Банкеръ Weekly

Съдби

Индра Нуйи: Успехът не е в парите, престижа или властта

Индра Кришнамутри Нуйи е родена в Индия, където получава бакалавърска степен по математика, а след това и диплома по мениджмънт и бизнес администрация. Започва кариерата си като мениджър в местното подразделение на Johnson & Johnson. През 1978-а, когато е на 23 години, заминава да учи в школата по мениджмънт в Йейл, а след това продължава кариерата си в САЩ. Нуйи започва в PepsiCo през 1994 г., шест години по-късно става финансов директор, през 2006-а е назначена за главен изпълнителен директор, а след година е избрана и за председател на борда на директорите. PepsiCo е втората в света компания за производство на храни и напитки с годишен оборот от над 60 млрд. долара. Индра е на 57 години, двамата с мъжа й са отгледали две деца. Фигурира в десетката на най-влиятелните жени в света, според версията на Forbes. Ето някои от възгледите й за провалите, ползата от грешките и ролята на жените.


Разстоянието между първия и втория е винаги постоянно. Ако искате да подобрите компанията си, трябва да подобрите самия себе си и компанията ще тръгне след вас.


Ако още не сте се проваляли заради грешка, най-вероятно ви предстои да я направите. Винаги, когато се обръщам назад към най-важните уроци в живота си, установявам, че те са производни на грешките, които съм правила и които са водели до провал. Така че, когато това се случи, не се затваряйте в черупката си и не се отчайвайте... Помислете малко и си отговорете на въпроса: какво съм научил от този опит и как да направя така, че това да не се повтаря в бъдеще.


Движете се в дълбочина, преди да се разгърнете нашироко, защото ако не познавате всеки аспект на дейността, на която сте се посветили, никога няма да станете лидер, който заслужава доверие.


Ако сте настроени да се учите цял живот, всяка среща с когото и да било - портиера, чистачката, член на семейството, наставник или началник - ще бъде значима за вас, защото всеки от тях ви учи на нещо: за живота, за човечността, за работата, и докато държите очите си отворени и се учите, всяко взаимодействие е значимо.


Успехът не е в парите, престижа или властта, защото самооценката никога не се определя от размера на богатството. Истинският успех е да бъдеш щастлив човек, да се чувстваш реализиран. А това се случва, когато посветите себе си, времето си и живота си на онова, което най-много обичате да правите.


Когато станах генерален директор, се върнах към 22.00 ч. вкъщи и казах: "Мамо, имам много важни новини." А тя ми отговори: "Остави важните си новини и отиди да купиш мляко." Отидох, купих мляко и го тръшнах на масата пред нея с думите: "Защо винаги аз трябва да купувам млякото, а не някой друг?" Тя ме погледна и отговори: "Когато влизаш с колата в гаража, оставяй короната си там. Не влизай с нея вкъщи , защото на първо място си жена и майка. И ако семейството се нуждае от мляко, просто отиваш и го купуваш. Това е главната ти роля в живота."


Ако всички ние не практикуваме съзнателен капитализъм, мисля, че служим по лош начин на света: приемаме свят, който вече е несигурен, неуравновесен, неустойчив, и увеличаваме тези недъзи в него.


Защо когато сте на работа, трябва да се преструвате, че всичко ви е наред? Аз отивам и казвам: "Спречкахме се с мъжа ми и имам нужда от 15 минути, за да дойда на себе си." И всички разбират, че аз също съм човек.


Не може да сте една личност в работата, а вкъщи - друга. Ако се опитвате да живеете по този начин, значи живеете в лъжа.


Бих посъветвала жените да се разделят с чувството за вина. Мисля, че всички ние сме генетично програмирани да чувстваме вина, защото не се отдаваме изцяло на работата си. А ако го правим, се тревожим, че не се посвещаваме напълно на децата или съпруга си. Ако се отървете от чувството за вина, ще премахнете огромно бреме от гърба си.


Обичам семейството си, но PepsiCo също е моя рожба, затова не мога да гледам на работата си като рутина. Мисля, че тя има терапевтичен ефект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във