икономика на Католическия университет на Айхщат-Инголщат. Университетът по приложни науки е ново и бързоразвиващо се висше учебно заведение за технологии, компютърни науки и бизнес администрация с около 2500 студенти. Числеността на курсовете е малка и студентите получават индивидуално отношение в много голяма степен, което е основна разлика спрямо големите университети. Няколко научни програми, спонсорирани от "Сименс" и "Темик", осигуряват на талантливите студенти средства за следването им.

Audi AG ("Ауди") е германският автомобилен производител със седалище в Инголщат. Част е от Volkswagen Group ( Volksvagen AG) от 1964 г., като марката винаги е била символ на качество, сигурност, комфорт и здравина. Мотото на фирмата гласи "Vorsprung durch Technik", което може да бъде преведено като "Напредък (или предимство) чрез техника".

До живописния старинен град на Инголщат се стига по класически път: през портата с името Кройцтор. Някога тя била част от масивно укрепително ограждение, а днес е символ на Инголщат и великолепно свидетелство на средновековното строително изкуство. Зад тази порта пътешественикът открива великолепни забележителности, като Новия дворец, църквата Азамкирхе с прочутата Лепанто-Монстранц (дарохранителница), сградата "Старата анатомия" и Старото кметство. В съседство се намира най-старата основна църква на града - "Свети Мориц". До основната романска кула на северната страна на църквата, на южната й страна се издига стройната готическа кула с името Пфайфтурм, която някога служела за наблюдателница. До върха й водят 200 стъпала, а отгоре се разкрива великолепна гледка към града и към могъщата късноготическа манастирска църква - най голямата църква с вътрешност във вид на зала в Южна Германия. Тясно свързан със "Свети Мориц" винаги е бил университетът - "die Hohe Schule", създаден през 1472 г. като първият университет в Бавария. Именно на него Инголщат дължи дългия си период на разцвет: в продължение на три века тук е бил духовният и културен център на Бавария.

И до днес атмосферата в Инголщат е изпълнена с духа на това време, с красиви традиции и романтично настроение. Фактът, че орденът на илюминатите - и до днес символ на тайно общество, е основан именно в Инголщат през 1776 г., чудесно се вписва в тази картина. Това се усеща особено интензивно при обиколката "Mystery Tour" или пък "Türmerey" - едночасова нощна разходка с разкази и песни, водена от "истински" нощен страж от Средновековието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във