Банкеръ Weekly

Съдби

ИНДИЯ ОБВИНИ КРЕДИ СУИС В МОШЕНИЧЕСТВО

Индийските контролни органи забраниха на Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston) - инвестиционното поделение на втората по големина швейцарска банкова групировка Креди Суис, да извършва брокерски услуги с ценни книжа. Това се случи в процеса на проверката за евентуално манипулиране на цените на акциите, което последва от най-тежкия през последните десет години борсов скандал в страната. За първи път Индия показва червен картон на чуждестранен брокер. Банката ще може да оспори забраната на специално изслушване в местната Комисия за ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Board of India - Sebi), което е насрочено за 30 април.
Въпреки че индийският фондов пазар има скромно значение за Креди Суис Фърст Бостън, предприетата мярка е тежък удар върху репутацията на швейцарската институция, понесла през последните година-две тежки загуби в Русия и наказания от надзорните органи в Япония. Миналата година нейното поделение за търговия с деривативи в Токио Креди Суис Файненшъл Продъктс бе затворено, след като японските финансови регулатори разкриха, че е помагало на клиентите си да укриват загуби, използвайки пропуски в законодателството на страната. (Бел. ред. - в. БАНКЕРЪ информира подробно читателите за този инцидент в бр.11 от 2001 година.)
Освен Креди Суис Фърст Бостън и две други брокерски фирми бяха санкционирани от индийската Комисия за ценни книжа и фондови борси. Това са базираните в Бомбай Фърст Глоубъл (First Global) и Нирмал Бенг (Nirmal Bang). В разследването на надзорния орган, чийто резултати бяха предоставени и на финансовия министър на страната, се твърди, че инвестиционните посредници са играли ключова роля в машинациите с борсовите цени на акциите. Те са осъществили масови къси продажби на ценни книжа (които не са притежавали в наличност). Тези операции са довели до ценови срив на борсата на 2 март - само два дни след като правителството на Индия е приело бюджет, насърчаващ инвестиционния климат в страната. Въпросните сделки са забранени в Индия, за да се предпази пазарът от излишни спекулации. Проверката по скандала е разпоредена лично от министъра на финансите Яшвант Синха, който с необичайно твърд тон е заявил, че няма да прояви снизхождение към виновниците.
По данни на запознати с кухнята на събитията обаче нещата са по-дълбоки, защото Креди Суис Фърст Бостън е посредничила на три компании, свързани с видния местен брокер Кетан Парех. Той се намира в предварителния арест по обвинение, че е източил 1.37 млрд. рупии (29.3 млн. щ. долара) от местна банка, за да подкрепи инвестиционния си портфейл.
Въпросната банка е Мадхавпура Мъркънтайл Къопърейтив Бенк (Madhavpura Mercantile Co-operative Вank) - втора по големина в щат Гуджарат. Тя е една от множеството регионални спестовни и кооперативни финансовокредитни институции, които от десетилетия се грижат за скромните спестявания на местните фермери, шивачи, рибари и продавачи на зеленчук. Днес се оказва, че тези пари са били използвани незаконно за поддържане на разгорялата се любов между Индия и акциите на високотехнологичните компании. С катастрофалното падане на цените им са се стопили и авоарите на дребните спестители, а Мадхавпура се оказва на ръба на фалита. Нейното ръководство, което също е в затвора, е нарушило банковото законодателство на страната, като е използвало депозитите на клиентите си, за да отпуска кредити на брокери на ценни книжа, между които и влиятелния играч от Бомбай Кетан Парех.
В стремежа си да получат по-висок доход от парите на вложителите, управителите на банката са подкрепили фондовия пазар с 10 млрд. рупии (близо 215 млн. щ. долара). След борсовия срив от 2 март този кредитен портфейл се е обезценил с 16 процента. На риск са били изложени освен парите на дребните клиенти, и депозити при поискване в размер на 2 млрд. рупии, както и други 5 млрд. рупии, предоставени от по-малки кооперативни банки.
Разследването на надзорните борсови и банкови структури на Индия недвусмислено доказа връзката между Кетан Парех, Мадхавпура и манипулирането на цените на акциите. Както коментира брокер от Бомбай, когато пазарът върви нагоре, търсиш източници на средства; когато започне да пада - търсиш източници на информация.
Дали индийското поделение на Креди Суис Фърст Бостън ще бъде закрито, или ще спаси кожата, ще стане ясно след насроченото на 30 април изслушване на възраженията на ръководството му.
Междувременно централата в Швейцария продължава да разширява и укрепва присъствието на институцията в Европа. Групировката съобщи, че ще купи Женерал де Валорес и Камбиос (General de Valores y Cambios) - испански брокер с над 20 хил. клиенти и управлявани активи в размер на 840 млн. евро. Сделката е част от плана на швейцарската банка да основе специално поделение - Креди Суис Пърсънъл Файненс (Credit Suisse Personal Finance). То трябва да се превърне във водещ доставчик на единен портфейл от банкови, застрахователни и инвестиционни продукти на клиенти от Европа, които инвестират по над 50 хил. евро. Осемдесет на сто от бизнеса на Женерал де Валорес и Камбиос е съсредоточен в Каталония - един от най-богатите райони на Испания. Централата на брокера е в Барцелона. Фирмата разполага с 12 клона и 150 инвестиционни консултанти. Креди Суис се надява да предложи новата си услуга на испанците през третото тримесечие на годината и да направи нови покупки за попълване на мрежата си в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във