Банкеръ Daily

Съдби

Илон Мъск е заработил 1.34 млрд. долара през 2016 г.

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla Motors Илон Мъск е получил от компанията възнаграждение в размер на 1,34 млрд. долара за 2016 г. Това го прави най-високо платеният топ мениджър в автомобилната индустрия, съобщи autonews.com. 

От компанията обясниха, че сумата е реализирана от повишаването на стойността на акциите на Tesla. Когато през 2012 г. Мъск застава начело на фирмата, той получава правото да разполага с тях и според останалите акционери и съвета на директорите, се е справил отлично.

Представител на Мъск обяви, че по-рано тази година, че шефът му е бил принуден да продаде акции за 593 млн. долара, за да си плати данъците за получената сума.

В понеделник Мъск публикува в Twitter снимки на новия модел от серията - Model 3 пред завода на Tesla в Калифорния.

Model 3 е първият модел, предназначен за масовите потребители на автомобилния пазар. Базовата му цена ще бъде 35 000 долара - наполовина по-малко от останалите модели на компанията. За сравнение, Model S е с начална цена от около 80 000 долара в САЩ.

Акциите на Tesla се удвоиха от януари до юни, след като инвеститори в проекта настояха стратегията на Мъск да се прехвърли от свръхлуксозни електромобили към по-бюджетно производство, предназначено за широк кръг от потребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във