Банкеръ Weekly

Съдби

Империята на Чарлз и Дейвид Кох

Братята милиардери са отявлени противници на Обама и се борят за истинска демокрация

Чарлз Кох, който според оценката на Forbes е сред 50-те най-влиятелни хора в света, в топ-20 на най-богатите и в дузината най-ненавиждани хора на планетата, често се самоанализира. И това е разбираемо предвид факта, че вече е на 77 години. Koch Industries, която двамата с брат му Дейвид притежават, е втората по големина частна компания в САЩ (след Cargill) с печалба в размер на 115 млрд. долара.


Много критици с ляво мислене, включително и президентът Барак Обама, обвиняват Кох в концентриране на прекалено много власт, която използват за лични икономически интереси с помощта на верига от тайни организации. На тези нападки Чарлз отговаря, че спазва законите и прибягва до секретността по необходимост. Получаваме заплахи за разправа с нашите хора и за унищожаване на нашите предприятия. Anonymous и други групи се опитват да разбият наши IT системи - разказва милиардерът. - Докато живеем в общество, в което президентът ни напада, а някои конгресмени ни заплашват, не е нужно да разкриваме информация за себе си.


По ирония на съдбата братята Кох вярват, че тъкмо те се борят срещу властта, поне на политическото поприще. За тях реалната власт е федералното правителство, което може да задуши с данъци цели индустрии, да принуди гражданите да си купуват медицински застраховки и да сложи усмирителна риза на мощни корпорации като Koch Industries. Основната сила на властта е способността й да принуждава - казва Чарлз Кох. - Двамата с брат ми не разполагаме с такава.


Изборите за президент на САЩ, които след оповестяването на резултатите Дейвид Кох нарече горчиво разочарование, потвърждават думите на Чарлз. Въпреки похарчените десетки милиони долари при последната предизборна кампания, двамата братя не успяха да принудят електората да подкрепи кандидата на републиканците. Загубата на Мит Ромни беше голям удар за тях както в политически план, така и за личната им репутация.


По думите на Чарлз целта на двамата винаги е била истинската демокрация, при която хората ще могат да управляват живота си и сами да избират как да похарчат собствените си пари. Впрочем братята Кох разбират, че тяхната идея за чист капитализъм се продава много по-трудно (дори сред капиталистите), за разлика от популистките изказвания на друг милиардер - Уорън Бъфет, който призовава богатите да делят парите си с бедните.


В средата на 70-те Чарлз става един от учредителите на Cato Institute, първия голям мозъчен център на либертарианците. Той е разположен във Вашингтон и разполага със 120 сътрудници, които ентусиазирано работят за популяризиране на икономическите свободи. През 1978-а братята Кох помагат за основаването на изследователския център Mercatus към университета Джон Мейсън, който финансират и досега. Двамата са спонсорирали и организацията Federalist Society (либертариански мозъчен център, изучаващ съдебната система) и Heritage Foundation (мозъчен център на консерваторите). Всички тези организации, които са неизвестни за 99% от населението на САЩ, формират фундамента на консервативната идеология от времената на президентството на Роналд Рейгън.


Какво представлява Koch Industries

За да разбере човек дългосрочната стратегия на братята Кох и начина, по който те постигат набелязаните цели, е важно да се анализира основният източник на тяхното могъщество - холдингът Koch Industries. В предприятията на групата работят 60 хил. човека. Холдингът притежава 4 хил. мили тръбопроводи и преработващи мощности, които покриват 5% от всекидневното търсене на гориво в САЩ. Предприятията на Koch Industries произвеждат синтетични влакна Lycra и килими Stainmaster, хартиените кърпички Brawny и тоалетната хартия AngelSoft. Ако Koch Industries излезе на борсата (макар Чарлз да твърди, че това може да стане само през трупа му), тя ще се нареди сред първите 40 корпорации в САЩ по пазарна капитализация.


След конфликта с братята си Уилям и Фредерик през 1980-те години Чарлз и Дейвид притежават 84% от холдинга. Forbes оценява състоянието на всеки от двамата на по 31 млрд. долара. Чарлз и Дейвид твърдят, че реинвестират 90% от печалбата на групата. През 2012-а тя е била 11.5 млрд. долара преди плащането на данъци. Мнозина грешат, наричайки Koch Industries енергийна компания, нейната ключова компетентност е превръщането на суровините в продукти с добавена стойност.


Холдингът създава капитала си въз основа на идеите на Фридрих Хайек, представител на Австрийската икономическа школа, чрез пазарно ориентиран мениджмънт. Опитваме се да оценим колко стойност създава определен работник и съответно го награждаваме за постиженията - казва Чарлз.


Историята на семейството

nbsp;


Хайек не е единственият политически философ, повлиял на мирогледа на братята Кох. Те са наследили омразата към централизирания контрол най-вече от своя баща Фред (син на холандски емигранти, настанили се в Тексас през 1891 г.). Фред Кох изучавал химически технологии в Масачузетския институт. В началото на 1930-те големите нефтени концерни довели инженеринговата му компания до фалит и той отишъл да работи в Съветския съюз. Там бащата на Чарлз и Дейвид спечелил състояние, строейки нефтопреработващи заводи за Сталин. Фред обаче бързо се изпълнил с отвращение към комунизма като цяло и конкретно към своя благодетел, след като негови руски приятели станали жертви на многобройните чистки на бащата на народите.


