Банкеръ Weekly

Съдби

Индия може да забрави за банкнотите

Дългите опашки за обмяна на излезлите от обращение банкноти от 500 и 1000 рупии бяха обичайна гледка в Индия през есента на 2016-а.

Главната финансова новина от Индия през последните 12 месеца бе изземването от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии. Това бе силен удар върху милиардната държава, защото по този начин бяха оттеглени едва ли не 85% от всички пари в наличност. Надигна се вълна от демонстрации и протести, но недоволството постепенно утихна.

Мнозина икономисти смятат, че изваждането от обращение на едрите банкноти е мярка, насочена към борбата със сенчестия бизнес и организираната престъпност, които по обясними причини предпочитат банкнотите с най-висока стойност. Всъщност нещата са доста по-сложни и основната цел на паричната реформа на премиер-министъра  Нарендра Моди са демонетизацията на Индия и преходът към системата на безналично плащане. 

Моди започна дълбоки реформи във финансовата система на третата по големина икономика в Азия. През 2009-а половината от всички индийци, а броят им по това време отдавна надхвърляше милиард, не притежаваха документи, удостоверяващи самоличността им, включително и свидетелство за раждане. Без тях местните граждани нямаха достъп до много неща, без които е трудно да си представим живота на съвременния човек. Те не можеха да ползват услугите на банките и застрахователните дружества, да основат собствен бизнес и дори да получат шофьорска книжка.

През 2009-а в страната започна да работи цифровата система за идентификация Aadhaar. Идентификационният номер се състои от 12 цифри, 11 от които са генерирани автоматично от уникален код. Освен обичайните анкетни данни номерът Aadhaar включва пръстови отпечатъци и снимки на очния ирис. Внедряването на системата е най-мащабният и най-успешен IT проект в историята на човечеството. По данни от началото на 2016-а 1.1 млрд. индийци, или 95% от населението, вече има цифров номер, който удостоверява самоличността им. Aadhaar е най-голямата биометрична система в света и се използва при получаването на правителствени дотации, социални плащания и други.

И това е само началото. Aadhaar продължи да се развива с добавянето на цифрова система под името India Stack. Става дума за няколко взаимносвързани процеса, които позволяват запазването и споделянето на информация от личен характер като адреси, банкови данни, сведения за трудоустрояване, данъчни плащания и много други. India Stack предоставя възможност на гражданите на Индия да откриват банкови или брокерски сметки, да участват във фондове за взаимни инвестиции и да споделят медицинска информация във всяко кътче на държавата с помощта най-вече на пръстовите отпечатъци или сканираните снимки на ретината, съдържащи се в Aadhaar. Иначе казано, India Stack може да се смята за основа на бъдещото цифрово общество.

Изтеглянето на едрите банкноти от обращение е следващата крачка към тази цел. Достатъчно е да се каже, че след въвеждането на Aadhaar в страната бяха открити над 270 млн. банкови сметки. 

Според изследване на MasterCard от 2015-а Индия е една от най-малко подготвените за въвеждане на цифрова система на разплащане. Тогава едва 2% от финансовите операции са се извършвали без плащане в брой. При все това само година след въпросното проучване в страната бе проведена парична реформа, насочена към прехода към цифрово общество.

Икономиката реагира положително на демонетизацията. През 2017-а Nifty Bank Index, представляващ 12-те най-големи индийски банки, нарасна с 30 процента. Експертите са убедени, че постепенното преминаване към безкасова система на плащания ще окаже благотворно въздействие и на телекомуникационния, и на високотехнологичния сектор на местната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във