Банкеръ Daily

Съдби

Илън Мъск: лошият, добрият и злият

Бизнесменът Илън Мъск е известен с безупречните си пиар кампании, които привличат интереса на милиони хора в цял свят. Въпреки това в Twitter инженерът реагира иронично и дори грубиянски на онези, които си позволяват да го критикуват.

Педофилът от Тайланд

Един от последните скандали, в които Мъск не се прояви в най-добрата светлина, е свързан със спасяването на децата от тайландската пещера, където бяха блокирани за две седмици. Милиардерът създаде малка подводница, за да помогне за извеждането им, и замина за Тайланд. Властите се отказаха от помощта му с мотива, че неговото решение няма да проработи в условията на конкретната пещера, но благодариха за посещението и оцениха високата технологичност на подводницата. В същото време британският водолаз Върнън Ансуърт, който живее в Тайланд и участва в спасителната акция, нарече изобретението на Илън Мъск "рекламен трик". "Решението му беше обречено на провал. Той дори не знаеше какво представлява тази пещера", заяви британецът. По думите му генералният директор на Tesla прекарал на местопроизшествието много малко време, след което властите го помолили да напусне.

Инженерът не пренебрегна атаката на водолаза, заявявайки в Twitter, че "изобщо не е виждал този британски наемник" по време на спасителната операция. "Тайландските "морски тюлени" сами ни заведоха в пещерата, което е пълна противоположност на твърдението, че уж ни били изгонили", съобщи Мъск. Освен това поиска от Ансуърт да му предостави видеозапис на финалната спасителна акция.

В последния си туит обаче американецът реши да не дочака видеото. "Знаеш ли какво, не се затруднявай да търсиш клипа. Ще подготвим нашата подводница, така че да влезе в пещера №5 без проблеми. Извинявай, педофил, но сам си го изпроси", написа Мъск. А когато един от потребителите на социалната мрежа го попита защо му е да нарича непознат човек педофил, инженерът реагира незабавно: "Залагам долар, че е такъв." След известно време видимо успокоеният милиардер отстрани всичките си публикации, свързани с водолаза. Но, както е известно, интернет помни всичко. Колкото до Ансуърт, той вече заяви, че възнамерява да съди Мъск.

Още щом заяви за желанието си да замине за Тайланд, се заговори, че Мъск всъщност се опитва да се саморекламира на фона на трагедията. Подобно твърдение е трудно за доказване, но и за опровергаване. Наред с изключителните си умения като маркетолог инженерът Мъск обича да решава сложни задачи, които за другите изглеждат нерешими. В историята с тайландската пещера той би могъл да си остане героят, който е откликнал на призива за помощ, оставайки в сянката на мъжете, които измъкнаха децата и треньора им. Но бе подведен от своята самовлюбеност и ниския праг на търпимост към критиката.

След като операцията приключи, един от потребителите на Twitter го помоли да престане да използва всяка извънредна ситуация, за да се изтъкне. Разбира се, бизнесменът не можа да се стърпи: "Може да съм нарцис, но в крайна сметка нося полза." Когато пък друг го обвини, че изсмуква пари от цял свят за проектите си, той отбеляза, че е създал 300 хил. работни места, и отново премина в атака: "А какво си направил ти?"

Откраднатият еднорог

Въпреки че Илън Мъск общува с всички желаещи на страницата си в Twitter, рядко признава, че не е прав. През юни  бе уличен в кражба на интелектуална собственост, след като започна да използва изображение на еднорог за популяризиране на електромобилите си Tesla.

Факт е, че преди това Мъск купил чаша с такова изображение на художника Том Едуардс и дори я рекламирал в социалната мрежа. После започнал да използва рисунката при представянето на автомобилите и дори я префасонирал. Тогава се намеси дъщерята на художника Лиза Пранк, която обвини Мъск, че откраднал изображението и го използва за собствени цели. Вместо да се извини, Мъск отговори, че семейството може да го даде под съд, но "това ще е някак тъпо". Евентуалните претенции на Едуардс щели да са нелепи, защото по този начин продажбите на чаши са се увеличили. След което милиардерът блокира Лиза Пранк на страницата си в Twitter.

Лъжливите медии

Отношенията на Илън Мъск със съвременните средства за масова информация са почти толкова трудни, колкото тези на президента Доналд Тръмп. Може би защото журналистите повече критикуват Tesla, вместо да я хвалят. След една такава публикация на портала Business Insider Мъск започна истинско преследване на автора й Линет Лопес, която съобщи, че в "Модел 3" са инсталирани дефектни акумулаторни батерии. В отговор инженерът заяви, че журналистката вече е написала няколко "лъжливи статии" за Tesla, които не отговарят на действителността.

Лопес пък се оплака, че Мъск се рови в нейни стари публикации във Facebook, и споделя информацията с приятелите си. "Ако сте инвеститор или служител на Tesla, ще се наложи да живеете с това", писа журналистката. Милиардерът не пропусна и този туит, заявявайки, че скриншотовете са му изпратени от хора, които не работят за него, но също не харесват лицемерите.

Изброените примери биха могли да дискредитират всеки, но не и Илън Мъск, чийто кредит на доверие засега е прекалено висок. Което не променя факта, че понякога реакциите му в Twitter са буквално на ръба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във