Банкеръ Weekly

Съдби

Има ли смисъл плачът за чалгата?

Чалгата е вид българска поп музика, известна с гангстерския си имидж и честото появяване на оскъдно облечение жени, мъдро оповести Би Си Си. Световният информационен лидер отрази и възмущението на театралния режисьор Александър Морфов , след като се разбра, че Пайнер Медия ООД е спечелила евросубсидия по оперативната програма Конкурентоспособност. Това е чудовищно, това ли е единствената култура, която можем да покажем на света в тази идиотска държава?, отбеляза режисьорът.


Воят на медии, културтрегери, водещи, обикновени фейсбук потребители, министри, недоказани радетели на българското, рапъри, рокаджии и какви ли не противници на чалгата стигна до Брюксел, откъдето разпоредиха спешна проверка как се харчат парите на Евросъюза в България. В глъчката почти не се чу Министерството на икономиката, че проектът на Пайнер бил сред резервите, но парите отишли при това дружество, след като други фирми се били отказали.


Няма закон, който да забранява едно или друго изкуство при проектите по оперативни програми, обясни пък Вежди Рашидов пред БНР. И Магардич Халваджиян е вземал средства по тази програма, и Димитър Митовски е вземал, и братя Чучкови са вземали. Тази дискусия отново е жълта, медийна и непочтена. И не е вярно, че то пренебрегва или пък взема мястото на голямото изкуство, изтъкна министърът, допълвайки, че парите отиват за техника, а не за художествен продукт.


В подкрепа на пайнера и пайнерките скочи и проф. Николай Овчаров, който напомни, че има и телевизия Пайнер, която пуска изцяло българска народна музика и се интересува от културния туризъм у нас.


Както при футбола и политиката, няма българин без теза за европарите и чалгата. Тъжното е, че никой нищо не каза, когато продуцентската компания на Иван Христов и Андрей Арнаудов Междинна станция спечели проект за 475 000 лв. безвъзмездна помощ. А тяхната продукция каква е? И нима имат предаване, в което да не поканят някоя засукана пайнер звезда? Не са ли техните изяви от типа на телевизионната чалга?


Нямаше обществена реакция и когато продуцентската компания на Халваджиян Глобал филмс спечели проект, нито тази на Димитър Митовски - Камера, която получи 1 млн. лв. безвъзмездна субсидия, а Дрийм Тийм - 460 000 лева.


Маса т.нар. продуценти кандидатстват по европроекти - това е тяхната златна кокошка днес. Всички те също си подновяват техниката с помощта на Европа, но никой не им търси сметка за художествените стойности на продукцията им. Двойният стандарт няма как да емигрира оттук, но защо само когато чуят думата чалга, всички изведнъж стават високоморални и високоинтелигентни . Не харесвам чалгата и се старая да я избягвам, но докато цялата културна гилдия стои на мигли и изпраща поздрави на роднините на пайнерките , няма как в страната на чалгата да се продуцира балканският Ролинг Стоунс. След цялата дандания най-вероятно собственикът на Пайнер Медия ООД Димитър Димитров, спечелил еврофинансирането по законния ред, ще се откаже от него. Феновете на този тип култура обаче няма да намалеят. Проблемът е, че повечето от сега ридаещите не е способен да произведе продукт, с който да докаже, че в тази идиотска държава можем да има и друга култура. Вижте чалга говоренето, чалга стайл предаванията, чалга попмузиката ни, чалга филмите, чалга новините, чалга политиците... Безвкусицата и посредствеността отдавна е, кажи-речи, единствената култура у нас.


От цялата истерия около европайнера никой не забеляза, че са спрели рекламата на Булка. А това вече си е чист културен напредък. Но има ли смисъл той сред толкова много гангстерски имидж и оскъдно облечени жени?

Facebook logo
Бъдете с нас и във