Банкеръ Weekly

Съдби

ИМА И ПО-ИЗГОДНИ СХЕМИ ЗА ПРОДАЖБА НА БТК

Адвокат Борислав Боянов - управляващ съдружник в Борислав Боянов и Ко, пред в. БАНКЕРЪ

Адвокат Боянов, сред юристите се твърди, че вашата кантора обслужва почти всички по-големи чуждестранни инвеститори в България. Как установихте бизнесвзаимоотношения с тях?
- Една от основните ценности на адвокатската професия е конфиденциалността и опазването на тайната на клиента. Затова разбирате, че нямам възможност да ви разказвам подробности за нашите клиенти. В публичното пространство е известно, че представляваме УниКредито Италиано, AIG, Интербрю, МакДоналдс, Крафт Фуудс и други. Отношенията ни с тези корпоративни клиенти възникнаха и се развиват постепенно след 1990 г., когато създадохме фирмата, и се дължат на много контакти и постоянен труд.

Нали чуждестранните клиенти не падат от небето, нито пък избират адвокатските си кантори в България по каталог?
- Кантората ни изгражда клиентската си база цели единадесет години. През цялото това време представителите на фирмите, които обслужваме, виждат, че дори и сред нощ при нас се работи на същите обороти, както и през деня. Те често се шегуват с нас, като ни питат дали в кантората има нощна смяна. Често работим в събота и неделя. Подборът на кадрите в кантората е изключително строг и прецизен. Отличният успех, свободното вледеене на западни езици и високи морални качества при нас са безкомпромисни изисквания. . А когато човек е съвестен, той получава добри препоръки.

Вярно ли е, че първият ви клиент е бил тютюневият гигант Филип Морис. Как успяхте да го привлечете?
- С Филип Морис работим от септември 1990 година. На една международна конференция се запознах с възрастен мъж. По това време не знаехме много за големите инвеститори и затова не се впечатлих от баджа, на който бе изписана фирмата Филип Морис, чийто представител бе господинът. Попитах го дали прави бизнес в България. Той снизходително се усмихна, потупа ме по рамото, каза да и с това разговорът приключи. Но аз му дадох визитна картичка и шест месеца по-късно представителите на Филип Морис ми се обадиха.

И вие консултирате Филип Морис по правните въпроси, свързани с приватизацията на Булгартабак холдинг? Какво е мнението ви за приватизационната процедура на холдинга?
- Булгартабак холдинг предстои да бъде приватизиран. От техническа гледна точка миналогодишната процедура беше подготвена, но тази сделка е много комплексна и изисква предварителното решаване на ред важни проблеми. Филип Морис направи пълна проверка на правното, финансовото и техническото състояние на дружествата на Холдинга, в която участваха около 150 души - юристи, финансисти, технически специалисти. Филип Морис имаше много сериозно отношение към Булгартабак холдинг, но от миналата година не сме дискутирали с нашите клиенти този въпрос.

След като УниКредито Италиано и Алианц купиха БУЛБАНК, кантората ви бе избрана за корпоративен секретар на най-голямата българска банка. Каква е функцията ви в тази банка?
- Институцията Корпоративен секретар е нова за страната. За пръв път кантората започна да изпълнява функцията на корпоративен секретар преди няколко години за общозастрахователното дружество на Ей Ай Джи в България. Тогава получихме едно указание от 30 страници, за това, какво прави корпоративният секретар. В общи линии това е институция, която отговаря за корпоративния живот на дружеството и е уредена от американското право.Тя се занимава със свикването, провеждането на общи събрания и на управителни и надзорни съвети, както и с връзките с Централната банка и с други държавни институции, които контролират бизнеса на съответното дружество. По-късно поехме същите ангажименти и към Пощенска банка, а през 2000 г. и към Булбанк.

Коя беше най-трудната ви сделка при банковата приватизация?
- За нас бе приятно да работим по приватизацията на банките, защото тя се извърши бързо и ефективно. Ние участвахме в пет приватизационни сделки и клиентите ни спечелиха три от тях.

Не е тайна, че сте консултирали купувачите на Пощенска банка, ХЕБРОСБАНК и БУЛБАНК. Не бяхте ли участвували и при приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК?
- Нашата кантора участва в две проверки на правното състояние на ЕКСПРЕСБАНК. Първия път - през 1997 г. за южнокорейския концерн Деу, а през 1998 г. и 1999 г. - за Риджънт Пасифик Груп. Участвахме и в анализа на ОББ, поръчан ни от клиент, който се интересуваше от покупката й.

Вече стана дума, че вашата адвокатска кантора работи с БУЛБАНК, ХЕБРОСБАНК и Пощенска банка. Кои са най-често срещаните правни проблеми, с които се сблъскват те при работата си?
-Не ми е известно банките, които споменахте, да имат някакви сериозни юридически проблеми.