Предприемачът се върнал в САЩ в навечерието на Втората световна война и увеличил състоянието си благодарение на компанията Rock Island Refining, която управлявала нефтопреработващи предприятия и системата от нефтопроводи в южната част на Оклахома.


Четиримата му синове - Чарлз, Дейвид, Бил (близнак на Дейвид) и най-големият - Фредерик, израстват в семейното имение в Уичита в Канзас. Чарлз си спомня как баща му го карал да работи от сутрин до вечер, докато връстниците му играели голф и тенис в местния клуб. Самият той се отнесъл със същата строгост към своя син Чарлз, когото всички наричат Чейз и сега е един от топмениджърите на Koch Industries, бидейки само на 35 години. Навремето Чейз давал надежди да стане перспективен тенисист и се колебаел дали не избере спортното поприще. Чарлз го поставил пред избор - да развива игровите си навици или да получи работа в семейната компания. Чейз избрал работата и прекарал остатъка от лятото на площадка за угояване на едър рогат добитък в Западен Канзас.


Първи стъпки в бизнеса

nbsp;


Подобно на баща си Чарлз постъпва в Масачузетския технологичен институт (същото правят Дейвид и Бил), получава магистърска степен в областта на химическите и ядрените технологии и започва работа в консултантската фирма Arthur D.Little. Но Кох-старши, който страда от сърдечна недостатъчност, настоява той да се върне в Уичита и да се заеме със семейното предприятие. По това време нефтопреработващият бизнес носи годишна печалба от 1.8 млн. долара, като по-голямата част от парите идват от нискорентабилния нефтопровод. А инженеринговото фамилно предприятие успява само да покрие годишните си разходи в размер на 2 млн. долара. Фред предава семейния бизнес на Чарлз с думите: Можеш да го управляваш, както искаш, но не и да го продаваш.


Чарлз бързо разбира, че тактиката за постигане на краткосрочни резултати пречи на бизнеса да се развива. Той прозира, че дейността може да се разрасне значително и решава да насочи оскъдните доходи към нови проекти. Не се стремях да живея на широка нога - казва Чарлз, който подобно на Уорън Бъфет се задоволява с обикновена къща, издигната на семейна земя през 1975-а. - Исках да построя нещо.


Разкол в семейството

nbsp;


Фред Кох умира през 1967-а по време на лов на 67-годишна възраст, малко след като е предал управлението на семейния бизнес на Чарлз. След смъртта на Кох-старши следват два съдбоносни епизода в историята на компанията.


През следващата година Чарлз реализира рискована и вероятно най-печелившата сделка в своята кариера. Семейството му притежава 35% от нефтопреработващите предприятия Pine Bend в Минеаполис. Другите големи акционери са Union Oil of California (Unocal) - 40%, и Джей Хауърд Маршал с 15 процента. Чарлз иска да купи и дела на Unocal, но компанията настоява за твърде висока цена за акциите си. Затова Кох убеждава Маршал да обедини неговите 15% с дела на семейството му, за да предотврати възможната покупка на контролния пакет на предприятието от страна на Unocal.


Рискът се оказва оправдан. Наследниците на Маршал притежават пакет от акции на Koch Industries, които струват най-малко 10 млрд. долара. А Чарлз взима 25 млн. долара назаем, за да изкупи дела на Unocal. Така нефтопреработващият завод Pine Bend се превръща в машина за производство на пари, която позволява на Чарлз да осъществи експанзията, която планира - Koch Industries придобива производител на минерални торове, хиляди мили тръбопроводи и заводите на DuPont за производство на синтетични влакна.


Вторият съдбоносен епизод в историята на компанията е страничен ефект от успеха - това е гражданската война, която и до ден днешен разделя семейството. Чувствайки се изтласкани встрани от бизнеса, през 1980-а Бил и Фредерик се опитват да завладеят контрола върху Koch Industries. Дейвид застава зад брат си Чарлз, който отново убеждава Маршал да се присъедини към тях. През 1983 г. след поредица от съдебни разправии Чарлз и Дейвид изкупуват дяловете на братята си и на други акционери за 1.3 млрд. долара.


Планове за бъдещето

nbsp;


Ако Чарлз е дипломатичен в изказванията си и избягва невъздържаните изявления, Дейвид, който живее в Ню Йорк и се занимава най-вече с филантропия и политика, не е толкова скромен.Той има новина за всички, които мислят, че братята Кох няма да са ключов фактор в предизбораната кампания през 2016-а и след нея: Ще се сражаваме, докато дишаме. Искаме да оставим на децата си една по-добра и по-преуспяла Америка.


Политическият дневен ред на братята за 2013-а е борба срещу дотирането на корпорациите. Докато Барак Обама говори за необходимостта от отпадането лобистите, Чарлз твърди, че единственият начин за постигането на тази цел е извеждането на държавата от схемата на дотациите и преференциите за бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във