Вие представлявахте интересите на Индъстриал Банк ъф Джапан в България , както и на италианската държавна агенция за застраховане на експортните кредити САЧЕ. И двете институции са сред най-големите кредитори на фалиралите МИНЕРАЛБАНК и Стопанска банка. Какви бяха коментарите на тези ваши клиенти по отношение на законодателството в България?
- При фалита на МИНЕРАЛБАНК Индъстриъл банк ъф Джапан имаше да взема около 250 млн. щ. долара. В продължение на една или две години нейни представители редовно идваха в България, правеха едни и същи срещи с Министерство на финансите и получаваха един и същ отговор - че държавата не може да поеме този външен дълг. Същото ставаше и с други наши клиенти - кредитори на двете банки. Те искаха процедурата по банковата несъстоятелност да бъде по-добре организирана, да бъде по-прозрачна и да имат поглед върху своите вземания. Но усилията им невинаги се увенчаваха с успех. В крайна сметка проблемите с част от големите кредитори на Стопанска банка и МИНЕРАЛБАНК бяха преодолени с подписването на споразуменията за уреждане на задълженията към САЧЕ и към испанската агенция за застраховане на експортните кредити (СЕССЕ), които бяха поети от българската държава при едни благоприятни за нея условия.

Какви промени трябва да бъдат направени в нормативната база, за да се подобри бизнесклиматът в България?
- Трябва да се провежда безкомпромисна политика, насочена към бърза и реална защита на нарушени права и интереси, особено на правата на интелектуалната собственост и към отстраняването на предпоставките за корупция и бюрокрация. Необходимо е да се вземат мерки за повишаването на образованието и квалификацията на държавните служители. Само такава политика може да създаде по-приятелска атмосфера за бизнеса.

При приватизационните сделки, в които сте участвали, сблъсквали ли сте с опит за корупция?
- Аз лично не.

Как спечелихте Винпром Русе за американската офшорна компания Сийборд, след като той имаше големи дългове към фалиралата ПЧБ?
- Първо Сийборд не е офшорна компания. След влизането си във Винпром Русе задълженията останаха към дружеството. Подробности не мога да коментирам. Миналата и тази година работихме по сливането на Сийборд и Домейн Бояр. Но не мога да кажа, че тези сделки са били кой знае колко заплетени.
Успяхме да разплетем случая и със сливенското предприятие Декотекс, като чуждестранният клиент, за който работеше нашата кантора, остана доволен от решаването на възникналия проблем. Заплетени бяха и преговорите по БТК.

Вие консултирахте един от участниците в сделката - холандската компания Кей Пи Ен. Нали така?
- Да, но Кей Пи Ен направиха консорциум с гръцката компания ОТЕ, така че нашата кантора работеше и за консорциума.

Какви бяха проблемите по тази сделка?
- Проблемите възникнаха и от двете страни - и от продавача, и от кандидат-купувача. Нищо не е черно или бяло.

Консорциумът предложи 610 млн. щ. долара за 51% от БТК, но офертата му не бе приета. Смятате ли, че компанията може да бъде приватизирана на по-висока цена?
- Приватизирана по същата схема - не бих казал, но има много ефективни схеми, по които държавата може да получи добри приходи от БТК. И то по-високи от тези, които биха постъпили при продажвата на мажоритарния пакет. Според мен трябва да се привлече инвеститор с големи възможности и име, който с не-голямо акционерно участие да поеме мениджмънта на компанията и да създаде условия акциите й да се продават на фондовите борси при едни високи цени. Подобна политика, която, доколкото зная, се обсъжда от правителството, може да донесе на държавата по-големи доходи от продажбата на мажоритарния пакет акции от БТК.

Как се свързахте с Нюз корпорейшън на Рупърт Мърдок и бихте ли дали повече светлина около медийните спорове за собствеността на bTV?
- Нюз Корпорейшън се свърза с нас посредством адвокатите си в Лондон, с които работим повече от девет години. Не знам някой да спори или да може да спори относно собствеността на Болкан Нюз Корпорейшън. Известно ми е, че се писаха различни неща - къде от некомпетентност, къде от други интереси. Фактите са, че дружеството е създадено и се контролира изцяло от Нюз Корпорейшън.

Някои ваши колеги твърдят, че кантората ви се ползва с особеното благоволение на управляващите и благодарение на контактите си с тях имате толкова много чуждестранни клиенти. Поддържате ли лично вие или ваши партньори от кантората лични или бизнесвзаимоотношения с лидери на управляващата коалиция?
- Ние работим с големи корпоративни клиенти от 11 години, а управляващата коалиция дойде на власт 1997 година. Ние сме професионалисти и работим за нашите клиенти независимо от политическата ситуация. Независимостта е една от трите основни ценности на адвокатската професия, която ние строго съблюдаваме. Поради характера на много от проектите на наши клиенти, страна по тях обикновено е държавата. Затова, по необходимост, сме имали официални контакти с всички правителства след 1990 година.

Ваши колеги твърдят, че вие страните от директната борба в съдебната зала. Вярно ли е това?
- По-голямата част от правната работа е извън съдебната зала. Активно участваме и в прилагането на антимонополното законодателство и защитата на интелектуалната собственост, което изисква явяване пред съответните компетентни органи. Вярно е, че областите, в които лично аз работя през последните единадесет години, не изискват явяване пред съда. Силата на кантората ни е, че в много случаи успяваме да разрешим споровете извънсъдебно.

Предстоят избори за председател на Висшия адвокатски съвет. Вие ще се кандидатирате ли?
- Не.

А ако ви предложат?
- Принципно неотхвърлям такава възможност, защото все по-онтензивно мисля върху проблемите на адвокатската професия и нейното структуриране и ситуиране в социалното пространство. Но адвокатската ми работа, управлението на кантората и други обществени ангажименти заемат по-голямата част от физическото ми време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във